Je špaldová mouka T630 celozrnná?

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Tarani
Závislačka 2712 příspěvků 21.02.17 11:05
Je špaldová mouka T630 celozrná?

Ahoj holky, nevíte některá jestli je špaldová mouka T630 celozrnná? Mám tušení, že není, a že ji tedy mohu dát i mému 21 měsíčnímu synovi.
Díky moc za radu.

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
Heivka
Závislačka 3622 příspěvků 21.02.17 11:45

Celozrnná je od T800, ale myslím, že 21měsíčnímu celozrnná mouka neublíží.

Pimperelle
Kecalka 184 příspěvků 21.02.17 11:55

Není celozrnná, naopak je velmi jemná bílá, doporucovaná na jemná a křehká těsta, ještě T1050 je bílá, doporučená na kynutá těsta (ale i jemná z ní jdou, mnoholetá zkušenost).

Přikládám fotku špaldové T1050, jinou teď nemám. T630 je ještě jemnější.

AliTad
Kelišová 5303 příspěvků 21.02.17 12:02

A proč by nemohl celozrnnou mouku? http://www.jimejinak.cz/…e-obiloviny/

Pimperelle
Kecalka 184 příspěvků 21.02.17 12:10

Malé děti potřebují jen málo vlákniny, obtížně ji zpracovávají. Sem tam celozrnná mouka nevadí. U malých dětí se má ale upřednostňovat bílé pečivo.

AliTad
Kelišová 5303 příspěvků 21.02.17 12:15

@Pimperelle Celkem by mě zajímalo, jak se to dělalo dřív, když prostě bílá mouka nebyla (resp. byla jen pro vyšší vrstvy), co ty děti jedly? A co dítěti dá takový rohlík? Není lepší, než dítě dennodenně cpát právě rohlíkama, dát mu párkrát do týdne krajíc kváskového žitného chleba?

Pimperelle
Kecalka 184 příspěvků 21.02.17 12:18

Nerýpejte, zakladatelka se zeptala, poté i vy a já odpověděla. Nikde nepíši o cpaní dětí rohlíky, to si přidáváte vy a nevyjadřujete se k tématu. Zakladatelka se ptala na konkrétní dotaz, vy odkláníte téma jinam.

hofka
Neúnavná pisatelka 15041 příspěvků 21.02.17 12:24

A je ta jemná špaldová pořád „zdravá“? Není to vpodstatě to samé jako bílá mouka-bez těch šlupek?

AliTad
Kelišová 5303 příspěvků 21.02.17 12:26

@Pimperelle Mrzí mě, jestli to berete jako rýpání, mě to opravdu zajímá.

AliTad
Kelišová 5303 příspěvků 21.02.17 12:30

@hofka Špalda je jiná, původní, odrůda pšenice, bude mít asi trochu jiné složení, možná je rozdíl i v chuti. Jinak určitě je nejvíc živin právě v té slupce, ale i tak tam rozdíl bude.

Pimperelle
Kecalka 184 příspěvků 21.02.17 12:43

@hofka Špalda je starý, ne tolik přešlechtěný druh pšenice. Měla by být hodnotnější než „běžná“ pšenice.

@AliTad
Jak to dělali dříve neřeším, vždyť i my jako děti jedli jinak, než jak se teď stravují naše děti. Stačí se poptat rodičů, spousta věcí se dřív neřešila tolik jako dnes. Mně je 34 a maminka mi vypráví, jak jsem seděla v kočárku, v ruce šunkový salám, v druhé rohlík.

hofka
Neúnavná pisatelka 15041 příspěvků 21.02.17 12:54
@Pimperelle píše:
@hofka Špalda je starý, ne tolik přešlechtěný druh pšenice. Měla by být hodnotnější než „běžná“ pšenice.@AliTad
Jak to dělali dříve neřeším, vždyť i my jako děti jedli jinak, než jak se teď stravují naše děti. Stačí se poptat rodičů, spousta věcí se dřív neřešila tolik jako dnes. Mně je 34 a maminka mi vypráví, jak jsem seděla v kočárku, v ruce šunkový salám, v druhé rohlík.

ano, to vím, ale pšenice by taky byla o něco hodnotnější (pořád ne dost jako jiné obiloviny) kdyby se neobrušovala zrna. Tak mě zajímalo, jestli se to se špaldou taky dělá a jestli je i potom natolik hodnotná prostě.-)

Tarani
Závislačka 2712 příspěvků 21.02.17 12:58

Všem moc děkuji za užitečné rady :palec:! Já jsem právě tápala i s tím odíráním střeva u malých dětí. Synovi sem tam dám buchtu z klasické špaldové celozrnné mouky, ale přemýšlela jsem nad tím, že bych ji raději nahradila tou T630 (pro jistotu :-))Poslední měsíce se snažím nahradit klasickou pšeničnou mouku jinými moukami, takže jsem v tom nováček a uvítám každou radu ;)

AliTad
Kelišová 5303 příspěvků 21.02.17 13:10

@Pimperelle U našich maminek vzor taky nehledám, myslela jsem období mnohem dříve, když jídlo bylo poctivé jídlo. Osobně v pečivu (tedy v tom, co se běžně prodává) žádný přínos nevidím, je to na zaplácnutí žaludku. Je to ale asi dáno zvyklostmi dnešní doby, kdy spousta maminek řeší, „co tomu dítěti jako mají dát, když ne pečivo, na svačinu, ke snídani“. Nemyslím, že by se dítě z rohlíku otrávilo, mladší ho taky jí, když má chuť (starší je na dietě a je vidět, jak to jde krásně i bez pečiva), ale prostě cpát batoleti programově bílé pečivo, protože celozrnné by nemělo, mi přijde ujeté. A takhle jsem i myslela první příspěvek.

AliTad
Kelišová 5303 příspěvků 21.02.17 13:12

@Tarani To odírání střeva by právě nemělo být způsobeno rozemletou slupkou z obilných zrn, ale tím, co se se do rádoby celozrnného konvenčního pečiva přidává.

Stránka:  1 2 Další »
Váš příspěvek
Reklama

Poslední články

Nejčastější chyby při usazování dětí do autasedačky

Téměř denně cestuje většina rodičů se svými dětmi autem. Snad žádný z nich by... číst dále >

Články z Expres.cz

Stěhování do bytu za 15 milionů! Chystají Plekanec a Šafářová domov pro jeho syny?

Tomáš Plekanec nenechává nic na náhodě. Kanadské soudy sice teprve budou o... číst dále >

Neuvěřitelný příběh Slepičkové z Rapla: Chtěla se zabít, propadla alkoholu, dala se na víru

Objevuje se v nejzajímavějších televizních i divadelních projektech: zahrála... číst dále >

Články z Ona Dnes

Silvestrovské jednohubky a novoroční jídelní tradice

Za dveřmi je oslava nového roku. A co by to bylo za slávu, kdyby nebylo co... číst dále >

Plastika mi zničila vztah i život, říká žena závislá na úpravách vzhledu

Modelka Elina Romasenková má za sebou nespočet plastických operací. Nechala... číst dále >