Jak zefektivnit podnikání, aby nebylo otročina?

Anonymní
2.8.13 17:22

Jak zefektivnit podnikání, aby nebylo otročina?

Ahoj, opět se na vás obracím s prosbou o radu :) Doufám, že i tentokrát mi pomůžete nebo poradíte… Jelikož se jedná o práci mého muže a citlivé informace o penězích (manžel mě poprosil o založení této diskuze), prosím o zachování anonymity :kytka:

Můj manžel je malý živnostník v oboru cukrář a už dlouhou dobu, nebo spíš v podstatě od samého začátku mu podnikání funguje relativně dobře. Tím myslím, že lidi ho znají, objednávají si u něj kdeco a on má pořád co dělat. Tady nastává problém - dělá POŘÁD. Od pondělí do soboty, od rána (od 5-6 hodin) do večera (zhruba do 19, občas i dýl). Někdy musí do práce i v neděli. Za poslední tři roky měl jen dvě dovolené, jedna na týden, jedna na 5 dní. Přitom ale jeho matka, která se k němu přidala na svou živnost, jezdí s jeho otcem každý rok k moři, na hory, na vodu a sem tam výletují na kolech. Bohužel je tu fakt, že ona není vyučená cukrářka a když je na dovolené, tak manžel zvládne veškerou práci sám, nebo s pomocí brigádnice. Když jede na dovolenou on, znamená to nepřijímat skoro žádné objednávky, protože by to neměl kdo udělat. Například na modelaci ozdob na dorty je potřeba mít trochu talent a to neumí jen tak někdo a jeho matka toto nezastane. Když má volno, přichází tím pádem o peníze z objednávek a on nevydělá tolik, aby mu to mohlo být sem tam jedno a prostě si to volno dopřál. Nepodařilo se mu přijít na způsob, jak zefektivnit podnikání tak, aby v práci mohl být zhruba těch 8 hodin denně a aby si mohl občas dopřát dovolenou. Podniká na vesnici, tady jsou všichni zvyklí, že dřív stačilo tetce donést suroviny „na dvě dávky“ trubiček a ona jim to udělala za pár šušňů. Bojí se zdražení, protože v posledních dvou letech už zdražil kvůli vyšší ceně surovin, ale jemu do kapsy to nepřineslo nic. Protože by přišel o zákazníky :? A konečně poslední věc - měsíčně vydělá kolem 20 tisíc (z toho 5 jde na soc., zdr.), nežijeme špatně, ale když si spočítá, kolik vlastně vydělá na hodinu, je to bída, to i kdejakej brigádník v šatně u kina má víc. Jak už jsem psala, je tam pořád. Máme úžasný vztah, milujeme se, všechno je v pohodě, ale díky práci je rodinný i partnerský život tak trochu v háji, protože na nic není čas. Ani na obyčejnou procházku v podvečer po práci :(

Moje (naše) otázka zní - máte s tím někdo zkušenosti? Víte, jak by se dala tato situace řešit, jestli existuje někdo, kdo by mu mohl pomoci? Napadá vás nějaké řešení? Malých živnostníků je hodně, třeba jste i vy nebo vaši muži řešili něco podobného..

  • Nahlásit
  • Citovat
Napsat příspěvek

Reakce:

35461
2.8.13 17:31

1. pokud nechce nebo nemůže výrobu nějak rozšířit - nebylo by možné, aby třeba ty ozdoby namodeloval dopředu a matka nebo nějaký brigádník už dělali jen tu část, co umí? Tak by si mohl udělat víc volna.

2. Šlo by zvýšit množství výrobků tak, aby uživil kvalifikovného zaměstnance?

3. nemohl by se dát dohromady ještě s nějakým cukrářem ičařem, ž by si vypomáhali?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
bobina5
2.8.13 17:32

Měl by si najmou zaměstnance, ale s takovým příjmem by ho to zruinovalo, čili nejdřív zvýšit zisk, nebo pro začátek alespoň poptávku, pak najmout zaměstnance. Konkrétní rady jak zvýšit obrat to tady asi nikdo nedá, je to drahá rada a to doslova, rady na zlepšení ekonomiky firem se rozdávají za těžké peníze od odborníků na tuto problematiku.
Poradím ti že se vyplatí investovat do reklamy, ale té správné, to je rada zadarmo.

  • Nahlásit
  • Citovat
31603
2.8.13 17:35

Zdražit? Dostane víc peněz a pár zákazníků ubude, protože si řeknou, že si to nemlžou dovolit nebo nechtějí platit víc, takže v konečném důsledku bude peněz zhruba stejně, ale bude na ně muset dělat méně.
V plánování dovolených bych se řídila tím, kdy nastane nějaká okurková sezona, to už určitě sám ví, kdy je nejméně objednávek a na tu dobu bych plánovala dovču, ne na déle jak týden, ale víckrát jak 1× do roka.
Další možnost je provoz nepřerušovat, ale omezit se na jen určitý typ objednávek, které zvládne i samotná tchýně, tudíž by nebyl provoz úplně nevýdělečný, ale holt by nebyly růžičky a jiné blbinky :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
bobina5
2.8.13 17:41

Ještě přidám jedno životní moudro, drtivá většina dnes velmi úspěšných podnikatelů s milionovými příjmy začínala právě tak jako tvůj manžel, úmornou dřinou neúměrnou vydělaným penězům. Rozdíl mezi těmi co jsou úspěšní a těmi kterým zůstala pořád jen ta dřina za pár kaček, je ten že ti první se nebáli zariskovat a udělat krok vpřed ( nebo jinam- do neznáma), lidé od přírody nemají rádi změny, bojí se, to je to co každého brzdí- strach.

Nemyslím to zle, ale podnikat za 15000 čistého je opravdu bída největší, to se opravdu nevyplatí, jako zaměstnanec v cukrárně by se měl líp a bez starosti, ale to už asi víte.

  • Nahlásit
  • Citovat
Anonymní
2.8.13 17:46
@Tiger-lily píše:
1. pokud nechce nebo nemůže výrobu nějak rozšířit - nebylo by možné, aby třeba ty ozdoby namodeloval dopředu a matka nebo nějaký brigádník už dělali jen tu část, co umí? Tak by si mohl udělat víc volna.

2. Šlo by zvýšit množství výrobků tak, aby uživil kvalifikovného zaměstnance?

3. nemohl by se dát dohromady ještě s nějakým cukrářem ičařem, ž by si vypomáhali?

To nejde zase kvůli tomu, že ty modelace na dorty tvoří jen část celkové práce. Zákusky, cukroví atd. zabere většinu času a on se na to nemůže vyprdnout s tím, že jde modelovat figurky a podobné kraviny, aby to pak mohla dodělat mamka. Ona totiž ty zákusky taky neumí, takže to musí dělat on :?

Zaměstnance mít nemůže, protože prostory, ve kterých vyrábí, můžou sloužit jenom jemu a rodinnému příslušníkovi. Podniká pod domem svých rodičů a není žádná možnost mít tam WC zvlášť pro zaměstnance a další věci, které po něm chce hygiena.

Tady v okolí nikdo takový není :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
Anonymní
2.8.13 17:49
@bobina5 píše:
Měl by si najmou zaměstnance, ale s takovým příjmem by ho to zruinovalo, čili nejdřív zvýšit zisk, nebo pro začátek alespoň poptávku, pak najmout zaměstnance. Konkrétní rady jak zvýšit obrat to tady asi nikdo nedá, je to drahá rada a to doslova, rady na zlepšení ekonomiky firem se rozdávají za těžké peníze od odborníků na tuto problematiku.
Poradím ti že se vyplatí investovat do reklamy, ale té správné, to je rada zadarmo.

Zaměstnance mít nemůže, jak jsem psala Tiger-Lilly, protože dělá pod domem svých rodičů, má to zkolaudované od hygieny tak, že tam může dělat jen on a rodinný příslušník (kvůli nemožnosti udělat jiné WC pro zaměstnance a další věci, pro které prostě není prostor ani finance, nebo to neumožňuje stavební řešení domu). O tom, že by nám mohl poradit nějaký drahý poradce, víme. Bohužel toto ale je nad veškeré finanční možnosti. I tak díky za radu :)

  • Nahlásit
  • Citovat
515
2.8.13 17:50

Je treba se dostat k opravdovým zákazníkům. Zhodnotit v čem je dobrej a rozjet opravdu oslovujici reklamu cílenou na sirsi okolí. Dále vytvořit lákavou nabídku pro kavárny a restaurace. Určitě reklamu v předvánočním období. Určitě Fb stránku, určitě dorty pro deti prave na Fb.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
35461
2.8.13 17:51

@TroisChéris Tak jedině mě napadá, co kdyby vyráběl méně druhů zákusků? Tak, aby prostě jeho práce nebyla potřebná od rána do večera. To by nešlo? Jak by reagovali zákazníci? Našel by jiné zákazníky?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
11133
2.8.13 17:53

@TroisChéris
trochu sis odkopala anonymitu, ale myslim, ze to je jedno, na tom dotazu neni nic intimniho.

no, v tech podminkach jak popisujes me toho moc nenapada :nevim: snad zuzit sortiment na veci, ktere vynaseji, omezit ty min vydelecne (kazdy ma v sortimentu nejake „tahouny“), snazit se prijit s neci, za co lidi budou ochotni platit a jeho to nebude stat tolik casu.
dokazu si predstavit, ze nekde na vesnici to neni sranda. lidi chteji klasicke dorty a zakusky a jeste nejlip za cany jak za socialismu… otazkou je, jesltli ma odvahu udelat nejaky vetsi krok - treba vzit pujcku, jit do vetsich prostor, vzit zamestnance, vic objednavek, rozjet to vic ve velkem. jednoduche to neni a ne kazdy na to ma povahu (hlavne vest zamestnance).
nebo se zkusit dostat k jinemu typu zakazek - delat jenom svatby (kolace, dorty), velke objednavky na oslavy, pohrby, zkusit dodavat do nejake cukrarny v okoli atd.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.13 17:55
@bobina5 píše:
Ještě přidám jedno životní moudro, drtivá většina dnes velmi úspěšných podnikatelů s milionovými příjmy začínala právě tak jako tvůj manžel, úmornou dřinou neúměrnou vydělaným penězům. Rozdíl mezi těmi co jsou úspěšní a těmi kterým zůstala pořád jen ta dřina za pár kaček, je ten že ti první se nebáli zariskovat a udělat krok vpřed ( nebo jinam- do neznáma), lidé od přírody nemají rádi změny, bojí se, to je to co každého brzdí- strach.Nemyslím to zle, ale podnikat za 15000 čistého je opravdu bída největší, to se opravdu nevyplatí, jako zaměstnanec v cukrárně by se měl líp a bez starosti, ale to už asi víte.

Podle mě máte určitě pravdu.. Jenže cukrařina je pro manžela něco jako „životní poslání“, on měl ve svém zaměření jasno už asi v 10 letech a nepustilo ho to, šel si za tím, vybudoval to, co má, ikdyž je to jen malé podnikání… Jenže se to zaseklo na tom, že otročí od nevidím do nevidím a bojí se velké změny, protože může být i zničující a dalším faktorem, na který musí brát ohled je ta jeho matka, které už se jeho podnikání týká taky.. Akorát teda není pravda to, že by jako zaměstnanec-cukrář měl taky 15000… To by šlo spíš k 10 tisícům a to fakt nejde..

  • Nahlásit
  • Citovat
Anonymní
2.8.13 17:58

@Gladys Zdražit je risk, já jsem to navrhovala taky, a ne jednou, ale to se nesetkalo s dobrou odezvou.. Asi by to ale stálo za uvážení, protože se mi zdá, že moc možností už nezbývá. Navrhnu to :) No a dělat jen to, co zvládne i jeho matka, to by nevyšlo už vůbec, to by se neuživil ani jeden, natož oba dva :D

  • Nahlásit
  • Citovat
515
2.8.13 18:01

Takze si to shrneme. Malá dílna, jedna pracovní síla. Zákazníci zvyklí na nízké ceny. Těm by tedy drahy kvalitní zákusek neprodal. Říkám, zkusit vymyslet nejaky kvalitní americký dorty a nabídnout kavarnam. Pokud by zabojoval, práci by zvládl sám, možná by šlo i zamrazit a za velký prachy. Na věnečku a vetrniky by se vykašlal.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.13 18:05

Do prčic - já zapomněla na anonymitu…

  • Nahlásit
  • Citovat
Anonymní
2.8.13 18:13
@123l píše:
Je treba se dostat k opravdovým zákazníkům. Zhodnotit v čem je dobrej a rozjet opravdu oslovujici reklamu cílenou na sirsi okolí. Dále vytvořit lákavou nabídku pro kavárny a restaurace. Určitě reklamu v předvánočním období. Určitě Fb stránku, určitě dorty pro deti prave na Fb.

Reklamu má docela dobrou, jezdí k němu i lidi z širšího okolí, má stránku na FB, galerii na internetu, dorty dělá hlavně pro děti a to se lidem líbí… Jenže ten návrh s kavárnami a restauracemi asi nevyjde, protože ono to bohužel funguje tak, že ONI by si kladli podmínky na suroviny, na cenu a pak to sami prodávají draho, ale jemu dají kulový. Chovají se stylem „my ti za to zaplatíme, ale ne tolik, kolik za to chceš. My ti dáme míň, ale za to chceme velký množství a tím ty vyděláš.“ Jenže velký množství pravidelně nejde dělat ve dvou a taky nechce dělat z těch humusáckých směsí a kdovíjakých tuků, které si ta restaurace nebo kavárna nadiktuje.

  • Nahlásit
  • Citovat

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama