Kde koupit opravdu domácí uzené maso? (Praha a okolí)

22.3.17 11:05

Kde koupit opravdu domácí uzené maso? (Praha a okolí)

Ahoj, chystáme v červnu oslavu pro příbuzné. Máte tip, kde koupit nebo ještě lépe nechat vyudit maso (cca 3-5kg) na oslavu? Jsem z Prahy 9 - Kbely. Mám možnost pro něj dojet i v okolí. Nebo máte nějaký jiný tip na jakoukoli masitou pochoutku, kterou bych ale nechystala já doma? Nějaký statek v okolí Phy, kde by pro nás na objednávku nachystali uzené maso? Děkuji za radu :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

22.3.17 11:08

Může být pochopitelně i grilované maso. Díky

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 11:15

Ahoj, my po zabíjení vždy udíme, bez rychlosoli, není nad domácí uzené. Obyčejný člověk uzený neprodá, domácí je domácí. Zkus bazarové servery, jestli má někdo udírnu a vyudil by za poplatek. My udíme 60kg naráz, nevím jestli se bude někomu chtít udit xxx hodin pět kilo masa, my třeba udíme 12 hodin ;)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1567
22.3.17 11:28

No s opravdu dobrým uzeným to bude asi trošku problém, každý druhý řezník se snaží tvářit tak že jeho uzené je domácí a nejlepší, ale všichni to dělají tzv. na rychlo. Nenakládají maso do láku, používají rychlosoli, udí na rychlo a né na kvalitním dřevě. Takže i výrobky z farmářských trhů většinou nestojí za moc, každý kdo to dělá na kšeft to dělá narychlo a samozřejmě s co nejnižšími náklady. Opravdu dobré domácí uzené si uděláte jedině doma sami anebo vyloženě sehnat někoho kdo si udí doma a přihodit si k tomu svoje maso. Ovšem kvalitní uzení vyžaduje minimálně šestitýdenní přípravu, čili to není jen tak přijít a říct „hele vyudíš mi taky?“ Maso se musí naložit do soli a česneku, buď do vody nebo do vakua. Maso se musí otáčet a hlídat, pak se udí nejlépe studeným kouřem aspoň 48 hodin na tvrdém dostatečně vyschlém dřevě. Tak to děláme my Moraváci. Pak jsou lidi co to naloží do rychlo soli na týden, pak vyudí na rychlo (spíš upečou) v udírně. Sehnat kvalitní domácí uzené asi jen tak lehce neseženeš, leda vyloženě někde na statku nebo farmě po známosti, odpovídá tomu i cena. My udili pře Vánoci asi 15kg masa a jen suroviny jako je kvalitní maso, sůl, hromada českého česneku nás vyšlo na 2000Kč + k tomu když započítám i dřevo které máme vlastní, ale tak minimálně 50Kg dřeva, to je dalších 300Kč a to nepočítám práci kolem toho. Take suma sumárum kolem 150Kč za kilo surového masa, po vyuzení se maso cca o 50% scvrkne, takže vlastně nás stojí domácí uzené 300Kč za kilo a to je bez práce.
Tak to byla malá přednáška o uzení. :mrgreen:
Jestli chceš nějaké jiné dobroty z masa a sýrů zase bych zkusila nějaký statek nebo farmu. Maso na grilování je v podstatě to nejrychlejší a nejlevnější. Receptů jsou na netu mraky. Jestli chceš nějaké osvědčené tak můžu hodit pár receptů.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 11:49

No, možná opravdu sáhnu spíše po tom grilování. My bydlíme v bytě, tak u nás to nepřipadá v úvahu. Ale na zakázku by snad někde ugrilovali, cena nehraje hlavní roli. Díky za nápad. Domácí uzené opravdu asi nikdo neprodá, myslela jsem prostě jen dobré uzené, vím, že občas někde člověk narazil na dobré domácí (i když vím, že určitě ne to 6 týdenní opravdické uzené - ono to dá dost práce a ne úplně vždy se povede), ale dobré bylo. No jo, mít zahradu, tak malá udírna by určitě byla.:)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
341
22.3.17 11:55

Zkus farmu Němcovi. Jsou z vysočiny, ale jezdí do Prahy na trhy. Máme chalupu ve vedlejší vesnici a jezdíme si tam pro mléčné vyrobky, kuřata a spoustu dalších dobrot. Udí si svoje vlastní maso klasicky na kvalitním dřevě. Jestli máš fb, můžeš se podívat na jejich stranky.
Doporučuji :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1567
22.3.17 11:56

Chceš hotové grilované maso? Jako že ho tam přineseš, anebo prostě jen naložené a ugrilujete si ho tam? Ono totiž hotové ugrilované maso znova ohřívat anebo jej jíst studené už není nic moc pochoutka, spíš taková žvýkačka.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
261
22.3.17 12:01

V řeznictví v Tišicích. Není to tak daleko od Prahy a jejich uzené je vyhlášené široko daleko.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 12:06

A opravdu je dobré? Koukala jsem na jejich stránky a zarazilo mne množství kamen. prodejen, do kterých dodávají. Většinou, jak jde takto o kvantitu, tak kvalita trpí :(

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 12:07

@Big boss
My taky nakládáme na několik týdnů, udíme nejdřív teplým, pak studeným, nebo naopak, teď nevim :lol: Udíme 12 hodin, bez rychlosoli, slaňoučký, červeňoučký a sype se :jazyk:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 12:07

Díky za tip :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 12:08

@Big boss
Jo a nejdřív obalím v soli, týden otáčím, pak dám do láku zatížit, bez česneku :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.17 12:08

To jsem myslela na tu farmu Němcovi. Ty Tišice vypadají dobře

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1567
22.3.17 12:52
@Borůvka1990 píše:
@Big boss
Jo a nejdřív obalím v soli, týden otáčím, pak dám do láku zatížit, bez česneku :lol:

Já nakládám do česneku, na 10kg masa dávám 2 kg česneku, hrubou sůl. Nakládám do vákua, v tom případě není potřeba otáček. Po třech týdnech, omyju od soli, přidám ještě 1kg česneku a opět zavákuuji. Udíme jen studeným asi ty dva dny. Ale každý má jiný rodinný recept, hlavní je když se to dělá pořádně a s láskou. :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1567
22.3.17 12:57
@Borůvka1990 píše:
@Big boss
Jo a nejdřív obalím v soli, týden otáčím, pak dám do láku zatížit, bez česneku :lol:

Jo a naložené to nechávám tak těch 6 týdnů, takže 3 týdny v soli a česneku a pak ještě 3 týdny jen v česneku. Sůl dávám podle velikosti šrutek, když jsou menší tak míň. Udíme většinou na bukovém dřevu a nakonec uzení na ovonění dáme nějaké ovocné dřevo nebo ořechové když je. Máme starou „stoletou“ dřevěnou udírnu s dlouhým kouřovodem, takže to je výhoda. Přítel by železnou nechtěl ani za zlatý prase.
Soused "městskej chalupář si hrdě postavil novou dřevěnou udírnu asi jen s metrovým kouřovodem a to maso co nám hrdě donesl se nedalo jíst, nebylo uzený, ale pečený, černý, zadehtovaný, no vyhozený prachy. :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama