Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Letní, protože je déle vidno a více se toho venku na zahradě stihne udělat ![]()
Nejsem si jistá, který je ten správný a přirozený, ale tento jarní přechod nenávidím, mě prostě ta hodina chybí!!! Včera o půl 8 světlo jak ráno a děti už měli jít málem do postele… Mě se začínalo chtít spát až o půlnoci a za chvíli abych vstávala.
Podzimní změna mi nevadí, tam mám čas navíc.
Zimní je pro mě lepší. Nesnáším, že je vidět pomalu do půl 10 jak tu někdo psal. Přijde mi to už moc, a nepřirozený. Nejen, že je vedro na padnutí, ještě k tomu světlo, takže se prostě nemůže ani ochladit, když furt pere sluníčko. Spát se nedá. Taky nesnáším, když mě lidi furt tahají ven, že je přece venku tak krásně a dlouho vidět. Mám svůj stereotyp a ten nezahrnuje pobývání venku do pul 10 jen kvůli letnímu času
. Práce se neptá, spát se musí, a toto mi k tomu nepomáhá ![]()
@Quinn7 píše:
Zimní je pro mě lepší. Nesnáším, že je vidět pomalu do půl 10 jak tu někdo psal. Přijde mi to už moc, a nepřirozený. Nejen, že je vedro na padnutí, ještě k tomu světlo, takže se prostě nemůže ani ochladit, když furt pere sluníčko. Spát se nedá. Taky nesnáším, když mě lidi furt tahají ven, že je přece venku tak krásně a dlouho vidět. Mám svůj stereotyp a ten nezahrnuje pobývání venku do pul 10 jen kvůli letnímu času. Práce se neptá, spát se musí, a toto mi k tomu nepomáhá
jo a taky spím o hodinu mín, což je pro mě dost velký šok. Jsem sova a najednou když vím, že budu spát třeba jen 5 hodin místo 6 tak to je peklo. Ale nedokážu se dokopat dřív. S tím opět souvisí, že ještě v půl 10 straší ten žlutý flek tam nahoře. ![]()
Jo, mi vadí denní světlo. Jsem sova. K tomu nesnáším horko a léto obecně.
A, i když si v posteli čtu, chodím spát s manželem, který vstává brzy, tedy chodí si lehnout brzy. A ležet v posteli, když je venku světlo, ptáci švitoří, manžel se převaluje, protože taky nemůže usnout (ale nevydrží v obýváku dívat se na televizi, na to je zase moc unavený) - je to prostě prapodivný stav.
@Apaji Tak prostě jdi spát později, nějak nechápu, kde je problém ![]()
Zimni by mel zustat stale. K cemu mi v lete je, ze rano bude driv svetlo a diky tomu se bude vecer driv stmivat. Radeji budu, kdyz se bude stmivat co nejpozdeji aby clovek mohl drepet venku
@Bondgirl007 píše:
Je mi celkem jedno ktery, ale hlavne aby byl jen jeden a nehybalo se s nim
Naprosto souhlasím. Ale když už, tak raději letní, mám ráda dlouho světlo večer. K čemu je mi světlo ve čtyři ráno (a když by zůstal zimní, tak skoro ve tři
)?
@AndelaCerna píše:
Zimni by mel zustat stale. K cemu mi v lete je, ze rano bude driv svetlo a diky tomu se bude vecer driv stmivat. Radeji budu, kdyz se bude stmivat co nejpozdeji aby clovek mohl drepet venku
Tak to je ale při letním času.
Mám ráda svůj klídek, kdy je ticho, všechno se zklidní - takhle řvou venku bandy děcek, hospodský kravál a „zábavy“ - to všechno souvisí. A i já ráno musím být trochu použitelná, mám energii na práci doma jen dopoledne (to souvisí s mým chronickým onemocněním). Odpoledne to u mě rapidně klesá, takže když si pospím do 10 hodin a pak zjistím, že mám tak 2-3 hodiny na to se nasnídat, upravit, zajít do obchodu, pořešit nádobí, základní úklid, uvařit oběd - to není nic moc. V zimě dokáži u knihy (byť jako sova) usnout o to dříve, čím déle jsem v posteli (hlavně, že je tma, pak už je to jedno, prostě si čtu dokud se neunavím, někdy nedočtu ani kapitolu), ale teď jsem omezená světlem. V zimě dokážu vstát dobře vyspaná i kolem 7 hodiny ranní a to mám pak dobrý pocit, kolik jsem udělala práce. Mám paradoxně v zimě mnohem více energie a elánu než v létě.
V létě dokonce trpím depresemi. Jsem zdechlá, unavená, podrážděná - je mi v létě a v letním čase prostě hrozně.
@Apaji Ale ty bandy děcek venku řvou protože je světlo a teplo a ne protože někdo posunul čas… ano, já chápu, že jsi otrávená z léta, ale je to z léta či z dlouhého období světla, nikoliv ze změny času, protože ty děcka tam budou ječet úplně stejně, když bude hezky, bez ohledu na to jestli hodiny budou ukazovat 7, 8, 9 nebo třeba 10…
Ano, ale mě tlačí ten nepřirozený čas do postele, protože je prostě po 21. hodině, a manžel jede do práce na 6 hodin ráno. A přijede na oběd po 14 hodině. Jsem prostě omezená časem. A musím se tomu přizpůsobit alespoň rámcově.
Tady na vesnici děcka bez rodičů nelítají, takže až zalezou dospělí, zalezou i děcka, a kupodivu musím říct (že kromě víkendů, ale to je mi jasné a nijak to neřeším), že po setmění rodiče s menšími dětmi zalezou. Puberťáci vesměs za zábavou odtáhnou do města. Pak se zdejší hospodští snaží o „diskotéky“ - to je jiné kafe. To duní na celou ves, protože léto a protože zábava a protože nikdo v létě přece nespí a nikdo nechce mít v létě v noci otevřená okna po celodenním vedru
- ale po tom zákonu ohledně kraválu po 22. hodině se to tu asi uklidní.
Jsem prostě pro to nechat přirozený středoevropský čas. V jedné části Austrálie zavedli letní čas na 4 roky, potom vyhlásili referendum, lidi to nechtěli, tak ho zase zrušili.
No já radši teda zimní.. Jako večer když je světlo, je sice fajn, ale zase to i to víc venku žije.. Mám ráda, když je v sedm večer klid, prcka uložím ke spánku, a máme klidný večer. V létě ješte v devět slyším děti venku, jak si hrajou s míčem..
Nic proti tomu, ale prostě v devět by měl být už klid..