Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@abidail Maminka ocividne hned do prace na plny uvazek nemusi. Nevidim duvod, proc nacpat takove prte takrka okamzite na 6 či více hodin do školky 5 dni v tydnu a dat mu to jako povinnost. Odloučení od maminky, nove pristredi, vybojovani si svého místa pod sluncem v kolektivu, sobestacnost (jidlo, oblekani, vykomunikovat si sve potreby), rezim, organizovaná cinnost… fakt nevidim jediny důvod, proc prcka zbytečně stresovat a nedopřát mu postupne zvykani a nenásilne prodlužování. Skolka ma byt místo, kam se dite těší.
Nechala bych si manévrovací prostor a řídila se dítětem.
Příspěvek upraven 17.02.17 v 21:09
@Barbora77 2,5R ji bude 1.3. Učitelky říkají, že je v pohodě jen občas se po mě shání a pobrekne, ale jakmile slyší zvonek okamžitě začne plakat a běží ke dveřím. Dnes se u toho i pocurala. A to se nepocurala ami nepamatuju.. Nikdy s tím neměla problém. Ani nemůžu říct, že by byla mamanek, kdekoli jsme tak si hraje s detma bez mě asistence.
Nevím, jsem z toho nešťastná. Všichni v okolí mi říkají ať vydržím, a já vydržet chci, ale trhá mi to srdce. Od 3let půjde do jiné skolky kde bude i spinkat, tak ji chci zvyknout.
@abidail píše:
@pomeranca ale to asi nemusite do prace ne?
Nemusím, ani nechci. Nejmladší má půl roku. Ale doufám, že i to poslední dítě budu moct dát do školky jako předškoláka.
@Svistice proto jsem se ptala, jestli bude takto chodit pravidelne kazdy den. Potom to nema cenu to zvykani na ruzne nove veci natahovat. Akorat se to zvykani prodlouzi. Pokud pani do prace nejde, potom bych ja osobne takhle male dite jen tak do skolky nedavala. Starsi sla ve 3,5. A jen do obeda. Mladsi pujde v necelych 3. Protoze musim do prace. A bohuzel tu vyhodu chodit po o mit nebude.
@pomeranca to je super, ze vy nemusite a davate jako predskolaky, ale nekdo musi a musi to tedy resit. Tak nechapu jak vas prispevek zakladatelce pomohl ![]()
Ja mela pocit jak syn miluje společnost a skolka bude pro něj super - šel ve 2r3m a po 4. návštěvě plakal už od bytu a celé dopoledne ve školce…jsou tam zvyklí i na menší, věnovali se mu celou dobu…pohádky, autíčka, mazlení, dudlík…ne, prostě seděl u dveří a chtěl mámu… bylo jasné že ještě není zralý… tím, že nemusí chodit tak jsme hned přestali.. i když by mi to teď s miminem děsně pomohlo, ale lámat ho nebudu no…
musí prostě dozrat, to se ale zjisti až když se to zkusí…
Tak mě se třeba osvědčilo dát hned na celý den, ale nedávat každý den v týdnu… obě děti to vnímaly jako takové zpestření týdne, že oni jedou do školky a maminka do práce, chodily oba tak 1-2 dny v týdnu od 2 let.
Dávala jsem staršího v necelých třech letech. První půl rok jen na dopoledne, pak jsem nastoupila do práce, tak už musel bývat i po obědě. Adaptoval se ze začátku skvělě, neplakal, žádné nehody nebo tak. Pak jak začal být na celý den, tak přišla menší krize, ale vždy doma ráno, ve školce byl v pohodě. Nicméně u druhého vím, že když to není nezbytně nutné, půjde do školky ve 3,5 letech.
Sorry za OT, ale @pomeranca stíhá se dítko socializovat? Mám takovou kamarádku, která dala dítě jako předškoláka a pak musel mít odklad.
Záleží na každém jednotlivém dítěti.
Můj první se do školky těšil a první den jsem ho přišla vzít po obědě a šli jsme se řevem, protože tam chtěl spinkat. Od druhého dne tam spal každý den. Byl ale starší než tři roky.
Druhá šla hned po třetích narozeninách teď v lednu a rovnou se spinkáním, strašně se do školky těšila. Chtěla jít už dávno, ale u nás brali až od tří let. Kdyby šla v září ve 2,5letech, taky by šla rovnou i se spaním.
Takže prostě záleží na tvém dítěti, jak to zvládne. Potažmo záleží na školce, učitelkách a tom prostředí. V naší školce mají všechny děti problém s odcházením domů
@Barbora77 tohle je dle dítěte. Syn šel ve 3,5 a nebrečel ani jednou, jen šel smutně poprvé domů, protože měl strach, že už tam nepůjde. Jinak vždy jen pozdraví a utíká si hrát. Dcera šla ve 2,5 a bylo to horší. Byla ze začátku smutná, jen sledovala, nechtěla si moc hrát. Teď už je to OK a taky chodí ráda. My jsme teda šli bez adaptace, protože nastupovali oba v září a já už musela být ve škole a nechtěla jsem jí motat hlavu, jednou tu maminka je, podruhé ne. Oba šli rovnou i přes spaní.
Staršímu budou teď 3 roky, od prosince začal chodit, první týden se mnou na 2 hodky, pak sám na 2 hodky, nakonec do oběda. Teď chodí domu po obědě. Pokud ho nevedu já, je ok, když já, tak plakal, až teď nastal zlom. Aleplakal jen chvilku, pak byl vpohode.
Za chvíli ho nechám i spát (ale nespi po obědě), a uvidíme. Chodím do práce, ale ne každý den, mám doma ještě mladšího. Takže není nutno ho tam cpát, ale zas si myslím, že mu to prospěje. Jinak Týden ve školce, týden doma s virozou…
Jesre dodám, že jsem ho zkoušela dávat do soukromé ve 2 letech na 2-3 hod týdně, a to bylo poznat, že není připravený. Celou dobu probrecel :/ takže to jsme zrusili
Nechala bych zvykat, postupně, pár hodin a pak prodlužovat a až nebude zbytí, tak celý den. Pokud teda děcko nebude nadšené a nebude samo chtít být ve školce až do večera.
pro ty děti to musí být najednou strašnej šok v cizím prostředí, cizí ženská, kupa dětí a hned celý den.
Já jsem s dětma chodila na zvykání na cca týden a stačilo, ale dcera i syn šli do školky až po 3 a třičtrtě. Na odloučení byli zvyklí třeba z miniškoličky v MC a nevím, co je to pláč ve školce. takže pokud má matka možnost načasování, tak se řídit dítětem a jeho zralostí.
@Barbora77 ja davala do jesli 1,5 letou a navykacka byla mesic (zahranici), nejdriv hodina (se mnou), pak dve, pak dopoledne, po 2-3 tydnech se spanim a bylo to v klidu. Naraz bych ji tam nedavala.
@Erkata píše:
@Barbora77 já se přidám, začala jsem teď dávám malou do skolky, chodí první týden. První den byla asi jen 1,5hod. Pak mi volali, ze už je toho na ni moc ať pro ni radši přijdu. Ve středu byla znovu, měli karneval tak to zvládla dobře. Při mém odchodu ráno trochu pobrekavala, ale dobrý. Když jsrm přišla hodně brečela. Dnes byla potřetí a už ráno v autě začala plakat, ze do skolky nechce. Nakonec tam si sama otevřela dveře a šla. Neplakala. Ale když jsem přišla tak se pocurala a brečela hodně, ze chce domu. Pak se doma pocurala znova. Jsem z toho špatná, vůbec nevím jak dál. Jestli vydržet, nebo je ještě malá? Omlouvám se za delší příspěvek…
Tohle je fakt síla. Já nejsem ve Vaší situaci, tak těžko radit, ale stat se tohle mně a memu synovi, tak se školkou počkám. Tchyni tohle radila i detska psycholozka. Pokud to jde, tak dite stahnout ze skolky a počkat, až bude zralejsi.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.