Kam umístit skleník?

225
27.1.19 14:39

Mám 2 skleníky a foliak.

Nejsem zahradnice, ale doporučuji si skleník umístit spíše s ohledem na jeho obsluhu. Budete tam velmi často chodit, tak ať ho máte co nejvíc při ruce a na očích.
Na přímém slunci, se bude přehřívat a některé rostliny se mohou spálit. Ve stínu se budou vytahovat za světlem a plesnivět… Ale obecně, ideálně orientovaný skleník chce velmi mnoho péče a tak se venujte při otázce umístění praktické stránce.
Chcete si odskocit pro čerstvá rajčata přes celou zahradu? Budete tam běhat s vodou v ruce či tahat dlouhé hadice? Budete skleník vyvážet na kompost přes celou zahradu, krásný trávník? Skleník jako takový, líbí se Vám po designové stránce, aby byl chloubou a centrem zahrady? Nebo čistě užitková věc, kterou spíše umístíte do ústraní, ať nenarušuje pohled na úžasnou pergolu s krbem? Čili ta orientace, je dost podružná záležitost. Rostliny vám tam v dobrém kompostu půjdou vždy skvěle!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31802
27.1.19 17:13

@Aleš T. i zahradníci jsou vítáni :kytka: dům je umístěn takovým způsobem, že mám možnost ho dát fakt na jakoukoliv stranu kromě čistého západu, aniž bych se připravila o komfortní přístup z kuchyně. Závlaha bude natažená po celém pozemku. Aby byl centrem zahrady moc nechci, spíš to bude užitková věc.

Jde mi o to, že doposud jsem vlastně moc neměla na výběr a jedinou možností bylo umístit to na JV. Rostliny prosperovali, nicméně na jaře a na podzim z toho už nic moc nebylo, což mi připadá dost škoda. Když si představím úplně ideální umístění z hlediska rozčlenění zahrady, tak je to v rohu který směřuje na JZ, ale je-li to skutečně dobrý nápad, to si právě nejsem jistá :think: a nerada bych zbytečně měnila umístění, tak by mě zajímaly zkušenosti ostatních. Kam by si dnes skleník daly kdyby měly možnost jakéhokoliv umístění a proč by si ho tam daly :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
225
27.1.19 19:41

To je právě to, logicky, téměř všechny rostliny potřebují dostatek světla, některé nesnáší přímé slunce, jiné stín. Jenomže pokud by k takové situaci došlo, pak máte spoustu jednoduchých možností, jak skleník přistínit. Naopak, pokud bude skleník ve stínu, tak tam více slunce nedostanete. Pokud nejste ranní ptáče, tak bych viděl JZ jako optimální. Protože optimální je zalévat v podvečer, či večer.
Já mám jeden skleník pod třešní, které je na jeho jižní straně. Všechno tam jde dobře. Okurky, rajčata, bez chemie, dokud to v říjnu nezmrzne…
Druhý, je na jih, ale hodně zapustěný, skoro takový polosklep a tam okurky ani nezaplodí, ihned plesniví jakékoliv odrůdy i pod chem. postřikem. Foliak je vpodstatě na poli, slunce celý den a opět vše v pohodě, jen se špatně zalévá, je daleko od baráku, ale i tak tam zelenina jede.
Proto víc záleží na půdě a prostředí uvnitř než na jakou sv. stranu ho dáte. Pokud byste měla na pozemku prostor, kde více mrzne a jinde je to lépe chráněné, tak samozřejmě chráněné místo. Pomrzlá rajčata v květnu zamrzí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31802
27.1.19 20:02

@Aleš T. Rozumím, díky za vyčerpávající odpověď :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie