Jak zavařit přesnídávku?

1938
19.8.08 10:25

Jak zavařit přesnídávku?

Ahoj holky, Tomík baští přesnídávky a tak mě napadlo, že mu něco zavařím, abych ušetřila a nekupovala mu hotové. Jenže teď nevím, jak to udělat. Pochopitelně tam nechci dávat cukr, no ale nezkazí se mi to bez cukru? Nebo to mám zamrazit? Dnes mi manžel doveze 2 bedýnky jablek, poraďte prosím!!!

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

330
19.8.08 11:03

Ahojky, tak pro mimi jsem ještě nezavařovala.

Ale z toho co vím o zavařování jablek - cukr pro zavařování není potřeba. Normálně to nastrouhej/rozdrť jak jsi zvyklá dělat pro malého. Naplň do skleniček, přilij trochu vody (stačí úplně obyč z vodovodu, ani nemusíš převařovat - cca aby byla aspoň spodní třetina zaplněná) zadělej víčkama a dej to zavařovacího hrnce - 20min při 80°C.

Dobře zavařené sklenice poznáš tak, že jablka jsou světlá a postupně nehnědnou. Pokud začnou hnědnout po zavaření, tak sklenice byla špatně uzavřená před zavařením a „nechytla“.

My takhle zavařujeme strouhaná jablka na záviny.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9239
19.8.08 11:17

No přesnídávku my děláme klasicky rozvaříme jablka, ponorným mixérem ještě rozmixujeme. (Já teda sladím, ale to nemá vliv.) Naplním do čistých sklenic zavíčkuji a na 20minut na 80stupňů do zavařovacího hrnce.
Tak pokud dělám ve velkém, když dělám jen dvě tři sklenky tak bez toho zavaření to šoupnu do ledničky (týden to tam v poho vydrží). :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1938
19.8.08 15:43

Jeee tak to jsem hned klidna, ja mela za to, ze cukr je treba ke konzervovani. Jinak zavaruju normalne vsechno, ale pro maleho jsem jeste nic nezavarovala, tak proto ten zmatek.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2752
20.8.08 23:34

Ahojky,

chci také dělat přesnídávky a jelikož nemám zavařovací hrnec, tak se chci zeptat, na jakém principu funguje…nebo, jestli někdo neví, jak ho nahradit zavařením v klasickém hrnci.. Asi by to nějak mělo fungovat - skleničky do vody do hrnce, ale jak hluboko ponořit a jak dlouho zavařovat?..nevíte některá?

Moc díky! :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1938
21.8.08 13:39

Ahoj, no tak hrnec ma na dne jakoby oddelenou cast, taze nejsou sklenicky primo na dne. Vody davam do zavarovac. hrnce malo, protoze je uzavren a zavari se to i v pare. Jen nevim, jak odhadnes teplotu, ale vim, ze to jde zavarovat i takto, moje kamaradka to dela. Vim, ze nekdo zavaruje i v pracce!! Jinak se zavaruje zpravidla pri dosahnuti 80-85°C 20 min.
Jinak presnidavky mam zavarene, no byla to neskutecna fuska, rozvarit, rozmixovat, prepasirovat, do sklenicek a zavarit. Mam jich pres 30 a trvalo to cca 4 hod s pomocnici. Tak prijemne zavarovani:-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
330
22.8.08 07:47

Ahojky v hrnci jde bez problému zavařovat též. Jen bys měla dolů pod skleničky dát nějakou podložku alá pařák na knedlíky, ale chtělo by to něco trošku pevnějšího. Jde o to, že skleničky přímo na dně by se mohli připalovat (obsah), vody nemusí být moc…asi jako u knedlíků. A hold teplotu budeš řešit odhadem.

Jinak teď mě napadlo, že klidně ořesnídávky by se dali zavařit jako marmeláda…tzn. zavařit, horké nalít do skleniček, hned utáhnout, postavit na víčko a nechat vychladnout. Myslím, že takhle zavařovala přesnídávku moje máti. Až s ní budu mluvit tak se ji přímo zeptám co a jak nám zavařovala ;-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1938
22.8.08 09:41
jamap píše:
Ahojky v hrnci jde bez problému zavařovat též. Jen bys měla dolů pod skleničky dát nějakou podložku alá pařák na knedlíky, ale chtělo by to něco trošku pevnějšího. Jde o to, že skleničky přímo na dně by se mohli připalovat (obsah), vody nemusí být moc…asi jako u knedlíků. A hold teplotu budeš řešit odhadem.Jinak teď mě napadlo, že klidně ořesnídávky by se dali zavařit jako marmeláda…tzn. zavařit, horké nalít do skleniček, hned utáhnout, postavit na víčko a nechat vychladnout. Myslím, že takhle zavařovala přesnídávku moje máti. Až s ní budu mluvit tak se ji přímo zeptám co a jak nám zavařovala ;-)

No jde o to, ze marmeladky se delaji s cukrem, kdezto presnidavky ne, teda jak kdo, ale ja je delam bez cukru. Proto se zavaruji, aby se nekazily.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
220
4.10.08 11:15

já zavařovací hrnec teda nemám ale pro malýho mám přesnídávek už moooc.
normálně naskládám do obyč hrnce, tak do půlky zaleju vodou a dám na sporák. až začne voda vařit, tak stáhnu teplotu a nechám tam ještě půl hodiny. a je zavařeno. poradila mi to mamča a já jsem moc spokojená…

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
129
5.10.08 14:43

Ahoj holky, tak já si sednu večer k telce, oloupu 1,5 kg jablek, rozmixuju je, povařím v hrnci, přisypu 1 pudink a dám do skleniček, zašroubuju, obrátím, po cca 15 minutách obrátím do původního stavu a je to. Dělám tak i hrušky.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Boschka
29.10.12 20:05

No tak já bych do skleniček nic neuvařeného nedávala, právě jsem dozavařovala přsnídavku. Já jabka nakrájím na čtvrtiny a každou čtvrtku ještě napůl, podleju vodou v hrnci a hodně míchám na plotýnce. Hodně rychle se to polorozvaří, zamíchávám do toho jen něco málo přírodného třtinového či melasového cukru, poté odstavím a domixuju dojemna tyčovým mixérem. Poté dám na hluboký plech noviny, silnější vrstvu, tak aby přesahovaly i na okraje, naukladám na to naplněné skleničky, tak aby se nedotýkaly navzájem, rozehřeju troubu na 150- 170 stupňů a nechám to tam asi 20 minut. Vyndám, otočím víčkem dolu aby se ty víčka dobře chytli, mám šroubovací. Druhej den uložím do špajzu normálně dnem dolu.

  • Nahlásit
  • Citovat
Hanicta
2.9.13 22:44

přesnídávky

Přesnídávky trošku sladím a zavařuji v obyčejném hrnci, na dno dám utěrku, vodu tak do 3/4 skleničky a při mírném varu zavařuju 20 min. PAK nechám chladnout dnem vzhůru. A funguje to. Švagrová dělá bez cukru, nalévá horké a jen otáčí a taky ok. Jen to bych spotřebovávala já osobně přednostně, zavařené klidně skladuji.

  • Nahlásit
  • Citovat
140
19.2.14 17:30

Ahoj holky. Dnes jsem udelala presnidavku. Tak ze jsem rozvarila ve vode jablka, pridala cukr, vanilin a pudink vanilkovej. Ted to chci dat zavarit. Jenze jsem to nikdy nedelala. Mam to nalit do sklenicek horke? Nebo mam pockat az to vychladne?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
140
19.2.14 17:33

A plnit az po okraj, nebo nechat nejake volne misto?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1136
19.2.14 17:56

@synacek07 Já jsem je plnila těsně pod okraj. Dávala jsem je tam hned, jak jsem dovařila. Zavařovala jsem ponořené pod víčko ve vodě 20min. při teplotě 80stupňů. Potom jsem skleničky otočila víčkem dolů. Zavařovala jsem je na podzim, a pořád mám zásobičku :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama