Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, prosím, poradíte? Naše 8 měsíční miminko spinká už skoro od narození s námi v posteli. Jsme s manželem oba moc rádi, ale je to na úkor mého spánku..Nevím, jestli to jsou jen zuby, které rostou jak z vody, ale už pár měsíců se hodně budí, ale nepláče, chce jen ruku, přetočit, pomazlit, dudlík, jí jen jednou. Věšinou zase brzy usne. Mě to hodně vyčerpává, jsem nevyspalá. Ráda bych jí naučila spinkat v posýlce, kde s mou pomocí usíná. Nevadí mi uspávání, dělám to moc ráda, ale to noční buzení, někdy 5-10× na noc. Nevíte, jak na to, aby to nebylo moc drastické? Nechci ji nechat plakat, Estivillovu metodu zkusím jen pokud už to jinak nepůjde… ![]()
Já v těch osmi měsících nasadila eastvilla a s druhym děckem to udělám stejně.. na dýl rozhodně čekat nebudu, protože, když bude umět z postýlky vylézt, už je dost pozdě ho to učit a nahánět ho po ložnici..
ne že by starší spal sám, kolem třetí v noci přijde k nám, ale to nám ani jednomu nevadí, je pro mě podstatný, že umí usnout sám a já nemusim dělat žádný tanečky kolem uspávání, prostě dám pusu a dobrou noc
Brečet bude určitě
otázka, jak ten pláč budeš řešit, jestli odchodem a vracením se v intervalech (Estivill), nebo tam budeš sedět a zpívat, nebo sedět a držet za ruku, taky záleží na dítěti.
Kdybych neodcházela, malá by byla třikrát nepříčetnější, že tam jsem a nevezmu ji, než když byla v pokoji sama. Tak se trochu povztekala a usnula, co taky jiného, když neměla obecenstvo.
@pampeliš mě se ještě ted budí malá- 16M několikrát za noc, cca 4× na dudel a 1-2× na mlíko, chce to čas, když už se budí víc, tak nechávám vyřvat a pak spí zas líp, od narození spí v postýlce a ted přešla do normální svojí postele, ktreá je ale menší se zábranou
Co sundat u postýlky bočnici, přirazit ke svojí posteli a zajistit proti odsunutí a dávat dítě tam? Až si na postýlku zvykne, tak pak nasadit bočnici a dávat v noci tam.
Začla bych rychle, myslím, že se už blížíte do věku, kdy se dítěte v posteli mnohem hůř člověk zbavuje. Až se naučí usnout v noci v postýlce, tak bych pak pokračovala na večerní usínání. Nenechávala bych ječet, akorát pak bude řvát, jen co postýlku uvidí. Dp postýlky by mělo jít dítě unavené, ale ne přetažené, najedené, ideálně za tmy, nikde rozsvíceno… Dudlík vidím jako výhodu, nicméně zřejmě se kvůli němu bude budit i v postýlce ![]()
Děkuju za rychlé reakce! Je to těžké, někdo říká jednoznačně Estivill, někdo to vydrží dokud to samo neodejde..Ale jak dlouho se ještě bude budit, je to tím, že jsem ji neustále k dispozici? Změnilo by se Estivillem něco? Nezanechá to na dítěti psychické následky? Jsem maminka spíše nosící a kontaktní..
Gladys: postýlku bez bočnice máme přisunutou, usne tam za ruku, v noci když se začne budit, vezmu si ji k sobě a když ne, tak se jen natahuju a ona se vrtí častěji..
Takže se nevyspím.. ![]()
Já mám taky 8m syna a ted máme se spaním problémy, často se budí..usíná v klidu, sám v postýlce, ale za noc je 5-6× vzhuru..do te doby nez jdeme spat tak ho uhladime v postylce atd, ale v noci na to nemam, abych k nemu vstavala, takze ho beru k sobe, nakojim, vetsinou moc nepije a kdyz se zadari a neusnu u toho dam zpatky, ale casteji usneme spolu
no ale co chci rict-ted jsem to resila s detskou dr., a ta rikala ze deti v tomto veku, navic kojene, proste potrebuji kontakt s matkou..a kdyz se k tomu pripocte ze se uci plazit, lezt, stavet atd, a to zpracovaji v noci, coz je budi, tak se to nekde musi projevit..je to unavne, a doufam ze to nekdy prejde a driv nez v jeho sesti letech ![]()
Ale naše mimi tohle dělá už celkem dlouho..Taky jsem zastánce toho, že maminka tu má být pro své miminko a má citlivě reagovat na jeho potřeby, ale nevím, jestli si náhodou naše malá nezvykla na to, že moje ruka je tu pořád namísto toho, aby se v noci spinkalo..Budí se ráno unavená, spinká od cca 8 do 7 s pauzami a ráno může jít za hodinu a půl znovu spinkat..není to divné? ![]()
@pampeliš píše:
Ahoj maminky, prosím, poradíte? Naše 8 měsíční miminko spinká už skoro od narození s námi v posteli. Jsme s manželem oba moc rádi, ale je to na úkor mého spánku..Nevím, jestli to jsou jen zuby, které rostou jak z vody, ale už pár měsíců se hodně budí, ale nepláče, chce jen ruku, přetočit, pomazlit, dudlík, jí jen jednou. Věšinou zase brzy usne. Mě to hodně vyčerpává, jsem nevyspalá. Ráda bych jí naučila spinkat v posýlce, kde s mou pomocí usíná. Nevadí mi uspávání, dělám to moc ráda, ale to noční buzení, někdy 5-10× na noc. Nevíte, jak na to, aby to nebylo moc drastické? Nechci ji nechat plakat, Estivillovu metodu zkusím jen pokud už to jinak nepůjde…
Při nočním buzení vyřvávací metoda? To nějak nechápu. Dítě se budí z nějakého důvodu. A proč nespí v postýlce, pokud v ní usíná? Pokud mu stačí jen dát dudlík a vzít za ruku, stačí přece dát postýlku blíž ke své posteli, abys tam dosáhla a nemusíš vstávat. Nebo jsem to celé špatně pochopila?
Mama11: Usíná tam, ale protože spí u nás klidněji a nemusím se natahovat do postýlky přisunuté k té naší, což mě samozřejmě ještě víc, budí, beru si ji k sobě. Nevstávám. Estivilla zmiňuju proto, že se tím prý redukuje noční buzení a děti spí celou noc.. údajně..
@pampeliš V tom případě bych hledala příčinu, proč se budí tak často i přesto, že je s vámi vposteli. Nemůže mít hlad? Mě v osmi měsících jedla asi 2-3 za noc.
O hladu pochybuju, je na UM, když jsem jí dávala ještě dvakrát, budila jsem jí tím a byla pak třeba 2 hodiny vzhůru.. Takže hlady to není. Když má hlad, pláče a to jí dám mlíčko, samozřejmě!
Určitě v tom jsou trochu zuby, ale budit se začala cca ve 4.měsíci, do té doby spinkala nádherně. No, čert ví ![]()
Ahoj moje Sofinka taky spí ještě občas u násm, ale většinou už spinká pěkně i ve své postýlce, když ji přendám. Když v noci zapláče, strčím jí do postýlky ruku a ona se zaseuklidní ![]()
Hanici tak to máme s tou rukou podobné. Taky jsi ji teda přeučovala z vaší postele do její postýlky? A jak to zvládla? Neplakala? Předpokládám ale, že Tě za noc nebudí 10X, že.. ![]()