Špatné výsledky cytologie, jaké vyšetření bude následovat?

17.3.16 18:14

jake vysetreni bude nasledovat?

Ahojky. Prosim o radu zda nekdo nevi co bude dal? Uz po nekolikate mam spatnou cytologii a dneska mi dr rekl ze po sesti nedeli me poslou do ostravy na nejake vysetreni.nic vic mi nerekl asi to bude tim ze mam pred porodem a nechce me stresovat.jen pry to chcou nejak zkontrolovat.jsem pochopila ze to napsali na ty vysledky. nevite jak to vysetreni bude probihat a proc zrovna v ostrave? dekuju za od.jsem z toho lehce nervozni. :roll:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

58662
17.3.16 18:16

@terezinka25 v ově proto, že jsou specialisti? nejspíš ano. nejspíš půjde o odběr buněk :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.16 18:22

@martina.se cetla jsem na netu ze to co tam mam neni nijak vazne pokud jsem to dobre pochopila tak me to prekvapuje ze me nekam posilaji.sice jsem se ptala jen sestricky co mi nasli a ty mi moc nechteli rict pry jsem se mela zeptat dr.no ale ja jsem nejak zapomela :roll:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
58662
17.3.16 18:23

@terezinka25 buď ráda, že Tě preventivně pošlou na lepší pracoviště. Rozhodně je lepší se dozvědět dobré zprávy, než to nechat být a za pár let třeba řešit průšvih ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8
29.3.16 00:04

Ja jsem pak sla na odber vzorku tkane ale na to by vas doktor upozornil je to zakrok bez narkozy a umrtveni kdy odstipnou kus z cipku :-) Je to rychle a neboli to takze se neni ceho bat kdyby vas poslali take na totez :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
31.3.16 14:33

Dap: Neboj se. Mám po dvou konizacích čípku, tak bych řekla, že specialista provede nejprve vyšetření speciálním přístrojem (jako u běžného gynekologa, ale zde uvidí čípek ve velikém zvětšení (tj. posoudí lépe než běžný gynekolog skutečný nález), možná doporučí biopsii (odštípnutí kousku „podezřelé“tkáně.. to může být trochu nepříjemné a bolestivé štípnutí, doporučila bych ten den zůstat v klidu, budeš mít vložku). Pokud jsi mladá a máš např. CIN 1 a změny kratší dobu než např. 2 roky, lékaři ke konizaci nespěchají, protože změny mohou samovolně vymizet. Pokud trvají leta, tak se uchýlí asi ke konizaci, ale opravdu se toho neboj. Nic to není.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8
3.4.16 17:58

@Janica78 ja už jdu na konizaci 7.4 citolku mam v pořádku ale v té odebrané tkáni mám nález cin3 :-( Zajímalo by mě je to po konizaci hodně bolestivé? A jak dlouho ses zotavovala než se vše uvedlo do normálu? :-)Z toho mám fakt strach čekají mě státnice a tak se bojím že to kvůli obtížím třeba nestihnu :-( :zed: Doktoři mi zvolili šetrnou konizaci a rekonizace prý není pravděpodobná vzhledem k té citolce.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.16 09:42

Dap123 - Konizace a následného hojení se opravdu neboj. Většina holek i bezprostředně po konizaci cítí cca hodinku-dvě jen trochu bolesti v podbřišku, někdy i konečníku (je to podobné těm menstruačním) a poté už i to většinou ustane, já jsem odcházela od Apolináře v den zákroku a večer bych ani nepoznala (!), že jsem někde byla! Je třeba počítat jen s krvácením (já měla slabé) a nutnosti dodržovat tzv. šestinedělí. Opravdu není třeba mít strach.

Dap, ještě k cytologii.
Mně vycházela cytologie leta zcela negativní - bez nálezu. A i přesto jsem měla po biopsii (byla provedena na základě optických změn na čípku) se nestačil divit i sám doktor - cin1 až cin3. S tím nepočítal ani on. (Navštěvovala jsem gynekologii, kde se střídali 2 lékaři, takže byla možnost druhého pohledu a tak pro mě byl výsledek opravdu šok). Histologie po operaci tento nález jen potvrdila. Pan doktor mi řekl, že je vidět, že ke změnám docházelo postupně (nikoliv „skokově“ - během krátké doby), takže je opravdu evidentní, že cytologie prostě za ta leta jen nebyla schopná buněčné změny podchytit; byla špatně vyhodnocená.
Ideální je provádět ji u lékaře, který spolupracuje s bioptickou laboratoří v Plzni, u kterých se provádí počítačovou metodou LBC (nutnost příplatku 500,– Kč). LBC má mnohem větší přesnost, protože lidské oko u standardně prováděných cytologií skutečně není neomylné. Klasická cytologie má vypovídající přesnost stěrů cca 50-60 procent, druhá výše zmíněná metoda cca 80-90%. Rekonizace Ti hrozí v případě, že při konizaci se změněné buňky neodstraní do zdravé tkáně - tzn. přesahují okraj. To se může stát a neznamená to žádnou tragédii. Jen že absolvuješ konizaci za pár týdnů ještě jednou s opravdu vysokou pravděpodobností, že to bude již v pořádku.
Nedělej si s tím nervy, jsem si skoro jistá, že konizace vše vyřeší. Je to jednoduchý zákrok a nemusíš se bát nějakých omezení a bolestí.
Přeji hodně štěstí a opravdu si nedělej starosti :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.16 09:44

Jé DAP, teď jsem si všimla, že na konizaci jdeš právě dnes!

DRŽÍM TI PALCE!!! :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.16 09:44

Jé DAP, teď jsem si všimla, že na konizaci jdeš právě dnes!

DRŽÍM TI PALCE!!! :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8
8.4.16 20:13

@Janica78 moc dekuji za info a drzeni palecku :kytka: hlavne ze uz jsi v podadku :-) na tu placenou presnejsi citolku se optam zda je to mozne provest u meho doktora :-) ano vcera me operovali a vse probehlo bez problemu dnes me pustili domu a zatim nekrvacim :) tak jsem rada a odpocivam za 14 dni budou vysledky tak doufam ze budou v poradku :) s rekonizaci jsi me trochu uklidnila za to dekuji :kytka: jsem z ni celkem vyplasena :-) a to mi doktori tvrdi ze v mem pripade je hodne pravdepodobne ze konizace to vyresi :-D jsem hold plasan a predstavuji si vse horsi nez to je :-D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
12.4.16 08:52

Dap, opravdu se neboj. Převážná většina buněčných změn na čípku je konizací vyřešena. A i kdyby jsi šla na konizaci další, nic se neděje. Má gynekoložka mi dokonce řekla, že protože jsou zákroky šetrné, tak by ani nepoznala, že jsem po dvou konizacích a ještě by se zvládla -pokud by bylo nutné (což zatím nevypadá) udělat konizace třetí.
Je totiž mylná představa, že vyjmutím dělohy se situace řeší. Neřeší. Změny se totiž mohou usadit v poševní jizvě. To nemluvím o tom, co za vedlejší potíže může ztráta dělohy působit. Věřím, že rekonizace Tě nečeká. Nech si za rok od zákroku udělat test HPV (doporučuje pan dr. Sláma z Apolináře, který je onkogynekolog a na toto odborník) a pokud i ten bude negativní, nemusíš se bát, protože tyto změny má na svědomí právě HPV a když jej u Tebe nezjistí a máš stálého partnera, tak máš vyhráno :kytka:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8
12.4.16 12:16

@Janica78 Snad ano ten klidový režim je boj bydlím v 5 patře bez výtahu a když výjdu schody začnu trochu krvácet :zed: a jaký máš názor na očkování proti hpv? :-) Ja jsem na pochybách můj doktor říka očkovat ale ta specialistka je toho názoru že je to zbytečné protože ji tam chodí pacienty co byli očkované a stejně to mají :-I Ale stejně pořád přemášlím zda to mam udělat a nebo ne chtěla bych pro prevenci udělat maximum ale zas nechci do sebe něco rvát zbytečně. :-)Na hpv se nechám vyšetřit stáleho partnera mam od něj na mě ten vir zautočil :D mel kondilomata a testy na hpv pozitivní zbavil se toho a chvili na to začali me trable s čípkem :nevim: co nevidět půjde raději taky na testy na hpv :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama