Jídlo zdarma - využití darů přírody

Pandulka
30.3.16 21:31

Jídlo zdarma- využití darů přírody

Zdravím všechny, nevím jistě, jestli jsem téma vložila ale správně, ale snad jsem se trefila.
Ráda bych si vyměnila nějaké tipy a rady jak získat „jídlo zdarma“.
Mám tím na mysli:
a) použití celé koupené/vypěstované zeleniny

  • listy z ředkviček lze použít jako špenát
  • listy z kedlubny lze použít do salátu, nebo z nich uvařit polévku. Údajně jsou zdravější, než samotná kedlubna
  • listy řepy jde využít jako salát
  • stejně tak jde použít nať z mrkve- nenašla jsem moc receptů, ale jde použít třeba jako pesto


b) zelenina opravdu zdarma

  • momentálně aktuální medvědí česnek- pesto z něj nebo do mrazáku do polévky
  • chci zkusit bršlici kozí nohu (častý plevel snad všech zahrad) jako špenát
  • teď to není úplně aktuální, ale na podzim pak sběr kdoulí na želé

Nepočítám do toho sběr bylinek na šťávy a sušení, jako třeba jitrocel, bez na výtečnou šťávu ap.

Znáte nějaké takové další tipy? Ideálně něco, co se blíží sezónně?

  • Citovat
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25136
30.3.16 21:33

Kopřivy na špenát nebo do nádivky. Pampelišky na med…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5983
30.3.16 21:42

Dary lesa

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6800
30.3.16 21:44

Sedmikrásky na med.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5570
30.3.16 21:46

Teď sbiram kopřivy - na polévku, až bude dávám do ni i květy sedmikrasek. Listy pampelišky na salát ( je hořká, menší množství místo rukoly třeba) kořen pampelišky se dá teď vyryt ještě. Jinak zatím nic.

Super diskuze, dik :palec:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
50916
30.3.16 21:49

Mě pobavila kozí noha. Jsem přemýšlela, co by z ní šlo udělat :oops: :mrgreen: :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
25746
30.3.16 21:54

@Haninac Když namočíš pampeliškové listí do studené osolené vody, tak se ta hořkost stáhne ;)

Diskuzi ukládám do oblíbených :palec:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6177
30.3.16 22:01

Super diskuze :mrgreen: diky za ni. Med z pampelisek a sedmikrasek, sirup ze smrkovych vyhonku, susene bylinky,… rada se priucim i novemu :-)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
KackaDoup
30.3.16 22:02

Delam sirup z lecivych ruzi

  • Citovat
  • Nahlásit
11483
30.3.16 22:07

Nasbírat špendlíky (něco jako mirabelky). Rostou všude možně a je z nich výborná marmeláda.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
26295
30.3.16 22:17
@kattie píše:
Nasbírat špendlíky (něco jako mirabelky). Rostou všude možně a je z nich výborná marmeláda.

dají se použít i na kompot

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
11483
30.3.16 22:19

@Malaga Ten jsem nezkoušela, kolik tam pak dáváš cukru? Ono je to dost kyselý ovoce… kompt bych možná zkusila letos :think:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
11483
30.3.16 22:20

Jo a taky šípková marmeláda, je výborná, jen teda je to trochu pracný, nebo klasika sušený šípky na čaj.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
abver
30.3.16 22:20

Tak mě zrovna zaujal kuchař Kašpárek v TV, vyrábí si olej ze smrkového jehličí, jen neřekl jak?! :think: taky dík za tuto diskuzi, už se těším, až se to venku zazelená :dance:

  • Citovat
  • Nahlásit
26295
30.3.16 22:21

@kattie normálně jako do švestkovýho, kouknu se zítra do receptu ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat