Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Teď jsem z toho nepochopila, kdo se to ptal, zda půjdeš? Ona ovdovělá kolegyně-kamarádka, nebo nějaká jiná kolegyně? Pokud ona kamarádka, brala bych to tak, že by za to byla asi ráda a měla tě tam jako oporu a šla bych.
Pokud se ptala nějaká jiná kolegyně a kamarádka nevyjádřila přání, že by tě tam ráda měla, tak bych nešla, když jsi manžela neznala. Nebo, pokud se s ní osobně do té doby uvidíš, bych se jí zeptala, zda by o to stála.
@klamonožka píše:
Teď jsem z toho nepochopila, kdo se to ptal, zda půjdeš? Ona ovdovělá kolegyně-kamarádka, nebo nějaká jiná kolegyně? Pokud ona kamarádka, brala bych to tak, že by za to byla asi ráda a měla tě tam jako oporu a šla bych.
Pokud se ptala nějaká jiná kolegyně a kamarádka nevyjádřila přání, že by tě tam ráda měla, tak bych nešla, když jsi manžela neznala. Nebo, pokud se s ní osobně do té doby uvidíš, bych se jí zeptala, zda by o to stála.
Ptala se jiná kolegyně. Ne vdova. Jak jsem psala, k zesnulému jsem vztah neměla. Ale mám blízký vztah k vdově. Vnímám to tak, že bych vyjádřila svou podporu a soustrast (tu jsem vyjádřila když mi volala, že manžel zemřel).
Já bych nešla.
Když už, ať je to vhodný nebo ne, zeptala bych se přímo jí.
Zeptala bych se kamarádky, jestli mě tam potřebuje. Stejně asi bude v kruhu rodiny a ty tam budeš někde stranou. Muže jsi neznala, tak se asi po tobě nevyžaduje účast.
Šla bych, u nás se to tak dělá. Nevadí že jsi jejího může neznala, jdeš tam kvůli ní.
@Russet, odhaduji, že obřadní síň bude narvaná. Měl hodně známých. Rozhodně to nebude pohřeb v kruhu rodinném. Jestli bude něco po obřadu, nevím. To už bych se neúčastnila. Přiznávám, že v těchto situacích jsem jak slon v porcelánu. Tak ani nevím, jak bych se měla optat. ![]()
Já bych na obřad šla, vyjádřit soustrast. Ten obřad je půl hoďka, ona sice bude v transu a nejspíš si ani nebude pamatovat, kdo tam byl, ale je to pro ni podpora.
Jak už tady bylo dost názorů…Na pohřeb bych určitě šla, pokud by si to přítel přál. Teď by se mi asi nechtělo za tou sestrou, stejně si budou asi spis vic spolu povidat atd. Tak na tomhle bych se s přítelem zkusila nejak domluvit…Ale pokud by si za tím opravdu stál a chtěl mě tam, určitě bych ho podpořila. Pořád je to jeho sestra i když se nestýkají…
Když ti poslala parte, čeká, že přijdeš - pána jsi neznala, ale kolegyni znáš, je to podpora pro ni
pánovi už to nepomůže
"Když Ježíš viděl kolem sebe zástup, dal učedníkům pokyn přeplavit se na druhou stranu.+ 19 Přišel k němu jeden znalec Zákona a řekl mu: „Učiteli, budu tě následovat, kamkoli půjdeš.“+ 20 Ale Ježíš mu odpověděl: „Lišky mají doupata a ptáci hnízda, ale Syn člověka nemá kam složit hlavu.“+ 21 Jeden z jeho učedníků mu řekl: „Pane, dovol mi, abych nejdřív odešel a pohřbil svého otce.“+ 22 Ježíš mu odpověděl: „Následuj mě a nech mrtvé, ať pohřbívají své mrtvé.“
@Tonick19 píše:
Jak už tady bylo dost názorů…Na pohřeb bych určitě šla, pokud by si to přítel přál. Teď by se mi asi nechtělo za tou sestrou, stejně si budou asi spis vic spolu povidat atd. Tak na tomhle bych se s přítelem zkusila nejak domluvit…Ale pokud by si za tím opravdu stál a chtěl mě tam, určitě bych ho podpořila. Pořád je to jeho sestra i když se nestýkají…
Odpovidas zakladatelce na dotaz z lonska, ted se resi obnovitelka diskuse z predchozi strany.
Asi bych sla jako podpora-opora kolegyni na obrad.
@Anonymní píše:
@Russet, odhaduji, že obřadní síň bude narvaná. Měl hodně známých. Rozhodně to nebude pohřeb v kruhu rodinném. Jestli bude něco po obřadu, nevím. To už bych se neúčastnila. Přiznávám, že v těchto situacích jsem jak slon v porcelánu. Tak ani nevím, jak bych se měla optat.
Myslela jsem, že ona bude stejně obklopena rodinou, takže se k ní sotva dostaneš. Mým dvěma kamarádkám bych na obřad šla, protože jejich partnery znám. Těm, se kterými se vídám a jsou takové vzdálenější, bych šla jen v případě, že by mě o to poprosila nebo bych se držela v povzdálí.
Jestli to dobře chápu, tak vdova je zároveň tvoje kamarádka z práce. Vdova ti osobně volala, že manžel zemřel a zároveň ti poslala parte. Na pohřeb bych 100% šla s malou kytkou v ruce. Brala bych to jako vyjádření podpory a úcty k vdově. Myslím, že vdova čeká, že na obřad přijdeš. Myslím, že vdova nečeká, že bys potom šla na hostinu, ta je většinou jen pro příbuzné.
Vdovy se předem NEptej jestli máš přijít. Myslím, že vdova nečeká, že tam pro ni budeš na pohřbu osobní oporou - na to jsou příbuzní. Vdova čeká, že se jen zúčastníš a vyjádříš soustrast. Sedni si někam doprostřed síně, cca první dvě řady lavic jsou pro příbuzné.
Kamarádka (=vdova) by to mohla brát tak, že na pokec u kafe ti byla dobrá, ale když jí potkala tragédie (=umřel jí manžel), tak ti ONA nestojí ani za to, abys jemu šla na pohřeb.