Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj maminky, chci letos poprvé na vánoční cukroví zkusit použít třtinový cukr místo klasického. Jen nevím jak moc sladí čili jestli ho mám do těsta použít stejné množství jako bych dala klasického cukru? Nebo víc/míň? Má někdo zkušenost?
Hnědý neni ani lepsi ani zdravejsi, takze je to fuk. Vlastne jediny rozdil je-je dražší.
Dávám stejně, jako normální. Ale trošku min sladí. Že já loni prvně dělala spaldove van. rohlicky se trtinivym a i klasiku, byla stejná gramaz všeho, spaldove byly min sladké.
Ja chci letos ještě víc experimentovat budu míchat třtinový a stevii.
Mám i kokosovy, ten zas sladí moc.
Sladí úplně stejně, protože je to úplně stejná látka (sacharóza, systematicky α-D-glukopyranosyl-β-D-fruktofuranosid, CAS 57-50-01), jenom získaná z jiné rostliny.
Hnědý … je dražší.
Bodejť by nebyl dražší, když to je vlastně bílý cukr u kterého se vynechá poslední operace čištění (bělení)
Ale neva, hlavně že to lidi kupujou. Dělá to dobře na HDP ![]()
Tak klasicky bily je z repy, trtinovy je ze trtiny (pak je jeste hnedy repny, coz je podvod nejvetsi - mene prace za vice penez), ale efekt je samozrejme stejnej, trtinovej ma jen o malinko jinou chut. V ramci zdravi je mnohem lepsi proste sladit mene. Ja ted do cukrovi (nejak bez nej Vanoce mit nechci) pouzivam smes kokosoveho, stevie, brezoveho, misto medu slad… celkove davam mene a cukrovi pecu z polovicni davky pulku druhu co driv ![]()
@Jar Jar píše:
Bodejť by nebyl dražší, když to je vlastně bílý cukr u kterého se vynechá poslední operace čištění (bělení)![]()
![]()
Ale neva, hlavně že to lidi kupujou. Dělá to dobře na HDP
Ja ziju prave v domneni, ze ten trtinovy aspon neni beleny, cili je mene skodlivy. Takze kdyz uz cukr (byt minimalne), tak ten nebeleny. Nebo se mylim?
To bělení (rafinace) je neškodné, je to jenom proplachování hotového, již vykrystalizovaného cukru horkou vodou v odstředivkách, aby se odstranila zbytková šťáva (ta dává hnědému cukru barvu a specifickou příchuť).
Nerafinovaný třtinový cukr je čistší než nerafinovaný řepný (v cukrové třtině není tolik necukerných látek, čili nečistot) a proto se u něj někdy rafinace vynechává (a pak je paradoxně méně čistý než řepný).
@Jar Jar Aha, diky za vysvetleni. A kdyz se napr trtinovy cukr nerafinuje, tak tedy obsahuje i jine latky nez jen cukr?
Jasně, v nerafinovaném cukru jsou nečistoty, jen v tom třtinovém jich je míň. Každopádně jsou ale neškodné, způsobují jen zabarvení a lehkou příchuť či aroma. Proto někomu chutná třtinový cukr jinak než řepný.
@Jar Jar Ja se ptam proto, ze jsrm myslim nekde slysela, ze prave ty necistoty mohou byt i vcelku prospesne latky
Jinak ano, trtinovy mi chutna vice.