Je to normální u dítěte nebo ne?

Anonymní
10.11.22 21:32

Je to normální u dítěte nebo ne?

Ahoj. Nevěděla jsem jaké dát téma, tak snad nevadí ;). Ani nevím jak to pojat. Já mám dceru, je jí 14let a přijde mi, že se v něčem chová jinak než ostatní děti, a od Vás bych potřebovala, jestli by jste mi poradili zda něco není v pořádku, nebo jen přehráním. :think:. Např.. Když si jde vyčistit zuby, vždy si musí nejdříve kartáček opláchnout horkou vodou, než ho strčí do pusy, nebo když si jde udělat pití, tak vždy si musí skleničku několikrát vypláchnout a pak až si dát pití, když si dává třeba vodu a má jen pocit, že se skleničkou dotkla kohoutku, tak hned se celá sklenička vylévá a musí se znova vypláchnout. Někdy třeba Když vydí někde něco v nepořádku(mokré, zmačkáné atd…) má nutkání to uklidit. Sice je to jak kdy, ale nedokáže se soustředit třeba na čtení, když je v místnosti větší hluk, nebo když mluví a někdo ji přeruší, tak se akorát zastaví, a říká, že se na to nemůže soustředit a začne větu opakovat a tak. Ve škole ji někdy dělá problém, když napr… dopisuje test a učitel už vysvětluje dětem další učení, tak se moc nedokáže soustředit na psaní testu. Někdy když dělá nějaké cvičení ve škole, tak si to musí několikrát přečíst, aby to pochopila, nebo jen aby se na ten text co čte soustředila. A je třeba háklivá, když by se měla napít od někoho ze skleničky nebo po někom dojíst nakousané jídlo(to i normálně v rodině). Tak snad jsem na nic nezapomněla, je to i tak hodně, za to se omlouvám. Jsem anonymně, protože mi to přijde osobní. Byla bych ráda kdyby jste napsali jestli je to normální nebo ne. A co by to třeba mohlo být. :nevim: Předem děkuji za odpověďi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
79982
10.11.22 21:36
@Anonymní píše:
Ahoj. Nevěděla jsem jaké dát téma, tak snad nevadí ;). Ani nevím jak to pojat. Já mám dceru, je jí 14let a přijde mi, že se v něčem chová jinak než ostatní děti, a od Vás bych potřebovala, jestli by jste mi poradili zda něco není v pořádku, nebo jen přehráním. :think:. Např.. Když si jde vyčistit zuby, vždy si musí nejdříve kartáček opláchnout horkou vodou, než ho strčí do pusy, nebo když si jde udělat pití, tak vždy si musí skleničku několikrát vypláchnout a pak až si dát pití, když si dává třeba vodu a má jen pocit, že se skleničkou dotkla kohoutku, tak hned se celá sklenička vylévá a musí se znova vypláchnout. Někdy třeba Když vydí někde něco v nepořádku(mokré, zmačkáné atd…) má nutkání to uklidit. Sice je to jak kdy, ale nedokáže se soustředit třeba na čtení, když je v místnosti větší hluk, nebo když mluví a někdo ji přeruší, tak se akorát zastaví, a říká, že se na to nemůže soustředit a začne větu opakovat a tak. Ve škole ji někdy dělá problém, když napr… dopisuje test a učitel už vysvětluje dětem další učení, tak se moc nedokáže soustředit na psaní testu. Někdy když dělá nějaké cvičení ve škole, tak si to musí několikrát přečíst, aby to pochopila, nebo jen aby se na ten text co čte soustředila. A je třeba háklivá, když by se měla napít od někoho ze skleničky nebo po někom dojíst nakousané jídlo(to i normálně v rodině). Tak snad jsem na nic nezapomněla, je to i tak hodně, za to se omlouvám. Jsem anonymně, protože mi to přijde osobní. Byla bych ráda kdyby jste napsali jestli je to normální nebo ne. A co by to třeba mohlo být. :nevim: Předem děkuji za odpověďi.

a to začala dělat teď ve 14? a do té doby byla úplně normální?
ze skleničky po nikom nepiju ani nakousané jídlo po nikom nejím :poblion: :poblion: :poblion: je to hnus a nehygienické i v rodině

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
10.11.22 21:37

@stinga právě, že taková dřív nebyla. Až teď poslední dobou. Nic z tohohle nedělala, neměla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9205
10.11.22 21:38

Tak zrovna to soustředění chápu a mám to stejně. Třeba v práci něco počítám a vedle kolega telefonuje a křičí do toho… To se můžu zcvoknout :? A to dojídání cizího jídla a pití z cizí skleničky mám stejně :nevim: nedojídám ani po dítěti, vadí mi to a to se ho jinak neštítím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Beruska97
10.11.22 21:40

Jestli ti to přijde divný tak jsem asi taky divná, protože mně to nepřijde nějak nenormální to co dělá :nevim: :oops:

• Citovat
  • Upravit
20
10.11.22 21:42

@Beruska97 dobře. Tak asi přehráním.😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
10.11.22 21:42

@Serpentini Dobře. Děkuju za odpověď. Tak asi jsem moc starostlivá mamka😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5688
10.11.22 21:45
@Anonymní píše:

Nepřijde mi to až tak divné. Ty neoplachujes kartáčky, občas nevyplachnes skleničky, dojizdis jídlo po ostatních? Ta nesoustředěnost, zatímco někdo mluví o něčem jiném, není taky nic divného. Ne každý puberťák je prase a miluje hluk…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79982
10.11.22 21:45
@NikolaZa píše:

no víš - úplně normální to, kromě toho jezení a pití po někom, není, možná dcera začala mít strach z bacilů? ale také to může být začátek obsedantně kompulzivní poruchy - prostě přílišná kontrola všeho - třeba člověk kontroluje 7× jestli zamknul,
ale může to být i naprosto normální - prostě se dcera víc štítí bakterií

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79982
10.11.22 21:47
@NikolaZa píše:
;) nejsi spíš ta dcera? ale o. k. v pohodě, ptáš se mile a slušně,
zřejmě jsi nebo dcera jen čistotnější, a kartáček si také oplachuju, ale studenou
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5688
10.11.22 21:47
@NikolaZa píše:
@stinga právě, že taková dřív nebyla. Až teď poslední dobou. Nic z tohohle nedělala, neměla

Prostě dospívá a vyvíjí se jí osobnost. Holt bude v dospělosti taková.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
10.11.22 21:48

Připadá mi to jako obsedantně kompulzivni porucha viz např. https://www.google.cz/…1137%3famp=1
Ale třeba je jen tak čistotná, spousta lidí to tak má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16730
10.11.22 21:48

Tu skleničku asi někde viděla. Unás to dělal táta a já to ještě ted občas dělám a nevím proč, akorát mám pak mokrou sklenici. Nutkání uklízet - to je dobře, ne? Změna soustředění může být vlivem hormonů v pubertě. Divné mi přijde to opakování věty, ale také bych to přičetla pubertě, roztěkanosti a celkově tomu období.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
10.11.22 22:00

OCD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
10.11.22 22:04

Tak prvni polovinu věci dělám taky a přijdu si OK :D