Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, chcela by som vsetky skusenejsie mamicky poprosit o radu, resp. nazor.
Mam 13 mesacneho synka, od polovice januara pracujem na plny uvazok. Ked sme zvazovali, ci dat maleho do jasli alebo k opatrovatelke, priklonili sme sa k alternative -opatrovatelka- najma vzhladom na vyssiu chorobnost deti v jaslickach a to najma v zimnych mesiacoch. Nasli sme si fajn opatrovatelku, mamicku na MD s 20 mes.dievcatkom. Syncek sa po tyzdni adaptoval na novy rezim a celkom nam to vsetko klape. Opatrovatelka mi vsak teraz oznamila, ze jej dcera na maleho strasne ziarli, stale mu robi zle, skrabe ho, hryzie, atd…Ona jej sice hovori, ze to nema robit, aj na nu nakrici, dostane po zadocku, ale nic nepomaha a opatrovatelka ma pocit, ze nejako ukracuje svoje dieta, ziadne peniaze jej za to nestoja a preto sa chce opatrovania syna vzdat - ak sa to do mesiaca nezlepsi.
Teraz idem riesit opat dilemu - jasle alebo opatrovatelka (musim byt vopred pripravena na to, ze uz tejto opatrovatelky skoncime este tento mesiac).
Opatrovatelka je sice fajn zo zdravotneho hladiska, ale mam pocit, ze ak by ho opatrovala nejaka pani samostatne, ze sa bude nudit a nebude mat tolko podnetov a zabavy ako v nejakom mensom ci vacsom kolektive.
Jaslicky su zasa fajn z hladiska vacsej zabavy pre dieta (maly by sa tam urcite perfektne adaptoval, je to sikovne a samostatne dieta), ale bojim sa tych chorob, nemozem si to moc dovolit byt s nim kazde dva tyzdne doma. Myslite, ze na jar su tie deti v jaslickach menej chore ako v zime, alebo by ani vobec nemusel byt chorlavy (doteraz nebol chory skoro vobec, snad raz, dvakrat soplil).
Alebo este taka otazka, myslite, ze ta ziarlivost a agresivita opatrovatelkynej dcerky je zalezitost kratkodoba a prejde, alebo sa na to radsej nespoliehat a zobrat od nej syna cim skor? Opatrovatelka mi totiz este hovorila, ze moj maly zacina mat z jej dcerky strach, uteka pred nou a dava jej vsetky hracky radsej vopred, aby s nou nemusel zapasit (je to gentleman, ze jo?:)
Viem, ze som sa asi dost rozpisala, chcela by som vas poprosit o vase nazory na tento problem, dakujem vopred velmi pekne za vase postrehy.
tady je těžko radit - jen je na zváženou, jestli by chlapeček neměl v jeslích stejný problém - strach z ostatních batolat. Agresivita holčičky je určitě přechodná, ale těžko odhadnout dobu trvání. Snažila bych se je od sebe separovat co nejvíc (ve smyslu hraček - každý svou), když tam chlapce vodíš, vem na půjčení hračku i pro děvčátko, nebo nějakou dobrotu jakoby od malého - jestli může. At jí maminka zdůraznuje, že si pro něj za chvilku přijdeš a klučík půjde zase domů… ještě bych tomu dala čas - 14 dní je pro 20měsíční batole příliš krátká doba na akceptování „vetřelce“.
opatrovatelka je určitě lepší než jesle - musela bys počítat s tím, že minimálně první 2-3 měsíce bys byla co 14 dní s nemocným děckem doma, než se trochu „zaviruje“.
elda
Nevím, jestli ti někdo dokáže poradit, ono je samozřejmě každé dítě jiné. Takže má zkušenost s jesličkami - velmi dobrá, dcerka nastoupila v létě, to samozřejmě nebyly vůbec žádné problémy (zdravotní), na podzim byly asi měsíc potíže s vleklou rýmou, kterou tam průběžně mají některé děti pořád, ale teď bych měla zaklepat, už asi tři měsíce je to OK, žádná rýma ani kašel, ani nic jiného. Může být ale jen prostě odolněší, zatím neměla ani jednou reakci na žádné očkování atd. Některé stejně staré děti mých známých jsou naopak nemocné pořád, i když jsou doma s maminkou na mateřské… K té opatrovatelce, řešila jsem to také, bála jsem se, že se dcerka začně nudit, bude jí chybět kontakt s vrstevníky, a taky, že přeci jen není žádná kontrola, jak s dítětem přes den zachází, dcerka mi to zatím neřekne. Takže já volila jesle. Myslím jinak, že děti by si na sebe zvykly. Měla jsem podobný problém s kamrádkou, která má stejně starého syna jako já dcerku, ta je asi z jeslí dravější, bránila si přehnaně hračky, bál se jí, také jí radši všchno nechával i plakal, ale vídáme se často, už je to v pohodě, dokonce si začínají spolu hrát a mávají na sebe když se vidí… Chce to podle mně jen čas. Alena
Tak já bych se v tomto věku synka, když není s maminkou, přikláněla k variantě hodné a trpělivé hlídací vstřícné paní bez dítěte (nebo s hodným neútočícím dítětem), aby synek měl klídek, aby se mohla jeho osobnost nerušeně rozvinout. Mně přijde, že v těch jeslích nemají vychovatelky na každé dítě samostatně moc času a že se tam ty děti pořád musejí spolu rovnat, musejí se přizpůsobovat jedno druhému, mají prostě kolektivní hromadný režim, kdy se na (psychické) potřeby jednotlivých dětí určitě více zapomíná, než kdyby byly zvlášť s hlídacími hodnými paními. Přijde mi v tomto věku kolektiv dost brzo, spíše vidím jako důležitější pozornost důvěrné dospělé osoby než podněty plynoucí z kolektivu dětí vrstevníků. Podle mě dítě v tomto věku ještě samo sociálně nevyzrálo, natož aby už se vymezovalo v kolektivu. No ale je to individuální, podle povahy děcka, učitelek v jeslích a hlídací paní případ od případu - to my ti tady asi moc neporadíme. Petra
Ale jak psala Alena, to souhlasím, že může být problém najít důvěryhodnou paní na hlídání. Někde jsem tady už četla, jak ošklivě se nějaká paní k hlídanému dítěti chovala. To ale nemusí být jen u hlídací paní, ke mně se ošklivě chovali i v jeslích. Mně to říkal táta, že mě mlátila vychovatelka v jeslích a dost trvalo, než na to přišel - když jsem měla doma nadílku v plínce, začala jsem děsně řvát a držela si hlavičku. Ach jo. Já bych dítě cizím nesvěřila. Petra
Musím trochu přispět s vlastní zkušeností. Kačenka chodí do jesli od 14 měs. ted je jí 19 měs. Zatím je to bez problémů a nemocní jsme nebyli ani jednou, kromě rýmy, ale to nemoc snad ani není. Adaptovala se dobře, ale to záleží na každém dítěti jaké je. Tety tam mají na starosti vždy tak 2-3 děti, celkem v menším odd. je jich kolem 10ti. Takže myslím, že i když hraní a tak je kolektivní, je o ně postaráno dost. Kačenka tam chodí moc ráda, doma prostě tolik kamarádů nemá, a ani mít nebude
. Dost se zlepšila i v mluvení a dalších dovednostech.
Tak to je moje zkušenost, s tetou na hlídání nemám žádnou zkušenost.
PAvla
Ahojky, i já se přidám se svoji zkušeností. Mám 16m chlapečka a od ledna chodí do jesliček. Volila jsem dražší, soukromé a výborné jesle. O Kubíčka se mi tam starají vzorně, naučíl se plno lumpáren, zlepšil se v tancování, zpívání, malování, je průbojnější a hlavně je tam spokojený. Ráno už už se nemůže dočkat aby mohl ze šatny do herničky a odpoledne vyzvedávám spokojené vyřechtané dítko.
Od narození ještě nebyl nemocný a ani jesle ho v tom nepoznamenaly, akorát mírná rýma, ale to nepočítám.
Musím říct, že jsem spokojená mamina a mám spokojené dítě.
Radka a Kubík
dakujem velmi pekne za vase nazory, su pre mna naozaj podnetne.
na zaciatok asi skusime nejak „spracovat“ to dievcatko, prinesiem jej nieco dobre pod zubok, atd. ak to nepojde, tak syna dam do sukromnych jasli.
len fakt mi to z tych vasich prispevkov vyslo ako dolezite, aby sa vyvijala jeho pohodova osobnost, on je velmi dobry chlapcek, doteraz uplne nebojacny a ustretovy ku kazdemu (dospelym aj detom), tak musim zabranit tomu, aby sa nezacal bat deti…
Ahoj budulinku,
muzes mi prosim rict kolik stoji soukrome jeslicky?
Kdyz jsi to tady psala, tak to zni uzasne. Kazda z nas by chtela mit tak spokojene ditko. Ale aby to nebylo vic, nez je clovek schopen zaplatit.
Dik za odpoved.
Lucie
Ahoj Lucko,
„naše“ jesličky stojí 5000,– hlídání + 1000,– jídlo.
Platí se začátkem měsíce a za každý den, kdy tam prcek není vracejí 150,–. je to drahé, hodně drahé, ale mi to za to stojí.
Jesle mají 3zdravotní sestry, které dělaly na dětské JIP a už to nezvládaly (ani se jim nedivím).
Jsou tady i státní jesle, ale jsou daleko a nevím jak se tam k dětem chovají.
Mě uplně nadchlo, že první den jsem tam byla s Kubíčkem, všechno jim řekla - co si nepřeju (slazený čaj, uzeniny, nedávat na nočník, rychle se oprudí, hodně jí, do pití se musí nutit......) a všechno hraje, všechno zpívá.
Radka a Kubíček
no Budulinku, je to sice hodne drahe, ale napr. tu v Bratislave je to este drahsie (aj ked vezmeme do uvahy silnejsiu cesku korunu). Ked sme boli pozriet jedny sukromne jasle, inak velmi fajn a pacili sa nam, tak tam sa plati cca 10 tisic. a tak podobne je to aj v ostatnych. nastastie, u nas, ak daju rodicia dieta do sukromnych jasli, tak matka nadalej dostava rodicovsky prispevok 4300 Sk (tak ako keby bola s dietatom doma, do 3 rokov), v statnych jasliach uz matka narok na rodicovsky prispevok nema.
No a opatrovatelke platime priblizne tolko ako v sukromnych jasliach.
Mámjednoduchou radu, poskytněte dítě k adopci a nějaká slušná a milující matka vám ho vychová a vy můžete dělat vesele kariéru v práci.www
www - velmi zábavné… a až se chlapečka zbaví, zbyde jim víc peněz na jídlo a na nájem. nebo by mohli natáhnout ruku a „státe dej“…
tvé rady budu vyhledávat častěji ![]()
elda
A nebylo by lepší se o roční dítě normálně starat doma a práci odložit. Připadá mi hrozný, když někdo píše jak se dítě ve školce hezky učí mluvit a jak se mu tam sestřičky věnují. To by snad měly maminky, ne. Opravdu nechápu, proč siněkteří lidi pořizují děti. Asi jako chybějící módní doplněk. Colaloka