Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj. Nevěděla jsem jaké dát téma, tak snad nevadí. Ani nevím jak to pojat. Já mám dceru, je jí 14let a přijde mi, že se v něčem chová jinak než ostatní děti, a od Vás bych potřebovala, jestli by jste mi poradili zda něco není v pořádku, nebo jen přehráním.
. Např.. Když si jde vyčistit zuby, vždy si musí nejdříve kartáček opláchnout horkou vodou, než ho strčí do pusy, nebo když si jde udělat pití, tak vždy si musí skleničku několikrát vypláchnout a pak až si dát pití, když si dává třeba vodu a má jen pocit, že se skleničkou dotkla kohoutku, tak hned se celá sklenička vylévá a musí se znova vypláchnout. Někdy třeba Když vydí někde něco v nepořádku(mokré, zmačkáné atd…) má nutkání to uklidit. Sice je to jak kdy, ale nedokáže se soustředit třeba na čtení, když je v místnosti větší hluk, nebo když mluví a někdo ji přeruší, tak se akorát zastaví, a říká, že se na to nemůže soustředit a začne větu opakovat a tak. Ve škole ji někdy dělá problém, když napr… dopisuje test a učitel už vysvětluje dětem další učení, tak se moc nedokáže soustředit na psaní testu. Někdy když dělá nějaké cvičení ve škole, tak si to musí několikrát přečíst, aby to pochopila, nebo jen aby se na ten text co čte soustředila. A je třeba háklivá, když by se měla napít od někoho ze skleničky nebo po někom dojíst nakousané jídlo(to i normálně v rodině). Tak snad jsem na nic nezapomněla, je to i tak hodně, za to se omlouvám. Jsem anonymně, protože mi to přijde osobní. Byla bych ráda kdyby jste napsali jestli je to normální nebo ne. A co by to třeba mohlo být.
Předem děkuji za odpověďi.
a to začala dělat teď ve 14? a do té doby byla úplně normální?
ze skleničky po nikom nepiju ani nakousané jídlo po nikom nejím
je to hnus a nehygienické i v rodině
@stinga právě, že taková dřív nebyla. Až teď poslední dobou. Nic z tohohle nedělala, neměla
Tak zrovna to soustředění chápu a mám to stejně. Třeba v práci něco počítám a vedle kolega telefonuje a křičí do toho… To se můžu zcvoknout
A to dojídání cizího jídla a pití z cizí skleničky mám stejně
nedojídám ani po dítěti, vadí mi to a to se ho jinak neštítím ![]()
Jestli ti to přijde divný tak jsem asi taky divná, protože mně to nepřijde nějak nenormální to co dělá
![]()
@Serpentini Dobře. Děkuju za odpověď. Tak asi jsem moc starostlivá mamka😅
@Anonymní píše:
Ahoj. Nevěděla jsem jaké dát téma, tak snad nevadí. Ani nevím jak to pojat. Já mám dceru, je jí 14let a přijde mi, že se v něčem chová jinak než ostatní děti, a od Vás bych potřebovala, jestli by jste mi poradili zda něco není v pořádku, nebo jen přehráním.
. Např.. Když si jde vyčistit zuby, vždy si musí nejdříve kartáček opláchnout horkou vodou, než ho strčí do pusy, nebo když si jde udělat pití, tak vždy si musí skleničku několikrát vypláchnout a pak až si dát pití, když si dává třeba vodu a má jen pocit, že se skleničkou dotkla kohoutku, tak hned se celá sklenička vylévá a musí se znova vypláchnout. Někdy třeba Když vydí někde něco v nepořádku(mokré, zmačkáné atd…) má nutkání to uklidit. Sice je to jak kdy, ale nedokáže se soustředit třeba na čtení, když je v místnosti větší hluk, nebo když mluví a někdo ji přeruší, tak se akorát zastaví, a říká, že se na to nemůže soustředit a začne větu opakovat a tak. Ve škole ji někdy dělá problém, když napr… dopisuje test a učitel už vysvětluje dětem další učení, tak se moc nedokáže soustředit na psaní testu. Někdy když dělá nějaké cvičení ve škole, tak si to musí několikrát přečíst, aby to pochopila, nebo jen aby se na ten text co čte soustředila. A je třeba háklivá, když by se měla napít od někoho ze skleničky nebo po někom dojíst nakousané jídlo(to i normálně v rodině). Tak snad jsem na nic nezapomněla, je to i tak hodně, za to se omlouvám. Jsem anonymně, protože mi to přijde osobní. Byla bych ráda kdyby jste napsali jestli je to normální nebo ne. A co by to třeba mohlo být.
Nepřijde mi to až tak divné. Ty neoplachujes kartáčky, občas nevyplachnes skleničky, dojizdis jídlo po ostatních? Ta nesoustředěnost, zatímco někdo mluví o něčem jiném, není taky nic divného. Ne každý puberťák je prase a miluje hluk…
@NikolaZa píše:
no víš - úplně normální to, kromě toho jezení a pití po někom, není, možná dcera začala mít strach z bacilů? ale také to může být začátek obsedantně kompulzivní poruchy - prostě přílišná kontrola všeho - třeba člověk kontroluje 7× jestli zamknul,
ale může to být i naprosto normální - prostě se dcera víc štítí bakterií
@NikolaZa píše:
@NikolaZa píše:
@stinga právě, že taková dřív nebyla. Až teď poslední dobou. Nic z tohohle nedělala, neměla
Prostě dospívá a vyvíjí se jí osobnost. Holt bude v dospělosti taková.
Připadá mi to jako obsedantně kompulzivni porucha viz např. https://www.google.cz/…1137%3famp=1
Ale třeba je jen tak čistotná, spousta lidí to tak má.
Tu skleničku asi někde viděla. Unás to dělal táta a já to ještě ted občas dělám a nevím proč, akorát mám pak mokrou sklenici. Nutkání uklízet - to je dobře, ne? Změna soustředění může být vlivem hormonů v pubertě. Divné mi přijde to opakování věty, ale také bych to přičetla pubertě, roztěkanosti a celkově tomu období.
Ahoj. Nevěděla jsem jaké dát téma, tak snad nevadí
. Ani nevím jak to pojat. Já mám dceru, je jí 14let a přijde mi, že se v něčem chová jinak než ostatní děti, a od Vás bych potřebovala, jestli by jste mi poradili zda něco není v pořádku, nebo jen přehráním.