Vzpomínky vašich příbuzných na Sametovou revoluci
- Fotoalbum (0)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Jak vzpomínají vaši rodiče, babičky atd.na Sametovou revoluci?
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
Reakce:
Rodiče a jedni prarodiče jsou rádi. Rodiče byli v 89 demonstrovat a oba na to teď po letech vzpomínají rádi, a říkají, že kdyby nebyla revoluce, tak by spolu pravděpodobně nebyli, a neměli by děti, protože tátu by zřejmě zavřeli za protikomunistický aktivity. Tenkrát to byl prý děsný strach co z toho budou mít za problémy. I dneska jsou za revoluci rádi, samozřejmě že byli a jsou velký chyby ať už politický, nebo systémový, hodně věcí je špatně nastavených, a jako v prakticky každé době i za minulýho režimu bylo pár věcí dobrých, ale neměli by ani na vteřinu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Můžu se podělit o své vzpomínky, bylo mi 13let a revoluci si dobře pamatuji, chápala jsem o co jde, měli jsme část rodiny na západě, takže jsem dobre věděla v čem je rozdil.. Pamatuji si na tu euforii ve společnosti, na bláznivý 90leta.. Jsem ráda, že nežiju v komunismu, moji rodiče také, i když výhrady k současnosti máme, jako asi každý..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Bydleli jsme v Praze, v ulici, která vede z Karláku. Táta měl tu noc noční a máma byla doma sama se mnou, dvouletou a bála se, protože nevěděla, co bude…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Bylo mi 17, byla jsem v maturitním ročníku, najednou se nám měnily už rozdané maturitní otázky, v učebnicích se vynechávaly kapitoly. My byli gympl na malém městě, poměrně mimo hlavní dění, musím říct. Jen jeden můj spolužák, ze kterého byl pozdější významný politik, byl opravdu hodně akční.
Jinak jsem ráda jak žijeme, i když nikdy nic nebude dokonalé. Vadí mi
otevřené hranice, protože co je tady nalezlé, to je hrůza…ale
samozřejmě výhoda svobodného cestování je zřejmá, i když já bych byla
pro mírnou kontrolu-přehled, na tom není nic špatného. Politiku sleduju jen
tak informativně, nevztekám se, protože každej, kdo se tam dostane, se
pokazí. Ale nám se žilo fajne i před revolucí. Byli jsme na vesnici,
rodiče oba dělníci, já se na gympl dostala, brácha se taky dostal kam
chtěl, otázka co by bylo dál, jako děcko to člověk moc nepobírá…no jak
říkám, žije se mi dobře
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Celá rodina je vděčná, že nemusí žít v komunismu. Kdykoliv někdo něco z té doby vypráví, otevírá se mi kudla v kapse a je mi líto, kolik lidí přišlo o možnosti cestovat, studovat atd. Česká politika je pro mě jak tragikomické divadlo, ale to nic nemění na tom, že kvalita života je úplně jinde.
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
@lleennttiillkkaa tohle jsou strašně zajímavé příběhy. Příbuzná mi vyprávěla, jak její vesnicí jely ruské tanky při okupaci a vůbec nikdo nevěděl, co se děje a co dělat. Úplně nepředstavitelné.
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
Já byla dítě a věděla jsem, o co jd3. Rodiče se s námi bavili. Na jednu demonstraci mě vzali. Hezké vzpomínky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Tatovi rodiče byli komunisti, děda byl právník v jedné velké firmě a předtím soudcoval. Babi dělala na úřadě. Cestovali, žili normálně. Matčina rodina byla silně protikomunistická, měli dům, hospodářství, normálně pracovali a žili si taky hezky. A paradoxně máma je z dnešní doby daleko víc,, mimo", než otec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Byla jsem v prváku na gymplu a byla to OBROVSKÁ EUFORIE MEZI NÁMI,
STUDENTY i v celé (skoro teda, že ) společnosti.. nosily se trikolory.. byla to
Nová naděje.. zpívaly se písničky od Kryla, množily se letáky.. na malé
město informace z Prahy doputovaly i s týdenním zpožděním, ale bylo to
krásné
co se dělo v politice pak, bylo hodně divoké a asi to nemá smysl
rozebírat..
prostě je Svoboda se vším všudy..
nostalgicky sice vzpomínám na pionýrské tábory a bylo i pár dobrých věcí (např. žádní
bezďáci a x generací nefachčících nepřizpůsobivých občanů), ale zase
to bylo vykoupeno drsnou cenou.. jak ekonomicky, tak lidsky..
myslím, že nikdo normální si návrat totality nemůže přát…
na druhou stranu stejně jako tehdy - zaznívá i dnes s médií jediná
správná pravda - europravda - a z extrému „na Východ“ se zas stal
extrém „na Západ“
ale to už je jiný příběh..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Ja nad tim vzdy premyslim, proc lidi chteji komunisty zpatky. Neni to nahodou
pohodlnosti? Chodili do prace, kde se nemuseli honit, hlavne, ze dostali
vyplatu. Dovolena jim stacila na Machaci… me bylo 13let, v 89, v 18 jsem
odjela do Anglie, pak Spanelsko a ted jsem uz 18 rokem zase v Anglii. Moje
segra, ktera je rocnik 70,tak se porad boji nejake zmeny, nedokaze bydlet
v jinem meste, dojizdet za praci…
Tady v UK kriminalita je priserna, lidi se stejuji z Londyna pryc. Socky tu
zdimaji socialky, cim vetsi hajzl, tim vic jim to prochazi…o zdravotnictvi se
ani zminovat nebudu. Ja pracuju na sebe, v praci jsem nekdy 7dni
v tydnu…aale nestezuju si, je to moje volba, hodne pracuju, abysme si mohli
doprat dovolenou, vylety…proste bez prace nejsou kolace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Proč myslíš, že se v práci nemuseli honit? Já taky tehdy ještě
nebyla plnoletá, do práce jsem nastupovala až v roce 1990,,,ale máti
pracovala v továrně úkolem a podle toho dostala zaplaceno. Otec pracoval
v JZD, a to teda taky nebyla flákárna. Takže nezobecňuj moc.
Vpodstatě jsem čekala, že to tu nějak tak dopadne.
@Lenka76 píše:
Ja nad tim vzdy premyslim, proc lidi chteji komunisty zpatky. Neni to nahodou pohodlnosti? Chodili do prace, kde se nemuseli honit, hlavne, ze dostali vyplatu. Dovolena jim stacila na Machaci… me bylo 13let, v 89, v 18 jsem odjela do Anglie, pak Spanelsko a ted jsem uz 18 rokem zase v Anglii. Moje segra, ktera je rocnik 70,tak se porad boji nejake zmeny, nedokaze bydlet v jinem meste, dojizdet za praci…
Tady v UK kriminalita je priserna, lidi se stejuji z Londyna pryc. Socky tu zdimaji socialky, cim vetsi hajzl, tim vic jim to prochazi…o zdravotnictvi se ani zminovat nebudu. Ja pracuju na sebe, v praci jsem nekdy 7dni v tydnu…aale nestezuju si, je to moje volba, hodne pracuju, abysme si mohli doprat dovolenou, vylety…proste bez prace nejsou kolace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Anonymní píše:
Prosím anonymně. Právě jsem se chytla se švagrem, který je ten typ,,zlatí komunisti,,.
Jak je to u vás?
Jsou rádi? Přes chyby politiků pochopitelně, myslím jejich život, bydlení, cestování, studium aj.
Cela rodina cca 55 + je „zlaty komunismus“. Opravdu to tak vidi, citi a vypadaji nestastnez toho, „v cem my musime vyrustat“. Nepru se s nimi a moc toto tema nevytahujeme. Sestrenice mela jednoho ex, ktery to porad vytahoval a vnasel dost neprijemnych nalad do rodinnych oslav. Par let to stacilo.
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
@Lenka76 můj otec byl horník, máti dělala v pekárně a pak v provozu, kde se dělaly profily. Tak, prosím, nehazej všechny do jednoho pytle. Náklí si dost. A po převratu byli najednou pro zaměstnavatele staří a přišli o práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Já byla v té době na Slovensku. Tam to nebylo tak žhavý. Ale hodně rychle tam začaly protičeské nálady. I kvůli tomu jsem tam brzo po převratu skončila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Chodily Vaše děti v roce ?
- Vaše děti a společenské kontakty
- Maminky línějších dětí - kdy začaly mít vaše děti aktivníúchop
- Jak se u vás projevila intolerance laktózy?
- Vaše názory na kočárek Coto baby quara
- Finanční situace na kolik vás vyšly rekonstruce?
- Těhotenská cukrovka vaše zkušenosti...
- Hubnutí - Jsem na dobré cestě? Vaše zkušenosti.
Prosím anonymně. Právě jsem se chytla se švagrem, který je ten typ,,zlatí komunisti,,.
Jak je to u vás?
Jsou rádi? Přes chyby politiků pochopitelně, myslím jejich život, bydlení, cestování, studium aj.