Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, potřebovala bych poradit. Už jsem opravdu zoufalá a nevím, jak si s tím poradit. 😔
Můj syn začal ukazovat prostředníček a dělá to opravdu všude – doma, venku i ve školce. Už jsem vyzkoušela snad všechno, co mě napadlo. Vysvětlovala jsem mu, že se to nedělá a že je to neslušné, snažila jsem se jeho pozornost odvést jinam, nereagovat na to, domlouvat mu… ale bohužel nic z toho zatím nezabralo.
Nejhorší je, že to začal dělat i ve školce a já už nevím, jak mu vysvětlit, že tohle gesto není v pořádku. Přitom nechci na něj pořád křičet ani ho trestat, protože mám pocit, že by to mohlo mít úplně opačný efekt.
Máte některá zkušenost s tím, že vaše dítě dělalo něco podobného? Co vám opravdu pomohlo, aby s tím přestalo? Budu moc vděčná za jakoukoli radu, protože už jsem z toho fakt bezradná. ❤️
A od koho se to naučil? Pokud to nevysvětlí/nepřestane dělat ten co ho to naučil, tak pochybuju, že přestane. Stejně tak poučit další dospělé, aby se na tom nesmáli třeba. To ty děti také motivuje.
Takhle malé děti nechápou úplně ten význam a dělají to, aby byly zajímavé/upoutaly pozornost.
Já bych možná zkusila nejdříve variantu si toho nevšímat. Jakmile zjistí, že to nikoho netankuje, tak ho to přestane bavit.
Blbý ale je, že to dělá v té školce no….
@Markéta188 dobrý nevím od koho se to naučil já takové vyrazí nepoužívám musel se to naučit od dětí z venku nevím netuším ale nevím prostě jak ho to odnaučit je to strašní nic takového mi nedělal až teď posledním čase
Ja bych ho potrestala. Hele Pepicku ukazal si prostředníček to jsme x krát rikala ze se nedela takže dnes nebude sladkost, pohádka…dosaď si to ma rád.
@Markéta188 To ano dělá to ve školce ve školce jsem jim vysvětlila že tohle mi dělá doma a ať se snažím sebevíc nejde to ignorovat nikdy mi nic takového nedělal a jako nedokážu to jen tak přehlížet já už jsem úplně zoufala paní učitelka s mateřské školky mi dala typ právě na tuhle skupinu abych se tu poradila s ostatními maminkama tak to teď zkouším
„ještě jednou uvidím, že ukazuješ ten prostředníček, tak jsi dneska bez pc, tabletu, TV“ podle toho, co na něj platí. Jasně jsem ti říkala, že to dělat nesmíš. A platí to i ve školce. Howgh ![]()
@JancaS84 to už jsem zkusila žádné sladké a ani hračky dokonce ani pohádky ale přijde mi že to dělá naschvál do konce jsem ho i placla přes ruce a vysvětlila že to nesmí ukazovat já už nevím co stím mohu udělat jestli ho to vůbec odnaučim já přestala chodit ven do parku kvůli tomu já se za to šíleně stydím
Případně pokud uz je opravdu zle, tak po prohřešku chytám dítě nekompromisně za ruku a frčí za hlavní dveře, aby si rozmyslelo, jestli to ještě udělá.
Podle míry nářků a slibů, že už to nebude dělat, beru zpět domů.
@Rita96 píše: Více
On ještě neví co to zanená, ale moc dobře rozumí tomu, že dlá něco co nemá. Když nepomáhá vysvětlování, tak holt musí přijít na řadu trest. Už nějaký dostal? Píšeš, že ho nechceš trestat. Jestli jo, a stejně má na háku co mu říkáš, tak je něco hodně špatně.
@Centropen já tohle řešila z paní ředitelkou a řekla jsem jí že to ještě zkusím do konce tohohle měsíce a pokud to nijak nezvladnu ho to odnaučit tak ho odhlasim od školky protože tam se to děti můžou také naučit a to právě nechci
Odhlásit kvůli tomu ze školky?
raději mu dej takový trest, který pocítí a který jako trest bude vnímat a buď důsledná.
@arinecka on ví co mu říkám a přesto to udělá zabavila jsem mi hračky který má rád sladkostí jsem úplně omezila a teď už i televizi žádné pohádky nevím jestli mě dobře pochopil. Ale můj syn má strašný problém on moc dobře rozumí tomu že je něco špatně a ví že to nesmí jenomže po chvilce to udělá znova takže já už prostě nevím co stím jestli mám někam sním zajit nebo tak nevím
@Keyllah jenomže já už nevím čím ho potrestat hračky jsem zabavila sladkosti také i pohádky na telce já už nevím co dál vždycky jsem si nějak dokázala poradit ale teď jsem úplně bezradná
Zas tak to neřeš, ve školce uz se to beztak děcka naučila. Za to nemůžeš a dítě neodhlašuj.
U nás se plivalo a populární bylo ty vole. Doma jsem vysvětlila, ze toto tedy né a společně jsme pomlouvaly původního aktéra. Pro dítě byla odměna pohoršovat se nad někým jiným. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.