Křížení alergií u dcery

882
11.3.14 11:12

Křížení alergií

Ahoj. V pátek mojí dceři zjistila spoustu alergií - tedy všechny, které ji dělali jí vyšli pozitivně. Jsou jí 3 roky a má neustále už dva roky rýmu, loni ji nic nevyšlo a teď břízy, obilí, trávy, pelyněk, roztoči, plísně, prach, peří, kočka, pes. Dostali jsme recept na kapky do nosu a poslala nás domů. až doma jsem se dočetla, že existují tzv. zkřížené alergie, zrovna nejvíc na ty břízy a pelyněk - téměř všechno ovoce a nějaká zeleniny, obiloviny apod. No je toho spousta. Víte si někdo prosím rady se zkříženými alergiemi? jak je velká pravděpodobnost, že to má i na ty potraviny? nebo to je kombinace potravin s těmi stromy? je to celoročně nebo jen třeba v období květu těch alergenů? neměli by jí na to také udělat nějaké testy? no mám tisíce otázek, žádné pořádné odpovědi a doma kapky do nosu.. díky za každé info. V.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3106
11.3.14 11:25

Tak ja jsem od malinka alergicka taky na pyl, brizy, psy, kocky, travy… Postupne se pridaly plisne, prach… Ale potravinovou alergii nemam ani jednu (nebo o ni nevim)… Jinak od malinka (cca od peti jsem brala ruzne vakciny), jinak oplachovat oblicej, kapat nos a oci, popr. antihistaminika… Asi jsem moc neporadila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
11.3.14 11:29

@smiley1 i tak díky :-) moje dcera má jen rýmu, jinak nic.. tak snad to není nějaké silné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3106
11.3.14 11:33

@veverkas22 Mne to zacinalo taky rymou (rikala mamka), pak se mi zacala od toho smrkani spoustet krev z nosu, a kdyz alergeny kulminovaly, mela jsem oci jak angorak. Asi v 8 jsem dostala lehke astma, to se drzi dodnes. Ale neboj, neni to nic hrozneho s cim by se nedalo zit, a treba tve dcerce zadne jine problemy nepribudou. Drzim palce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mončís
11.3.14 11:41

Ahoj, tak já mám alergie taky na všechno. Nad tím křížením jsem nepřemýšlela. Ale mám také potraviny, a jednou nemůžu červenou papriku a pak jí zase můžu. Alergie hlavně odcházejí a přicházejí. Jinak mě na rýmu hodně pomohl Avamys od alergologa. PO pubertě seto dost uklidnilo, jinak jsem měla ještě atopický ekzém v ohybech. Astmatička jsem také. Ale tím, že docházím pravidelně k alergologovi, beru prášky ( hlavně přes jaro, jinak už je moc neberu) tak se to dost uklidnilo. Já ty potraviny mám celoročně. Nemůžu peckovice, jen čerstvé ze stromu. A to se mi taky udělalo až v posledních 5 letech. Znám paní, a ta zase nesmí čerstvé ze stromu. Chce to vychytat. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
882
11.3.14 12:10

@mončís díky moc.. já mám trochu pocit, že se z toho musím zbláznit.. zatím jsem se rozhodla, že s tím asi nic dělat nebudu, nějak nevím co.. :nevim: máme v bytě psa i kočku, když je vyhodím, stejně zůstanou domovní plísně, prach a roztoči + pyly když otevřu okno, asi to nemá cenu nějak řešit.. nemohli bychom vlastně vůbec ke zvířatům, ale být ani doma ani venku ani nic jíst :-) zatím jsem nepozorovala, že by jí nějak něco víc „vadilo“. Nikdy neotekla, nikdy neměla červené oči, nepšíkla, nic..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1396
11.3.14 12:13

Já jsem alergická mimo jiné na břízu(na tu nejvíc) a mám k ní zkříženou potravinovou alergii na kiwi, ořechy, jablka(jen některá)vadí mi syrová mrkev a když loupu brambory tak trpím jak zvíře…kýchám, z nosu mi teče a když bych jich loupala víc a nebo si pak neumyla ruce tak se udrbu k smrti ale vařené mi nevadí. jo a mám to celoročně :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mončís
11.3.14 12:27

@veverkas22 Přesně tak. Ale třeba kočka je největší alergen. S tou bych nevydržela ani v jedné místnosti. Mě se alergie na potraviny projevuje tak, že když polknu tak cítím v krku struhadlo. Udělají se mi v puse pupínky, které hrozně svědí. Jinak pyl a zvířata se mi projevují, že nemůžu dýchat, natečou oči a pšikám. Třeba u těch zvířat bych dávala pozor, že když na ně bude sahat tak aby si šla umýt ruce, aby si nesáhla do očí, nebo na jinou část těla. Pak to začne svědit. Ale ve vašem případě je to těžké, když máte doma zvíře. Já jsem doma zvíře právě díky tomu neměla. časem budete vědět na co dát bacha. Ale moc nad tím nepřemýšlej, protože je to těžké uhlídat aby se alergie neukázala. Já sama alergička někdy neodhadnu jestli je to dobrý a hned se ukáže alergie. Natož pak ty, když seš jako,,divák" :)

• Citovat
  • Upravit
30827
11.3.14 12:29

@veverkas22 já mám zkříženou alergii na oříšky - jen lehkou - svědí mě pak hrozně v puse, dlaně na rukou - takže pokud by měla dcera i něco z alergie na potraviny, tak myslím, že by si stěžovala na nějaké příznaky bezprostředně po tom, co sní nějakou zeleninu/ovoce/oříšek - pokud to nemá, tak to mít nemusí, nebo to může mít později - mě se to třeba rozjelo až po třicítce ta zkřížená, jinak odmala mám alergii na pyly trav a kočky - ale já mám projevy jen velmi mírné, jen rýmua svědění očí, kočku máme doma a dokonce bych řekla, že jsem si „zvykla“, takže potíže od koček mám tedka jen velmi vzácně, spíš na cizí kočky než na naše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
11.3.14 12:35

My máme doma kočky odjakživa, už jsou to babičky a teď vlastně nově asi měsíc štěně a teď toto.. navíc předloni jí dělali kočky jako malinké a nic, byla v pohodě. no sílu dát to pryč nemám, ona je miluje a navíc by nám zbyli ty ostatní věci na které je stejně alergická a co neuhlídám, a kromě toho bydlíme v bytovce na kraji vesnice a je to tam samá kočka i pes u sousedů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
12.3.14 09:50

@veverkas22 Jo je to celkem časté, ale některé (zkřížené na břízy) se dají odstranit tepelnou úpravou. Taky ne každé jablko (myslím druh) bude dělat problémy…musíte to vyzkoušet. Typicky žačne svědit pusa, rýma, oči…každý to má jinak a 3 leté dítě už ti řekne. Pomáhají na to stejné léky jako na pyly. Existují dokonce cucavé tabletky, pomáhají hodně rychle a jsoudobré (jahodové). Musíš to vypozorovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
12.3.14 09:54

@veverkas22 Zkřížená laergie je celoroční, ale silnější v pylové sezoně. Testy vám dělala, tak co ještě? Zkřížená alergie znamená že tomu pylu na který je dcera alergická se podobají (nebo jsou stejné) molekuly v ovoci a zelenině…proto je na ně reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek