Kuchařka základních jídel světové kuchyněě

  • Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
69
3.10.21 16:12

Kuchařka základních jídel světové kuchyně

Zdravím děvčata. Už dlouho hledám dokonalou kuchařku. Spoustu jich už mám, ale každá má jen malý kousek toho co bych chtěla. A tímhle tempem jich budu mít stovky. :D
Ráda vařím, ale takovým tím techničtějším způsobem. Kdy jsem schopná jedno jídlo zkoumat rok, aby bylo přesně takové jaké má být. Původní postupy i ingredience. Jsem ten typ co bude bručet, že do cheesecaku se nedává tvaroh, těsto na pastu se musí válet ručně, do treneho těsta se nedává kypřící prášek a Caesar salát bez římských listů nemůže být Caesar salát.
A ze všeho nejvíc toužím po kuchařce, která by popisovala základní jídla světové kuchyně v jejich tradiční podobě (žádné interpretace slavného kuchaře). Jednu knihu kde najdu vedle sebe paelu, hamburger, fish and chips, špagety carbonara a japonský bůček. Z každé kuchyně to nejklasičtější a v podobě v jaké by to dělala místní babička před sto lety. :mrgreen: Kdyby k tomu byla pořádně popsaná i technika, tak jsem úplně šťastná.
Neznáte takovou kuchařku? Aby bylo možné jí sehnat. Raději česky ale uspokojila by mě i angličtina. Nebo alespoň nápad na nějakou, co by uspokojila část této mé touhy?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
18723
3.10.21 16:30

Archiv NYT. Byť teda bohužel jsou často v objemových jednotkách což je imperiální idiocie.

https://cooking.nytimes.com/

Ale teda nic takového jako jídlo v tradiční podobě ve skutečnosti neexituje, vždy to je interpretace toho, kdo to vaří.

Pokud mi nevěříš, dlouze kontempluj nad existencí, původem, variantami a možnostmi bramborového salátu :-D

A podstatnou dobrého vaření nejsou co nejpřesnější recepty a dokonalá kuchařka ve které je vše, ale porozumění základnám technikám.

A k tomu už se pár dobrý knih najde

Ruhlman a Nosrat jsou základ

https://www.kosmas.cz/…uk-ocet-zar/
https://www.amazon.com/…p/1416571728

A jestli teda technické vaření, tak pak

https://www.amazon.com/…p/0982761007

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
7265
3.10.21 17:23
@Ruxas píše:
Zdravím děvčata. Už dlouho hledám dokonalou kuchařku. Spoustu jich už mám, ale každá má jen malý kousek toho co bych chtěla. A tímhle tempem jich budu mít stovky. :D
Ráda vařím, ale takovým tím techničtějším způsobem. Kdy jsem schopná jedno jídlo zkoumat rok, aby bylo přesně takové jaké má být. Původní postupy i ingredience. Jsem ten typ co bude bručet, že do cheesecaku se nedává tvaroh, těsto na pastu se musí válet ručně, do treneho těsta se nedává kypřící prášek a Caesar salát bez římských listů nemůže být Caesar salát.
A ze všeho nejvíc toužím po kuchařce, která by popisovala základní jídla světové kuchyně v jejich tradiční podobě (žádné interpretace slavného kuchaře). Jednu knihu kde najdu vedle sebe paelu, hamburger, fish and chips, špagety carbonara a japonský bůček. Z každé kuchyně to nejklasičtější a v podobě v jaké by to dělala místní babička před sto lety. :mrgreen: Kdyby k tomu byla pořádně popsaná i technika, tak jsem úplně šťastná.
Neznáte takovou kuchařku? Aby bylo možné jí sehnat. Raději česky ale uspokojila by mě i angličtina. Nebo alespoň nápad na nějakou, co by uspokojila část této mé touhy?
:D Napiš si jí sama. Jestli seš schopna každý jídlo zkoumat rok, tak seš adeptka na foodblogerku, co pak ze zkušeností vydá svojí kuchařku. A v knihovně ( asi národní) bych se pídila po nějakých národních cizokrajných „Santnerkách“, když tě zajímají babiččiny recepty z různých krajů. Z max. první půlky 20. stol., ale radši starších.
  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
69
3.10.21 17:31

Co se tradičního receptu týče, to záleží na jídle. Bramborový salát má zrovna mnoho podob (také to není zrovna původní jídlo jednoho státu). Ale třeba indicke máslové kuře má přesný původní recept s tím jedním jménem co za ním stojí.
Ale tak jde mi spíše o takovou nějakou tu „autentičnost“. No, to se těžko popisuje.
A ano, technika je důležitější a s jejím pochopením se dá vymýšlet si vlastní jídla. Atd. Ale na techniku kuchařku nehledám. Tohle období už mám za sebou. Základní techniky umím a ty neobvyklejší se učím za pochodu s jídlem na které je potřebuju.
Ono reálně vařím svoje vlastní intrepretace. Ale ne dřív než se naučím co nejpůvodnější recept. To by jsme moc často nejedli, vzhledem k tomu, že takové burgery jsem pilovala rok od nejlepšího způsobu grilování, přes různé typy masa po pečení bulek. :D
Ale jde mi v tomhle případě spíš o takovou studii těch jídel. Jak se běžně vaří v místech odkud pochází.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
69
3.10.21 17:34

@Takyjedna :D taky nápad. Ale to už bych asi nestíhala. A taky foodblogeru už je dost a někdy i dobrých.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Ou
18723
3.10.21 17:42

Ano - ale když vedle sebe postavší 5 indických kuchařů co od malička vaří v dilí v restauracích, nedostaneš 5 stejných pokrmů.

A pokud ti jde o autentickou regionální kuchyni, tak to fakt nenajdeš v jedné knize.

Ten NYT je na konkrétní recepty fajn, protože zvládají hlídat jak to, aby to v sobě mělo podstatu toho jídla, tak aby ten recept fungoval.

Na konkrétní jídla je pak zajímavý cyklus na the guardian, kde berou několik receptů právě okolo autenticity a zkouší z toho udělat syntézu.
https://www.theguardian.com/…-the-perfect----

Na druhou stranu pokud ti jde o autenticitu, tak bez toho aby člověk jel na místo a ochutnával, ochutnával a ochutnával různé variace, tak nemá moc nárok.

A zároveň - jak moc je autentický japonec, co se u nás naučí vařit bramboračku a pak ji uvaří pro kamarády po návratu z výletu z dovezených sušených hub?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
69
3.10.21 17:57

@Ou ok, beru. Myslím že se chápeme. A máš pravdu. O tom netřeba polemizovat.
Já tak nějak tuším, že to co bych si přála asi neexistuje. Ale co kdyby. Za zeptání nic nedám. ;)
Podívám se na to co doporucujes. Děkuju. :kytka:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9987
3.10.21 18:06
@Ruxas píše:
@Ou ok, beru. Myslím že se chápeme. A máš pravdu. O tom netřeba polemizovat.
Já tak nějak tuším, že to co bych si přála asi neexistuje. Ale co kdyby. Za zeptání nic nedám. ;)
Podívám se na to co doporucujes. Děkuju. :kytka:

Neexistuje :mrgreen:. Vezmi si, že jako jedna z nejlepších a nejautentičtějších kuchařek (včetně základů) italské kuchyně je brána ta od Marcelly Hazan, což je Američanka. Stejně jako Julie Child v té francouzské, byť každý slušný saucier má doma Escoffiera. Stejně jako česká má x podob v Sandtnerce, M. B. Svobodové, V. Vrabcovi atd.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2045
3.10.21 18:55

Vaněk ;). Pro tebe nejlepší jeho základy evropské kuchyně

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat