Kolika jazyky mluvíte?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
829
27.9.19 16:13

Závidí ;) a já taky :D učila jsem se německy a anglicky..dorozumím se, ale tak nějak vším dohromady (němčina s angličtinou, prošpikovaná češtinou a „rukama nohama“). je mi 31, německy nemluvím už 7let (předtím v práci) a už umím prd. je to hrozný, já vím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
27.9.19 16:20

Tvoje znalosti jsou silný nadprůměr a doporučuju hledat zaměstnání, ve kterém to plně využiješ, aby se to neztratilo.
Já jsem vždycky pracovala ve společnostech, kde stačila angličtina jako jednací jazyk, a i s tou angličtinou jsem u kandidátů narážela. Řada z nich napsala středně pokročilá nebo pokročilá znalost, ale když jsem během pohovoru přešla do angličtiny, tak se vůbec nechytali. Opravdu jsem zažila dost lidí, kteří by jinak byli bezvadní, ale tu jazykovou vybavenost neměli (a to jsem rozhodně netrvala na super angličtině, nevadily mi gramatické chyby, ale potřebovala jsem, aby ten člověk dokázal vyjádřit myšlenku a reagovat). Občas jsem u pohovoru vyzkoušela třeba francouzštinu, mám ji teda hodně slabou, ale když ji tam někdo napsal taky jako mírně pokročilou až pokročilou znalost, tak mě zajímalo, jak na tom je, tak jsem taky položila pár opravdu jednoduchých otázek - např. na trávení volného času apod., a tam to byla už úplná katastrofa. Řekla bych, že u toho druhého jazyka se mi stalo max. v 10% případů, že ten člověk byl schopný rozumět větě a odpovědět. Většinou mi česky vysvětlovali, že je ale potřebná ta angličtina, že francouzština nebyla v požadavcích apod., tak jsem jim jenom říkala, že ověřuji údaje z životopisu (to jsem si pak většinou vyslechla, že to zapomněli v tom CV upravit, že už dlouho to nepoužívají apod. - ta reakce a míra výmluv mi často odhalila docela dost :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4817
27.9.19 16:25

Umím anglicky- FCE a nemecky- státnice. Němčinu používám denně v práci, Aj míň a v té asi trochu zakrňuju. Mě učení jazyků baví, ještě jsem se kdysi učila RJ, FJ a IJ. Ale ty bohužel nepoužívám, takže mi zbyly fakt základy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
27.9.19 16:33

@zrcadlo Ja jsem si pripustila, ze anglicky umim, az ve chvili, kdy jsem pri mluveni prestala premyslet nad tim jak to rict, ci jak jsem to rekla… :nevim: Nebyt v podstate schopen mluvit a napsat si pokrocilou znalost, to chce hodne fantazie :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21177
27.9.19 16:49

Anglicky se denně domlouvám 25 let a čím víc anglicky umím, tím víc poznávám, jak jsem jenom na začátku. Jedna věc je se domluvit, druhá je vědět to přesné slovo nikoliv jen slovo které se taky dá použít. Navíc každý obor má samozřejmě svou specifickou slovní zásobu.

Perlička: kdysi jsem dělal pohovor u Microsoftu v Praze a ty dva co se mnou mluvili začali rovnou anglicky. Milfait a ještě někdo. Po deseti minutách přešli do češtiny a ptali se, jestli jsem poznal, že jsou češi. Pitomci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
@Lenka_Hal píše:
@zrcadlo Ja jsem si pripustila, ze anglicky umim, az ve chvili, kdy jsem pri mluveni prestala premyslet nad tim jak to rict, ci jak jsem to rekla… :nevim: Nebyt v podstate schopen mluvit a napsat si pokrocilou znalost, to chce hodne fantazie :mrgreen:

Bohužel dost časté… Hodně zklamaná jsem byla mladou generací, já jsem ještě Husákovo dítě, tak jsem si říkala, že lidi třeba o 5-15let mladší už budou mluvit perfektně, protože neměli angličtinu až na druhém stupni s přeučenou ruštinářkou, a byla jsem fakt v šoku, že třeba ani mladé holky to nedávaly. Jednu si pamatuju, sebevědomá absolventka VOŠ, asi 23 let, chtěla dělat asistentku, a když jsem s ní přehrála scénku, že jí volám jako dodavatel, který potřebuje přesunout domluvenou schůzku, tak mi nejen nerozuměla, ale nedokázala reagovat v AJ, ani když jsem jí tedy v češtině řekla, o co jde (měla jsem totiž pochopení, že třeba slovíčko „postpone“ se neučila a je pár výrazů, které si osvojí až v práci). Ona se vzmohla v podstatě na „Ok, I tell him, I write you.“ a pak se se mnou ještě hádala, že snad nemusí tyhle věci řešit po telefonu, ale může je napsat e-mailem a tam si pomůže překladačem.
Já už zažila tolik kandidátů, kteří skončili na jazyku… nebo na Excelu (to je další oblast, kde se lidi dost přeceňují, napíšou pokročilá znalost Excelu, ale nezvládnou třeba ani práci s filtry, skrýt sloupce, ukotvit příčku apod.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková

Anglicky, rusky plynne, v nemcine ted kousu uroven B1, snazim se v nemeckych zemich trenovat, co to jde, zarekla jsem se, ze aj nepouziju a urazila jsem se, kdyz se me na mou nemeckou zadost o Speisekarte cisnik zeptal, jestli chci english menu :mrgreen: ale to jsem byla začátečník :lol:

• Citovat
  • Upravit
21177
27.9.19 16:52
@Lenka_Hal píše:
@zrcadlo Ja jsem si pripustila, ze anglicky umim, az ve chvili, kdy jsem pri mluveni prestala premyslet nad tim jak to rict, ci jak jsem to rekla… :nevim: Nebyt v podstate schopen mluvit a napsat si pokrocilou znalost, to chce hodne fantazie :mrgreen:

Když se okomentuješ anglicky při pohledu do zrcadla, když za volantem nadáváš anglicky, když řekneš auch místo auvajs nebo kurva, když počítáš kolik něčeho je a počítáš anglicky - tak jseš už slušně domestikovaná. :think:

Ale dát mi policajt odříkat anglicky abecedu pozpátku tak mu rovnou řeknu že to nedám ani střízlivej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
27.9.19 16:52
@KalamityJohn píše:
Anglicky se denně domlouvám 25 let a čím víc anglicky umím, tím víc poznávám, jak jsem jenom na začátku. Jedna věc je se domluvit, druhá je vědět to přesné slovo nikoliv jen slovo které se taky dá použít. Navíc každý obor má samozřejmě svou specifickou slovní zásobu.Perlička: kdysi jsem dělal pohovor u Microsoftu v Praze a ty dva co se mnou mluvili začali rovnou anglicky. Milfait a ještě někdo. Po deseti minutách přešli do češtiny a ptali se, jestli jsem poznal, že jsou češi. Pitomci :mrgreen:

Doufam, zes jim rekl, ze bys podle prizvuku typoval Poláky :lol: miluju, kdyz je nekdo na sebe takto hrdy :lol:

• Citovat
  • Upravit
26583
27.9.19 16:53
@KalamityJohn píše:
Když se okomentuješ anglicky při pohledu do zrcadla, když za volantem nadáváš anglicky, když řekneš auch místo auvajs nebo kurva, když počítáš kolik něčeho je a počítáš anglicky - tak jseš už slušně domestikovaná. :think:Ale dát mi policajt odříkat anglicky abecedu pozpátku tak mu rovnou řeknu že to nedám ani střízlivej.

Ceske nadavky mi nikdo nevezme.. :cert: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21177
27.9.19 16:57
@PaníKadrnožková píše:
Doufam, zes jim rekl, ze bys podle prizvuku typoval Poláky :lol: miluju, kdyz je nekdo na sebe takto hrdy :lol:

Já byl slušnej, nabídli mi pak místo. Hlavně jsem byl už dva roky ženatej s američankou. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
27.9.19 16:59

@KalamityJohn Ty to mas asi zase jinak, mas americkou rodinu. Ja mam Cecha a decka jsem donutila mluvit cesky takrka pod pohruzkou smrti. :mrgreen: A popravde jsem za to fakt rada, i kdyz obcas jsem lempl a necham je obcas bez opravy rict neco anglicky. Ona ta cestina musi totiz s nema tak nejak rust. Jak se jim to v te hlavince vyviji a komplikuje, mel by i jazyk, ale my jsme jedini, kdo na ne cesky mluvi, je to porad jeste „v procesu“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21177
27.9.19 16:59
@Lenka_Hal píše:
Ceske nadavky mi nikdo nevezme.. :cert: :mrgreen:

No dyk :mrgreen:

Ale to počítání věcí je fakt záhada - a s Indama jsme se shodli, že to dělaj taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21177
27.9.19 17:02
@Lenka_Hal píše:
@KalamityJohn Ty to mas asi zase jinak, mas americkou rodinu. Ja mam Cecha a decka jsem donutila mluvit cesky takrka pod pohruzkou smrti. :mrgreen: A popravde jsem za to fakt rada, i kdyz obcas jsem lempl a necham je obcas bez opravy rict neco anglicky. Ona ta cestina musi totiz s nema tak nejak rust. Jak se jim to v te hlavince vyviji a komplikuje, mel by i jazyk, ale my jsme jedini, kdo na ne cesky mluvi, je to porad jeste „v procesu“…

Já už to asi psal někde. S dětma jsem začal mluvit anglicky když jsem cejtil potřebu opustit psí jazyk - pocem, přestaň, nech toho, jdi spát - prostě jsem se musel přizpůsobit, aby se náš vztah mohl dál rozvíjet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
27.9.19 17:05
@KalamityJohn píše:
No dyk :mrgreen:Ale to počítání věcí je fakt záhada - a s Indama jsme se shodli, že to dělaj taky.

Zkusila jsem s vzpomenout a myslim, ze pocitam cesky. Co je ale divny, kdyz je u neceho teoreticky mozne, ze jsem to mohla cist/slyset v obou jazycich mam problem pozdeji si vzpomenout, ktery to byl. Uz je to v te hlave nejak domixovane.
Ale jeden musi byt porad ve strehu. Kdyz byl prostredni prtavy (asi 2 nebo 3 roky) tak v obchodaku sedel ve voziku a ja mu neco rekla a on zacal vykrikovat: Fakt? Fakt? Ty pohledy lidi si neumis predstavit. :mrgreen: On vypadal tehdy navic jak andilek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová