Jak upravit jídlo, aby se při cestování nezkazilo?

60
3.5.06 09:14

Jak upravit jídlo, aby se při cestování nezkazilo?

Ahoj,
ráda bych poprosila o radu zkušenější maminky a kuchařky. Za dva měsíce se chystáme letecky na dovolenou. Zařízený máme pouze pobyt bez jídla v apartmánu s malou kuchyňkou. Chtěla jsem pro svou dceru (1,5 roku) nachystat jídlo (obědy) předem a vzít je s sebou. Bohužel nevím, jaká úprava je vhodná. Myslela jsem, že jídlo zavařím do menších skleniček, ale okolí mě zrazuje, že se jídlo zkazí. Ještě jsem přemýšlela, že jídlo zmrazím a převezu v malém boxu, ale to mi prý nemusí projít na letišti, prý ani to zavařené :)
Nemáte nějaký dobrý, osvědčený tip, jak na to?
Díky,
Petra

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

422
3.5.06 09:21

no popravde, ja jsme vzdy maso do sklenic zavarovala bez potizi. prcka mame nyní 14 mesicniho,na dovolenou se chystam za 14 dni - tez mame jen malou kuchynku, ale budemem v tuzemsku a tak si rikam, ze budu varit z vlastnich zdroju- testoviny brambory, maso v nejhorsim tyden nebude a taky se nic nestane. Anebo bys mohla zkusit ty kupovane lahvicky s jidlem.. my to nikdy nejedli, ale treba budete mit uspech.

Asi jsme ti moc neporadila, ale urcite bude dostetk ovoce a tzeleniny a testoviny muzes vzit s sebou a z toho vzdy neco vykouzlis

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
60
3.5.06 09:27

Ahoj Petro,
dík za téma, také je u nás aktuální, jedeme za měsíc. Sice ne letecky, ale vařit si budeme sami. Já spoléhám na kupované lahvičky…dochucuji s nimi těstoviny, kuskus, pohanku, rýži…prostě to, co se dá dobře převážet. Plus dochutím sýrem a doufám, že bude nějaká místní zelenina…cukety, lilek, okurky.
Asi jsem ti moc nepomohla, ale také jsem zvědavá na rady ostatních :)
Lenka

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
60
3.5.06 09:38

V nejhorším opravdu vezmu těstoviny, rýži apod. sebou a využiji místní zeleninu. Už jsme tam byli, takže vím, co je tam k dispozici, opravdu hodně věcí, vše jako u nás, po této stránce nemám strach. Spíš jsem chtěla mít jistotu, že dcerka dostane jednou denně „pořádné“ jídlo, na které je zvyklá, a já to budu mít bez práce :D Kupovaným skleničkám jsem se chtěla vyhnout, pár jich sice měla, ale nesetkalo se to s velkým úspěchem. Navíc mě taky moc chutné nepřijdou :) Ale pokud nastane krize, zvládneme to i s nimi.
Spíš mě zajímalo, jestli někdo nemá nějakou fajn „babskou“ radu.
P.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1177
3.5.06 09:43

Tak já mám tip od otce mé švagrové - je vystudovaný veterinář a kontrolor na jatkách, takže by tomu měl rozumět. Jakékoliv jídlo (např. maso se zeleninou) uvařit dle vlastní chuti. Toto jídlo nechat ochládnout, dát do skleniček a za 24 hodin zavařit. Zavaření nesmí být později a ani dříve, než za 24 hodin. Fígl je v tom ( teď to asi nevysvětlím úplně přesně), že organismy, které jsou zodpovědné, za kažení potravin nepřežijí určitou teplotu (fakt nevím, jestli 80 nebo 100), ALE jednou za svůj život jsou ze sebe schopny udělat tzv. sporu, a v tomto stavu tyto nepříznivé podmínky přežijí. Během 24 hodin po pominutí pro ně nepříznivé situace se ze spory „rozbalí" zpět do normálního stavu a začnou se množit. Ale nezačnou se množit dřív, než za těch 24 hodin. Proto je třeba jídlo převařit cca za těch 24 hodin, kdy organismy už nejsou spory, ale ještě se nerozmnožily - a při tomto převaření už mikroorganismy nejsou schopny ze sebe znovu udělat sporu a definitivně zahynou. Švagrová má vyzkoušeno - zavařené jídlo 14 dnů ve stanu bez ledničky v Řecku (pochopitelně v létě) vydrželo bez úhony.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
ro
2159
3.5.06 10:31

Tak tomu poslednímu typu bych docela a naprosto věřila, neboť jednou z klasických rad mé babičky (kterou to naučili na vsi ještě za války) je, že uvařené jídlo se musí druhý den znovu převařit, nestačí jen ohřát.
Klasicky se sterilizuje při 80 stupních, ale to druhé převáření na doporučení babči děláme do varu, prý stačí nechat dvě až pět minut probublat (tj. 100 stupňů).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
253
3.5.06 11:39

Jé, tak to je pro nás taky za chvíli celkem aktuální téma - jak navařit do zásoby. Můžete mi, prosím, napsat, jak skleničky zavařujete? Nejsem zrovna kuchta, zavařování jsem viděla jen z dálky :oops: - myslím jako jestli to musí být celé ponořené, nebo jen stačí voda pod víčko. A jak se potom takto zavařené jídlo skladuje - v lednici nebo může být při pokojevé teplotě?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
879
3.5.06 14:29

Ahoj,
já zavařuji do vymytých (pečlivě) sklenic, do půlky zatopených a na 100 asi 2 hodiny a druhý den taky.Ale dělala jsem tak jen pečené maso (nemusí být až moc, dojde tím varem).A k tomu jsem brala omáčky v prášku a koupila těstoviny. Nevím,kam jedete,ale v Řecku nijak zvlášť drahé nejsou.Tam jsou drahé zejména mléčné produkty a maso.
Jinak - já,tajně a opakovaně 8) , zmrazím maso na co nejvíc to jde, zabalím ho do novin a pak do termotašky (co prodávají u zmrzlin), pak ještě do dalšího igelitu a šupnu to do kufru. :) A maso minule přežilo i 6ti hodinové zpoždění letadla a 3hodinový let a 2 hodinový transport - lehce povolilo.Jen se ti nesmí ztratit kufr :wink: .A taky kupuji a mrazím uzené maso . rolku vakuově balenou - další oběd.A ještě se mi nestalo,že bychom neměli mrazák.Ale pro ty případy beru sůl a česnek, prostě bychom to měli naložené…No ale malé mimi a jídlo budu řešit letos taky…a asi takhle - lahvičky a můj kufr…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama