Když vám vlastní děti hledají nového manžela: Komický román Muž u kormidla

Na nedeli zvlastni dotaz
Da se sehna opravdu hodne dobre placena prace aniz byste studovali VS nebo meli odborne treba technicke vzdelani atd? Napr jen se ss s maturitou nebo i horsim vzdelanim? Bez toho aby jste treba ve firme byli 30 let atd…a tim dobre placenym myslim treba aby mzda po roce byla treba okolo 30t v hrubem a vys…
Mate zkusenost Vy a mate super vyplatu a nebo nekdo znami atd-prosim jen
osobni zkusenosti=dukazy nikoliv nazory a spekulace.
Diky
Dá, jeden můj známý dělá rekvizitáře pro filmovou produkci, když ho vezmou třeba američani když se tu natáčí, tak má i 50 čistýho/měsíc. Ale tohle dělá fakt pár lidí v republice. je šikovnej a umí anglicky ale žádný vzdělání na to nemá.
@Grey Sky situace na
trhu je ted dost hrozna, mam zname ve meste (100k obyvatel) a lidi s maturitou
pracuji za 13k cisteho (recepcni), 15k cisteho (prodavac), 14k (recepcni a
telefonistka na soukrome klinice), bez maturity - 11k (prodavacka v prodejne
tabaku), 9k (s maturitou, ale kancelarska prace ve firme na pujcky), 14k
(plavcik s maturitou), 15k (s maturitou, administrativni pracovnice,
pozadovany 2 cizi jazyky)…takze asi tak
Vyssi platy (nad 20k) tu maji lide s VS, napr programator (28k), programator a
majitel firmy bez zamestnancu (35k). A pak samozrejme za predpokladu ze mam ve
firme zname / vlastni ji rodina, pak jsou vydelky vyssi
Co jsem slysela z mistni tovarny, na dobre penize si prijdou svareci, obrabeci,
technici vyroby apod, ti mohou mit 25-30 bez problemu. Bez maturity
Příspěvek upraven 14.06.15 v 12:03
@Ostružka píše:
Dá, jeden můj známý dělá rekvizitáře pro filmovou produkci, když ho vezmou třeba američani když se tu natáčí, tak má i 50 čistýho/měsíc. Ale tohle dělá fakt pár lidí v republice. je šikovnej a umí anglicky ale žádný vzdělání na to nemá.
Myslim radovyho zamestnance
@Meluzinecka píše:
@Grey Sky situace na trhu je ted dost hrozna, mam zname ve meste (100k obyvatel) a lidi s maturitou pracuji za 13k cisteho (recepcni), 15k cisteho (prodavac), 14k (recepcni a telefonistka na soukrome klinice), bez maturity - 11k (prodavacka v prodejne tabaku), 9k (s maturitou, ale kancelarska prace ve firme na pujcky), 14k (plavcik s maturitou), 15k (s maturitou, administrativni pracovnice, pozadovany 2 cizi jazyky)…takze asi tak
Vyssi platy (nad 20k) tu maji lide s VS, napr programator (28k), programator a majitel firmy bez zamestnancu (35k). A pak samozrejme za predpokladu ze mam ve firme zname / vlastni ji rodina, pak jsou vydelky vyssi
to je fakt, já mluvila specifiky o Praze
Dá, pokud k tomu SŠ vzdělání máš dobrou praxi v nějakém oboru a
umíš jazyky, prostě musíš mít co nabídnout.
Např. moje kamarádka je účetní, má obchodní akademii, umí dobře
anglicky a německy, nastoupila nedávno do zahraniční firmy a základní mzdu
má 38 tis+ odměny.
Praxi v oboru má 8 let.
A co se týká vyučených - kamarád, který dělá šéfa výroby, mi
říkal, že hledají nástrojaře, nabízí mzdu kolem 30 tis.
Edit: není to v Praze.
Příspěvek upraven 14.06.15 v 12:07
@Meluzinecka píše:
@Grey Sky situace na trhu je ted dost hrozna, mam zname ve meste (100k obyvatel) a lidi s maturitou pracuji za 13k cisteho (recepcni), 15k cisteho (prodavac), 14k (recepcni a telefonistka na soukrome klinice), bez maturity - 11k (prodavacka v prodejne tabaku), 9k (s maturitou, ale kancelarska prace ve firme na pujcky), 14k (plavcik s maturitou), 15k (s maturitou, administrativni pracovnice, pozadovany 2 cizi jazyky)…takze asi tak
Vyssi platy (nad 20k) tu maji lide s VS, napr programator (28k), programator a majitel firmy bez zamestnancu (35k). A pak samozrejme za predpokladu ze mam ve firme zname / vlastni ji rodina, pak jsou vydelky vyssi
Co jsem slysela z mistni tovarny, na dobre penize si prijdou svareci, obrabeci, technici vyroby apod, ti mohou mit 25-30 bez problemu. Bez maturityPříspěvek upraven 14.06.15 v 12:03
Tak to tedy v naší firmě lidi dost přeplácíme .
@Grey Sky píše:
Myslim radovyho zamestnance
no, podle mě v Praze jo jinak ne. Já pracovala před MD v bance a spousta středoškoláků tam měla kolem 25-30. ale jako furt ta Praha no…Pak možná ve velkých městech u velikých firem typu banky, škodovka, ČEZ a tak
@Meha asi zalezi na
velikosti firmy taky…co slychavam hodne od znamych apod tak to je ze kdyz
hledaji praci, spousta firem nabizi papirove minimalku a na ruku zbytek,
pripadne volna mista jsou hodne spatne placena
Jeste se zeptam - pozadujete od tech zamestnancu neco? protoze ti moji vyse
zmineni znami maj rekneme vseobecnou stredni a jinak nemaji zadny znalosti, az
na dva z nich mala znalost jazyku a nebo se jazyky nedaji pri te praci
vyuzit vubec
@Meluzinecka píše:
@Meha asi zalezi na velikosti firmy taky…co slychavam hodne od znamych apod tak to je ze kdyz hledaji praci, spousta firem nabizi papirove minimalku a na ruku zbytek, pripadne volna mista jsou hodne spatne placena
Tak do takové firmy bych nešla, naštěstí jsem vždy pracovala pro
větší, slušné firmy.
Pokud toto státne nebude důsledně postihovat a lidi na to budou přistupovat,
tak toho asi některé firmy budou zneužívat.
Ono asi nijak zvlášť nezáleží na vzdělání, ale na tom co umíš. Třeba to programování se můžeš naučit úplně sama a pak si na těch 30k a víš klidně přijdeš… Ale bez specifičtějších znalostí technického rázu fakt pochybuju že ti někde dají 30k+…
@Meluzinecka píše:
@Meha
Jeste se zeptam - pozadujete od tech zamestnancu neco? protoze ti moji vyse zmineni znami maj rekneme vseobecnou stredni a jinak nemaji zadny znalosti, az na dva z nich mala znalost jazyku a nebo se jazyky nedaji pri te praci vyuzit vubec
Ano, požadujeme jazyky, bez nich se u nás člověk nechytá. A je pravda, že většina lidí u nás má VŠ, ale třeba zrovna ta recepční má SŠ a mzda kolem 19 čistého.
@Grey Sky legálně
ano, jako obcodák když bude člověk šikovný. Řemeslníci, šikovní, mají
klidně 40, 50 hjrubého, ale jako zaměstanec těžko
Na dráze taky dobře platí - já mám 20t čistýho a přítel 25t
@Grey Sky píše:
Na nedeli zvlastni dotaz![]()
Da se sehna opravdu hodne dobre placena prace aniz byste studovali VS nebo meli odborne treba technicke vzdelani atd? Napr jen se ss s maturitou nebo i horsim vzdelanim? Bez toho aby jste treba ve firme byli 30 let atd…a tim dobre placenym myslim treba aby mzda po roce byla treba okolo 30t v hrubem a vys…
Mate zkusenost Vy a mate super vyplatu a nebo nekdo znami atd-prosim jen osobni zkusenosti=dukazy nikoliv nazory a spekulace.
Diky
Dá, ale musíš mít praxi a schopnosti. Pokud vylezeš ze školy a
čekáš, že si někam sedneš na zadek bez zájmu o obor na 8 hodin,
přesně na čas ti vypadne všechno z rukou a jdeš domů a po roce dostaneš
rozumné dolare, tak asi se špatnou pochodíš.
Bohužel jsou obory, kde to takhle (zatím) chodí a to poněkud neformuje
trh.
Ale můžeš začít poměrně snadno - jeď na rok do zahraničí a nauč se
perfektně jazyk a postarat se sama o sebe. Pak ta šance je větší. Když se
potom přestěhuješ do nějakého města, kde nechcípl pes, tak je ta šance
už poměrně vysoká.
Další cesta je začít na malém platu a makat, makat a makat. Bez toho to
nepůjde tak ani tak.