Katastrofa na Moravě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80069
30.6.21 12:51

Logické by bylo vyplatit teď hned každému nějakou částku, což se stalo. Pak shromáždit odhad škod na majetku a částky rozdělit poměrně. Z těch sbírek. A na zbytek dát třeba bezurocnou půjčku s odkladem splácení na pět let, třeba. Dojednat odklady splácení půjček. A podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26247
30.6.21 12:58
@LaPaloma píše:
Ve zprávách přes den říkali, že se množí nevole vůči lidem, kteří na sebe dělají soukromé sbírky. Chlap z charity říkal, že to bude těžký a že už to je těžký.
Vlastně nechápu, proč někdo přispívá jednotlivcům, když je organizovaná pomoc státem a většími sbírkami přes charity. Oni je obejdou a každému něco dají.

já třeba charitám peníze neposkytuju. Materiál ano, ale peníze radši pošlu konkrétní osobě. V otázce rozdělování peněz charitám nedůvěřuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
30.6.21 12:59
@admin píše:
Dobrý den.

Pilně nahlašujete příspěvky z této diskuse… :think: Za všechny hlášení děkuji, vše pročítám a zodpovědně zvažuji kroky.

Vy všichni, kteří zde diskutujete mimo téma diskuse, a do toho - za mě - patří i rozvíjení teorií „co by, kdyby“!, vlastně porušujete pravidla tím, že diskutujete OT.
Poprosím vás, diskutujte k tématu, nerozšiřujte OT diskuse, necyklete se na výměně názorů. Je normální, že se neshodnete…

Tahle diskuse je v zásadě velmi povzbudivá, je zde spousta povzbudivých příspěvků, vyjádření empatie a cítím, že je hodně energie napřeno na Moravu… Nenechte se rozhodit těmi, kdo to takto necítí a mají názor jiný. Prosím…

Hezký den.

Petra

Díky a respekt. :kytka:

Jenom se chci zeptat - s podobnými neštěstími se opravdu pojí spousta zajímavých, i když, jak vidno v tomto vláknu, často kontroverzních otázek.
V této diskusi jsou zjevně povoleny jenom účastné příspěvky typu „je to hrozný, držte se“ a informace o tom, kdo jak pomohl a co je ještě potřeba, což je v pořádku a já to plně respektuji.
Pokud by ale někdo měl přece jenom zájem probrat i navazující témata (ano, často související i s fujky blejky politikou :poblion: :cert: ), má si založit příslušné vlákno, nebo bude diskuse už rovnou hodnocena jako nehumánní, neetická a jako taková nevhodná pro tento portál? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
30.6.21 13:01

Tak ja trosku teda musela zagooglit, protoze ve vecech katastrof se teda vazne moc neorientuju. Je tu hodne ruznych programu na federalni i statni urovni, jsou urceny nejen na to, kdyz prijdete o dum, ale i ztratu v podnikani. Treba u Federal Emergency Management Agency's (FEMA) se zaregistrujete pro „disaster assistance“, pomuzou vybrat, ktery program je vhodny. Jedna z podminek je, ze jste nebyli vubec pojisteni nebo pojisteni nebylo dostatecne. Moznosti je, jak se zda spousta. :nevim: Bylo by to na celodenni studium. 8o
Samozrejme jsou i programy pro lidi s pojistenim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
30.6.21 13:03
@inkakřivák píše:
No proč. Pro nějakou sympatii. Mně se líbí ta stará paní. Syna nemocného, na krku 85 let a bojuje. Takže má soukromou sbírku, pošlu. Asi tak. Bez ohledu na to, že jsem poslala i jinam.

Já se ti to rozmlouvat nesnažím. Ale tuším, že nakonec stará paní, která stejně musí do pečovateláku nebo do bytu přiděleného obcí nebo ke své dceři, bude z té sbírky nakonec nešťastná.
Ona si byt kupovat nebude, ona ho dostane. A dům stavět nebude, to si zase snad nebudeme lhát do kapsy. Pro ni je důležité, aby jí obec zajistila střechu nad hlavou a pár věcí z domu jako vzpomínku a tím to bude končit. Její dům budou obnovovat její děti z odškodného.
Stejně na tom budou možná desítky jiných starých žen.

Já jsem se rozhodla, že budu posílat na účty obcí. Ne těm velkým charitám, protože si myslím, že stát nebude chtít dát dost peněz obcím na obnovu infrastruktury - to je včetně obecních bytů pro tyto případy - nejen silnic nebo elektr. vedení. Tam budou díry větší než u jednotlivců, na ty už se vybralo dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
30.6.21 13:03
@jednoslunicko píše:
Adminko, vůbec vám to nezávidím. Ale jak se říká: Lepší sprostý dobrák, nežli slušní sv. ně. Opravdu si myslíš, že příspěvky bez vulgarit nemůžou být hnusné a urážející? :-)

Jsou dost casto mnohem horsi. Nekteri jedinci v nich uz umi slusne chodit. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65204
30.6.21 13:04
@inkakřivák píše:
No proč. Pro nějakou sympatii. Mně se líbí ta stará paní. Syna nemocného, na krku 85 let a bojuje. Takže má soukromou sbírku, pošlu. Asi tak. Bez ohledu na to, že jsem poslala i jinam.

Ona rikala, ze se s tou sbirkou rozdeli s ostatnima

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80069
30.6.21 13:05

@Lenka_Hal schválně jsem hledala okolo Katriny. A dost lidí bylo třeba zoufalých, že barák na hypo odletěl nebo uplaval a hypo se musí platit dál a pomoc nikde. Pojišťovny zkrachovaly. Fakt zajímavé. A ptám se proto, že v USA mají podstatně víc zkušeností s katastrofami většího rozsahu. Tak by možná nebylo špatné se u nich inspirovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80069
30.6.21 13:06
@vokishka píše:
Ona rikala, ze se s tou sbirkou rozdeli s ostatnima

To je její právo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
30.6.21 13:07
@Lenka_Hal píše:
Tak ja trosku teda musela zagooglit, protoze ve vecech katastrof se teda vazne moc neorientuju. Je tu hodne ruznych programu na federalni i statni urovni, jsou urceny nejen na to, kdyz prijdete o dum, ale i ztratu v podnikani. Treba u Federal Emergency Management Agency's (FEMA) se zaregistrujete pro „disaster assistance“, pomuzou vybrat, ktery program je vhodny. Jedna z podminek je, ze jste nebyli vubec pojisteni nebo pojisteni nebylo dostatecne. Moznosti je, jak se zda spousta. :nevim: Bylo by to na celodenni studium. 8o
Samozrejme jsou i programy pro lidi s pojistenim.

Jo, díky, tohle je zajímavé. :kytka:
Jestli admin odkývá tu moji výše navrhovanou obecně katastrofickou diskusi - klidně se může týkat i povodní, sesuvů a co tak ještě může lidi postihnout, to srovnání by mě fakt zajímalo, protože já sama o tom vím prd, jsem prostě pojištěná (pojistku teď pod dojmem tornáda nechám přepočítat :roll: ) a dál jsem neřešila. :oops: :oops:
Myslím, že tyhle informace můžou být pro spoustu lidí důležitou inspirací do budoucna, protože člověk fakt nikdy neví a doufat, že „mně se určitě nic nestane“, může být docela krátkozraké. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76681
30.6.21 13:08

@LaPaloma ještě mám dotaz, bez rýpání, často píšeš, že lidi dostanou obecní byty - to myslíš ty, které se teď po tornádu postaví? myslíš, že se budou stavět ve velkém obecní byty?

• protože určitě nyní nemají nikde nějakou zásobu obecních bytů, kam by se nyní ti lidi mohli nastěhovat
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
30.6.21 13:09
@inkakřivák píše:
@Lenka_Hal schválně jsem hledala okolo Katriny. A dost lidí bylo třeba zoufalých, že barák na hypo odletěl nebo uplaval a hypo se musí platit dál a pomoc nikde. Pojišťovny zkrachovaly. Fakt zajímavé. A ptám se proto, že v USA mají podstatně víc zkušeností s katastrofami většího rozsahu. Tak by možná nebylo špatné se u nich inspirovat.

Konkrétně Katrina je příklad, jak se na černochy vykadili. Kritika za to byla dost silná, ale do Washingtonu daleko.
Dobře si pamatuji, jak tam na záchytných místech z reportáží lidi říkali, že nemají ani čeho se napít. Nepostarali se ani dost rychle, ani nedávaly desetitisíce dolarů postiženým. Leda, že by jim dodatečně poskytli poradenství, co dál, ale o tom se nijak extra nahlas už nemluvilo, aspoň ne ve zprávách u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21076
30.6.21 13:09
@inkakřivák píše:

Radši snad ani ne, vím že některé americké pojišťovny po povodních přestaly nabízet pojistky proti povodním. Pravdivý obraz USA pojišťoven například ve filmu Úžasňákovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80069
30.6.21 13:11

@KalamityJohn Pojišťovny nejsou žádná charita nikde. Myslela jsem ty programy pomocí třeba na federální úrovni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
30.6.21 13:12
@stinga píše:
@LaPaloma ještě mám dotaz, bez rýpání, často píšeš, že lidi dostanou obecní byty - to myslíš ty, které se teď po tornádu postaví? myslíš, že se budou stavět ve velkém obecní byty?
  • protože určitě nyní nemají nikde nějakou zásobu obecních bytů, kam by se nyní ti lidi mohli nastěhovat

Města vždy musí mít několik obecních bytů, když nemají, další důkaz nezodpovědnosti.
A pak teda když solidarita, tak si musí pomáhat příbuzní, není to jenom o sbírkách peněz.
V každé oblasti je určitě nějaká nabídka na pronájem - tam můžou jít. Zase bych nerada, aby si někdo myslel, že má někdo nárok bydlet zadarmo.
Poslední možnost jsou obytné kontejnery, které lze obývat dlouhodobě a můžou jim je postavit na pozemky, aby mohli být u svého, zvláště, pokud na tom chtějí nějak pracovat nebo dohlížet na stavební práce. To se u nás přímo vyrábí, je na to firma a dost to exportuje. Navíc to někde dávali lidem po povodních, jejich domy byly také neobyvatelné - aby si někdo náhodou nemyslel, že povodně byly brnkačka a že s tím měli všichni počítat, jak už tu přímo od jedné anonymní postižené zaznělo - ale asi jiné vlákno.

Příspěvek upraven 30.06.21 v 13:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný