Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ještě je varianta používat SIO plenky - super jsou GroVia, jejich vyměnitelné savé jádro má dokonce v poslední vrstvě PUL, takže neprosákne a stačí opravdu měnit jenom jádra. Podobný princip mají třeba Pop In nebo Ecobu, ale nemají tu PUL vrstvu, takže hrozí větší riziko, že se namočí i ta svrchní část plenky.
nexxita píše:
Začínám uvažovat o tom, že asi ze začátku budu používat čtvercovky na novosklad s nějakou bambusovou vložkou. Ono i to miminko v tom má menší prdelku, že? Než třeba v jednovelikostních kalhotkovkách. Já blázen totiž koupila už nějaký oblečky vel. 56 a 62, což mi některý maminky zavrhly, že mu to bude malý, že látkový plínky jsou objemnější. Tak nevím…
Když čtvercovky, tak určitě z bambusu! Kikko dělá nebělené nebo barevné, jsou hodně savé a hlavně nehrubnou. A nebo třeba nějaké vícevrstevné…
Nex - tak třeba naše malá má skoro rok a ještě teď má dobré tepláčky bez šplapek velikosti 62
- bodýčka běžně dávám už 18-24m (resp 86-92-98).
Velikost 56 jsme využili asi do dvou měsíců (ale měla jsem jen tři overálky), a pak jsem měla dupačky a bodýčka až od 62 a v pohodě jsme vydželi do 4m. A to nebyla malá žádný drobek ![]()
PetkaK píše:
Nex - tak třeba naše malá má skoro rok a ještě teď má dobré tepláčky bez šplapek velikosti 62- bodýčka běžně dávám už 18-24m (resp 86-92-98).Velikost 56 jsme využili asi do dvou měsíců (ale měla jsem jen tři overálky), a pak jsem měla dupačky a bodýčka až od 62 a v pohodě jsme vydželi do 4m. A to nebyla malá žádný drobek
Jééé tak to jsi mě potěšila, já už začala propadat panice, že to, co jsme koupili, bude na nic! ![]()
No dcerka měla porodní váhu 3,60 kg,ty 56 ky jsme měli tak na 14 dní. … No za mně na novoše ten novorozenecký sklad ,do něj jednu plínku,bohatě stačí obyč.,protože miminko ti bude co chvila kakat,takže stejně budeš co chvila přebalovat.Plus tu separačku,jak píšeš,já je střihala napůl,protože ta půlka bohatě stačila. Na začátek vážně stačí vlńáčky samodoma upletené,nebo nějaké PUL kalhotky ,ale pro malá miminka. Na modrém koníku maminky prodávají ve velkém,nekupuj nic nového,nevyplatí se to,budete je mít na cca 3 měsíce,pak už bude další velikost. Do něčeho trvalejšího se vyplatí investovat,až budete mít kolem 7 kg (4-5 měs),to už sednou dobře vícevelikostní AIO a PUL kalhotky . A ty už budeš sama moudřejší a budeš moct koupit na míru tvému miminku. Dopředu to nemá smysl,nejde odhadnout,jak a kdy na tom budete váhově,tak atˇzybtečně neproděláš. ![]()
Gedžitka píše:nexxita píše:Když čtvercovky, tak určitě z bambusu! Kikko dělá nebělené nebo barevné, jsou hodně savé a hlavně nehrubnou. A nebo třeba nějaké vícevrstevné…
Začínám uvažovat o tom, že asi ze začátku budu používat čtvercovky na novosklad s nějakou bambusovou vložkou. Ono i to miminko v tom má menší prdelku, že? Než třeba v jednovelikostních kalhotkovkách. Já blázen totiž koupila už nějaký oblečky vel. 56 a 62, což mi některý maminky zavrhly, že mu to bude malý, že látkový plínky jsou objemnější. Tak nevím…
Já si koupila kikko nebělené bavlněné třeba jako podložka do kočárku, postýlky, na utírání apod. Takže ty nejsou vhodný pro novosklad?
berry4 píše:No dcerka měla porodní váhu 3,60 kg,ty 56 ky jsme měli tak na 14 dní. … No za mně na novoše ten novorozenecký sklad ,do něj jednu plínku,bohatě stačí obyč.,protože miminko ti bude co chvila kakat,takže stejně budeš co chvila přebalovat.Plus tu separačku,jak píšeš,já je střihala napůl,protože ta půlka bohatě stačila. Na začátek vážně stačí vlńáčky samodoma upletené,nebo nějaké PUL kalhotky ,ale pro malá miminka. Na modrém koníku maminky prodávají ve velkém,nekupuj nic nového,nevyplatí se to,budete je mít na cca 3 měsíce,pak už bude další velikost. Do něčeho trvalejšího se vyplatí investovat,až budete mít kolem 7 kg (4-5 měs),to už sednou dobře vícevelikostní AIO a PUL kalhotky . A ty už budeš sama moudřejší a budeš moct koupit na míru tvému miminku. Dopředu to nemá smysl,nejde odhadnout,jak a kdy na tom budete váhově,tak atˇzybtečně neproděláš.
Děkuju za radu
Dneska jsem se našla na youtube video, jak se skládá novosklad, povedlo se mi to na poprvý
, ale na to se ještě asi musí koupit ta snapka, že? aby ta plína dobře držela? Nebo se to jenom stáhne a na to se natáhnou svrchní kalhotky?
nexxita píše:Gedžitka píše:Já si koupila kikko nebělené bavlněné třeba jako podložka do kočárku, postýlky, na utírání apod. Takže ty nejsou vhodný pro novosklad?nexxita píše:Když čtvercovky, tak určitě z bambusu! Kikko dělá nebělené nebo barevné, jsou hodně savé a hlavně nehrubnou. A nebo třeba nějaké vícevrstevné"…
Určitě jsou! Jenom že ty bambusový jsou jemnější a taky savější. Takže sklad udělat z bavlněný a do něho bych dala bambusku.
berry4 píše:No dcerka měla porodní váhu 3,60 kg,ty 56 ky jsme měli tak na 14 dní. …
Tak to malá měla ještě víc
- jenže pak hubla až se dostala v 6ti týdnech na 3340, takže jsme vystačili s malým oblečením dlouho. Ale pak nabírala závratným tempem.
Nejlepší je novosklad z obyč. plíny,sepneš Snapkou(stačí 2) a dovnitř cokoli. Ale jak jsem psala,v prvních měsících bohatě stačí obyč. plína,protože budeš přebalovat často. ![]()
ahoj,
já jsem taky chvilku hledala, než jsem byla s něčím spokojená, u mě vedou anavy, už bych jiný nechtěla a ještě mám docela ráda Haipa Daipa. AIO mám troje - anavy ( s těmi jsem moc spokojená) a Pop -in, s těmi teda moc ne.
Novosklad mě moc nenadchl, ale každopádně je na začátek moc dobrý mít zásobu a pak dokupovat podle potřeby další u za chodu.
Co je ale výborná věc, je anavy vícevrstevná plenka, to se mi líbilo víc než novosklad a saje perfektně!
z kalhotek se mi třeba flísáky moc neosvědčily, radši vlňáky a nejradši PULky
jinak 56 a 62 nosila docela dlouho i přes tlustou plínu. Záleží taky na značce oblečení, jsou dost diametrální rozdíly. Já jsem měla hodně mrňavý.
*suik**: děkuju za rady!! Nakoupím si čtvercovky s pullkama pro začátek, a když už je budu mít tak asi koupím pár kousků jednovelikostních kalhotovek Anavy nebo z sijemdetem.cz a možná i ty kapsový, pro který využiju i čtvercovky na vycpání + samozřejmě i separačky. A postupně budu zkoušet… Doufám, že jsem to vymyslela dobře ![]()