Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Marben píše:
Holky jen tak ze zajímavosti. Pokud ma muž ženu a 3 deti z toho jedno ma v rodném listě psaného jiného otce ačkoli tento muž je biologickým otcem, dědí i toto “jeho” dite pokud tento muž zemře?
Dědictví pak jde na čtvrtiny nebo třetiny?Příspěvek upraven 07.11.17 v 10:47
Jasně, že ne.
@Bábrdl píše:
Jasně, že ne.
A nemá ani šanci uspět u soudu, podobný případ už řešil Nejvyšší soud: https://zpravy.aktualne.cz/…02590604f2e/
@j.a.n.i1 píše:
@mag12 Tak to asi ma, nicmene muj soukromy nazor je ten, ze tim se mu zmeni otec v rl a tedy ztrati pravo dedit po tom oficialnim.
Ano, malou šanci asi ano, záleželo by na konkrétních okolnostech případu, ale obecně soudy nejsou moc vstřícné v otázce popření otcovství po x letech, navíc je tu již zmíněné rozhodnutí NS.
@j.a.n.i1 píše:
@mag12 Tak to bych tipovala ze ma… Zajimave.
Měla by, pokud by dotyčného vnímalo jako otce. Což v tom popsaném případu vnímá (ne v tom soudním, ale v tom, co tu někdo psal). Ale muselo by se bránit soudně. Jinak práva nemá.
@GabinkaCh Ja ti nevim, mozna se neco zmenilo…on je fakticky primy pozustaly po mamince, ostatni jeji potomci po smrti. Taky nejak nechapu, proc by meli dedit vnuci.
@svycarka píše:
@GabinkaCh Ja ti nevim, mozna se neco zmenilo…on je fakticky primy pozustaly po mamince, ostatni jeji potomci po smrti. Taky nejak nechapu, proc by meli dedit vnuci.
Protože je to v zákoně ![]()
Někdy, když o tom člověk nic nevím, je lepší neradit ![]()
@Bábrdl pak je samozřejmě otázka, zda se do toho pouštět s vidinou nejistého výsledku u soudu (navíc finančně nezanedbatelné náklady). Nejlépe řešit tyto věci za života zůstavitele
.
@Bábrdl vsak ja jsem neradila
jen jsem si myslela, ze v pripade 3 deti pozustylych po rodicich dedi stejnym dilem. Jenze pokud jsou z toho dve deti po smrti, nevim proc ta souvislost s vnuky. To prece nejsou tzv. neopomenutelni dedicove. Nebo jsou?
@mag12 píše:
@Bábrdl pak je samozřejmě otázka, zda se do toho pouštět s vidinou nejistého výsledku u soudu (navíc finančně nezanedbatelné náklady). Nejlépe řešit tyto věci za života zůstavitele.
To určitě.
@svycarka píše:
Tak ještě jednou: § 473 OZ
(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner1a), každý z nich stejným dílem.
(2)Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti.Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci.
@svycarka píše:
@Bábrdl vsak ja jsem neradilajen jsem si myslela, ze v pripade 3 deti pozustylych po rodicich dedi stejnym dilem. Jenze pokud jsou z toho dve deti po smrti, nevim proc ta souvislost s vnuky. To prece nejsou tzv. neopomenutelni dedicove. Nebo jsou?
Neopominutelní dědicové tě zajímají, když píšeš závěť, protože je nemůžeš „opomenout“, tzn. musíš je nějak vyřešit.
Tady se dědí bez závěti, tedy podle zákona. A ten mluví jasně.
@svycarka není zač, akorát musím uvést na pravou míru tu citaci, omylem jsem nakopírovala ustanovení starého občanského zákona, jsou to už 3 roky a pořád mi to někdy přepne blbě
. Ale to znění je téměř totožné. § 1635
První třída dědiců
(1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.
(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti; totéž platí o vzdálenějších potomcích téhož předka.
Dědí přímá rodina od manželky, manžela až po počaté děti, jestli jsou v pořadí.