Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@inkakřivák píše:
@Lenka_Hal schválně jsem hledala okolo Katriny. A dost lidí bylo třeba zoufalých, že barák na hypo odletěl nebo uplaval a hypo se musí platit dál a pomoc nikde. Pojišťovny zkrachovaly. Fakt zajímavé. A ptám se proto, že v USA mají podstatně víc zkušeností s katastrofami většího rozsahu. Tak by možná nebylo špatné se u nich inspirovat.
No, jak tu prolítlo i, že pojišťovny se určitě budou bránit vyplácení pojistného a budou se snažit hodit plnění na stát - přece ve 2002 byly povodně v šíleném rozsahu a nějak se mi nedoneslo, že by pojišťovny nevyplácely náhrady. ![]()
Ale fakt nevím, vlastně až @lucenka - i když dobře, poněkud necitlivým způsobem - mě donutila o řešení těchhle katastrof přemýšlet.
Já nechci hyenovat ani pitvat ničí neštěstí, tu hrůzu přece nikdo nepopírá.
Ale jde o opravdu důležité otázky - a docela si myslím, že leckomu (i momentálně tornádem nepostiženému) může zamyšlení nad nimi ve výhledu pomoci o dost víc, než to empatické „držte se“.
@KalamityJohn píše:
Radši snad ani ne, vím že některé americké pojišťovny po povodních přestaly nabízet pojistky proti povodním. Pravdivý obraz USA pojišťoven například ve filmu Úžasňákovi.
Aha, tak proto ten specialni The National Flood Insurance Program (NFIP), take u FEMY. Jsem si rikala, proc povodne maji tolik pozornosti.
@KalamityJohn píše:
Radši snad ani ne, vím že některé americké pojišťovny po povodních přestaly nabízet pojistky proti povodním. Pravdivý obraz USA pojišťoven například ve filmu Úžasňákovi.
Ze USA není žádný charitativní stát, to je jednou jistý. Jak vypadá ta pravá bída jsem viděla až tam. A nestarají se o každého, to by to vypadalo jinak.
@Lenka_Hal píše:
Jsou dost casto mnohem horsi. Nekteri jedinci v nich uz umi slusne chodit.
Takových názorů, jako má lucenka nebude zas tak málo, to je mi jasné. Průměrný člověk ale pochopí, kdy je lépe, aspoň prozatím, mlčet. Tohle je katastrofa. Není čas na blbé řeči a,, lynč,, nepojištěných. ![]()
@LaPaloma píše:
Já se ti to rozmlouvat nesnažím. Ale tuším, že nakonec stará paní, která stejně musí do pečovateláku nebo do bytu přiděleného obcí nebo ke své dceři, bude z té sbírky nakonec nešťastná.
Ona si byt kupovat nebude, ona ho dostane. A dům stavět nebude, to si zase snad nebudeme lhát do kapsy. Pro ni je důležité, aby jí obec zajistila střechu nad hlavou a pár věcí z domu jako vzpomínku a tím to bude končit. Její dům budou obnovovat její děti z odškodného.
Stejně na tom budou možná desítky jiných starých žen.Já jsem se rozhodla, že budu posílat na účty obcí. Ne těm velkým charitám, protože si myslím, že stát nebude chtít dát dost peněz obcím na obnovu infrastruktury - to je včetně obecních bytů pro tyto případy - nejen silnic nebo elektr. vedení. Tam budou díry větší než u jednotlivců, na ty už se vybralo dost.
A proč by neopravila dům? Má děti, vnuky, není důvod jít do bytu.
@LaPaloma píše:
Města vždy musí mít několik obecních bytů, když nemají, další důkaz nezodpovědnosti.
A pak teda když solidarita, tak si musí pomáhat příbuzní, není to jenom o sbírkách peněz.
V každé oblasti je určitě nějaká nabídka na pronájem - tam můžou jít. Zase bych nerada, aby si někdo myslel, že má někdo nárok bydlet zadarmo.
Poslední možnost jsou obytné kontejnery, které lze obývat dlouhodobě a můžou jim je postavit na pozemky, aby mohli být u svého, zvláště, pokud na tom chtějí nějak pracovat nebo dohlížet na stavební práce. To se u nás přímo vyrábí, je na to firma a dost to exportuje. Navíc to někde dávali lidem po povodních, jejich domy byly také neobyvatelné - aby si někdo náhodou nemyslel, že povodně byly brnkačka a že s tím měli všichni počítat, jak už tu přímo od jedné anonymní postižené zaznělo - ale asi jiné vlákno.Příspěvek upraven 30.06.21 v 13:13
hm, města mají několik obecních bytů, ale těžko jsou prázdné, možná třeba 2 byty na akutní případy, tyhle byty jsou možná rozmlácené také,
a většina těch postižených jsou vesnice, tam bývá většinou jedna bytovka, kde bydlí sociálně slabí, také může být zničeno nyní
pomoc od příbuzných už nepatří do kategorie obecní byty a ne každý má příbuzné v blízkosti, anebo mají barák také zničený ![]()
@Lenka_Hal píše:
Aha, tak proto ten specialni The National Flood Insurance Program (NFIP), take u FEMY. Jsem si rikala, proc povodne maji tolik pozornosti.
Já o tom, naštěstí, moc nevím, ale tohle mi uvízlo v paměti z doby záplav někde v Karolíně - známí tam měli rental property.
Mluvíce o povodních:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cajun_Navy - to jsou borci.
Ono vůbec hodně pomoci přijde od soukromých dobročinných organizací. Dlouho jsem přispíval na https://mercychefs.com/ - Mercy Chefs - ti mají pojízdné kuchyně a v případě katastrofy přijedou a začnou rozdávat teplé obědy. Byli mi hodně sympatičtí až do té doby, kdy si černoši spálili kus Baltimore a Mercy Chefs tam jeli vařit. To mne nasralo a nasměroval jsem peníze jinam, lokálně.
@Popeladym píše:
Takových názorů, jako má lucenka nebude zas tak málo, to je mi jasné. Průměrný člověk ale pochopí, kdy je lépe, aspoň prozatím, mlčet. Tohle je katastrofa. Není čas na blbé řeči a,, lynč,, nepojištěných.
To není lynč nepojištěných. To je normální pravda, která byla stejná pravda i předtím.
Navíc oni ti nepojištění taky musí něco vydržet, když chtějí/přijmou dotace v nemalé výši.
Mnohem větší lynč dostanou od vlastních sousedů, kterým bude smrdět systém podpory a hlavně od budoucích poškozených nějakou přírodní katastrofou, pokud se nebude kontat ve stejné výši. Babiš ušil bič na sebe i budoucí vládu.
Je čas udělat nějaký plán, který bude závazný pro budoucí vlády na systém odškodňování. Aby některým bylo jasno, že jejich nemovitost přeci jen nějakou cenu má.
@stinga Jo, to je fakt, že i ty obecní byty můžou být zčásti rozbité. Nedá se svítit, staré lidi holt budou muset rozmístit do pečovateláků i v delší vzdálenosti a mladí skončí v kontejnerech. Podle mně na to v některých případech dojde, ale zatím je hlášeno, že o ubytování zas tak moc lidí nežádalo. Zatím jsou asi u těch příbuzných, ale host a ryba třetí den smrdí, takže si myslím, že to je odložený problém.
@jkra píše:
A proč by neopravila dům? Má děti, vnuky, není důvod jít do bytu.
Trvá to dlouho. Pokud nesežene firmu, tak to trvá dost dlouho. Nemocný syn nepomůže, dcera je dost v závětří, neznáme vztahy.
Nevím, proč řešit jednu babku? Kdybych byla starostou té obce, řeším pouze sehnání bytu pro ni, nic jiného. Mají větší starosti.
@LaPaloma píše:
@stinga Jo, to je fakt, že i ty obecní byty můžou být zčásti rozbité. Nedá se svítit, staré lidi holt budou muset rozmístit do pečovateláků i v delší vzdálenosti a mladí skončí v kontejnerech. Podle mně na to v některých případech dojde, ale zatím je hlášeno, že o ubytování zas tak moc lidí nežádalo. Zatím jsou asi u těch příbuzných, ale host a ryba třetí den smrdí, takže si myslím, že to je odložený problém.
no přesně tak, nelze dlouhodobě žít u příbuzných - obce opravdu musí nějak zařídit dočasné bydlení pro ty, kteří se do baráků nemohou vrátit
@bse.pedro píše:
@LaPaloma Marně přemýšlím, jestli si na něco hraješ /v tomto případě dost blbá hra/, nebo je to tvoje přirozenost, že některými svými mnoha příspěvky zde působíš jako arogantní bezcitná vylízaná dámskopohlavníorgán…![]()
![]()
Kam jsi zmizel, mudrlante? Nečetla jsem od tebe žádný příspěvek s hlubokou myšlenkou kromě tohoto. ![]()
@LaPaloma píše:
To není lynč nepojištěných. To je normální pravda, která byla stejná pravda i předtím.
Navíc oni ti nepojištění taky musí něco vydržet, když chtějí/přijmou dotace v nemalé výši.Mnohem větší lynč dostanou od vlastních sousedů, kterým bude smrdět systém podpory a hlavně od budoucích poškozených nějakou přírodní katastrofou, pokud se nebude kontat ve stejné výši. Babiš ušil bič na sebe i budoucí vládu.
Je čas udělat nějaký plán, který bude závazný pro budoucí vlády na systém odškodňování. Aby některým bylo jasno, že jejich nemovitost přeci jen nějakou cenu má.
Jo, třeba je to,, normální pravda,, Přesto si myslím, že nějaký čas snesla odkladu. Nechápu tu urputnou potřebu omilat tu pořád to stejné dokola s pocitem,,, udeřila jsem hřebík na hlavičku,, ![]()
Kdyby někoho zajímalo jak je to s možností předpovídat tornáda a včas varovat obyvatelstvo:
https://www.chmi.cz/…ado_2021.pdf
Ve zkratce: u nás to nejde, v USA mají jiné radary, tam jsou schopni varovat před možností vzniku tornád, ovšem pro velká území.
U nás je tornád málo a jsou většinou slabá. Tornádo nebylo důsledkem klimatické změny.
@Matt 02 píše:
Ale tak jasně že jo, život je nejdůležitější, ale prostě ty její příspěvky jsou na můj vkus strašně drsný a chladný. Třeba to, že staří lide už si nebudou stavět nový baráky, že půjdou do bytu, no co, jsou staří, to je život. Kdo nebude mít na to si opravit a znova zrekonstruovat barák, půjde též do bytu, pohoda jahoda. A asi ji dost uniká, že třeba taková stará babička, která v tom domě prožila celý život, postavila ho třeba s manželem, který je po smrti, vychovali v něm děti atd atd to prostě musí nést strašně těžce. Ona to píše jak dneska jsem měla ke snídani jogurt. Je to prostě katastrofa, tragédie, jo je super, že přežili, to samozřejmě ano, někdo nemel ani takové štěstí, aby nepřišel o to nejcennější -život, ale i tak trocha empatie by vám neuskodila.
A ty asi rád život ve snech, že. Od chlapa to není tak časté. Já mám zase před očima více reality.
Nebo si myslíš, jako opravdu myslíš, že bude někdo při hromadném neštěstí řešit, jestli jedna babička, která si díky synovi nechtěla pojistit barák, zaměstná celý národ, aby se nemusela přestěhovat o pár kilometrů dál, nedej bože ke svému dítěti?
Jsi jako chlap plačka. Neumím si tě představit v situaci starosty obce.
Jinak pro upřesnění, ano, přežili. Zato nepřežilo dítě a mladý kluk, pro mně to je prostě horší a vždycky bude. Rozhodně se více dojmu nad pocity matky, která přišla o dítě než nad tvým problémem.