Poradna duly
Jana Čurdová
http://www.mimibazar.cz/foto.php?… Ještě takový kočárek je lehký:-) Dneska jsem měla počítat a počítat a nepočítám a nepočítám:-)
Zdravím všechny nast.maminy,hledám kočárek od října a pořád se nemůžu rozhodnout. Zatím vítězí MIKADO OXFORD,vychází dobře i cenově do 9500 i s autosedačkou.Většinou si ho maminky na diskusích chválí,zatím jsem viděla jen foto.na netu.Nevíte,kde se dá koupit v Ostravě?
Ahoj holky,
tak konečně zas po pár dnech vás všechny zdravím.
Ali, kyselka není zelňačka, je to taková jako bílá omáčka s bramborama, cibulí, vajíčkem, taková sladkokyselá. Základ je bobkový list, nové koření a pepř celý, to se dá do vody spolu s nakrájenou cibulí, povaří se to, zahustí moukou, vyndá se koření, vyklepne se tam 1-2 vejce (podle chuti i víc) a dochutí cukrem a octem. Je to rychlý dobrý, když se to povede. Jí se to s chlebem. Možná to znáš, ale u vás se to jmenuje jinak. Nebo babča tomu říkala friko.
Jinak pověry, no to je kapitola sama pro sebe. Já taky na pověry nevěřím, výbavu pro Agátku jsem nakupovala po tom, co mi přišly dobré výsledky z genetiky, kočárek jsme koupili v září (Agi se narodila v lednu), protože to byla taky dobrá koupě a hlavu jsem si s ničím nelámala. Fakt je dobrý to mít všechno připravený min. měsíc před termínem, co kdyby to přišlo dřív. Pro Tobíka jsem teda ještě s nakupováním nezačla, něco podědí po Agi, ale moc toho nebude. Měla jsem hodně růžové a jinak holčičí oblečky (různé kytičky a výšivky…), tak do toho ho nechci navlíkat ani doma. Měla bych výčitky. Ale vím, že nemá smysl toho moc kupovat, protože miminka rostou tááák rychle. Začnem na vel. 56 a v půl roce už je to 74. Jinak ostatních věcí taky moc kupovat nebudu, všechno mám po Agi, jenom podložka na přebalováku je protržená, tak to koupim novou a pár blbinek kolem. Musím si to sepsat, vlastně ani nemám moc představu, co všechno musím koupit.
Jinak kočárek Jané je super, kamarádka ho má a je s ním naprosto spokojená. Mě přijde praktičtější i hezčí varianta šedo oranžová, ale aspoň je vidět, že máme každá jiný vkus.
Evi a ta postýlka je sladká ![]()
Morgi, vím, že na dvojčátka moc výběr kočárků asi není, ale na ty nožičky by to něco chtělo. My máme X-lander X1 a v té době, kdy jsme ho kupovali, ještě nedělali podpěry na nohy. Je tam takové stupátko, ale tam dosáhne Agi až tak od roku a půl. Do sporťáku jsem jí dala v 7 měsících. A nožičky jí tam tak nějak blbě visely, až jsem si říkala, jestli je to pro ní dobrý.
Holky, kdo jste to psaly s tou pálivou žáhou, já to mám taky, je to hrůza. Před spaním preventivně beru jedlou sodu (2 tablety), protože vím, že do půl hodiny od doby, kdy zalehnu to začne. A pak chodím v noci taky upíjet mlíko, dost mi to pomáhá, ale jenom na chvíli, tak musím pak rychle usnout. Hodně záleží taky na tom, co večer sním.
Dodatečně vítám nové přispivatelky
a přeju krásné a pohodové těhu!
Holky, co čekáte druhý mimčo, máte taky pocit, že je prcek tak nějak níž, než bylo to první? Mě dost tvrdne břicho a taky mě bolí tam dole uvnitř, jakoby takovej tlak, hlavně když víc chodím a nebo něco dělám (jako úklid a tak). Mám strach, abych se neotvírala. Ale to snad ne, no je to divný, už aby bylo 16.1., to jdu do poradny. Asi je to tím, že to všecho je už povolený a vytahaný.
A mažete nějakým krémem bříška? Já jsem u prvního používala ElastiQ, ale teď na to nějak prdim, ale asi bych měla začít.
To jsem se zas rozepsala. Omlouvám se. Když já vždycky kouknu jednou za čas a mám toho tolik na srdci.
Mějte se, pa
Andrea
Ahojky holčiny,
zdravím mezi námi novou těhulku.. a pokud chceš, jak píše Lentilka, do „soupisu přispivatelek“
, tak dej vědět!
Já byla celý den pryč.. Dopol. v práci, pak oběd, cvičení, odpol. kafčo s kámoškou, dostala jsem seznam (nebo soupis?
) věcí na mímo..
Alčo, lehkej kočárek je ještě Implast Bolder 3.. mrkni na netu.. jsou to holandský kočárky.. mně se líbí..
Na břicho používám teď olej od Weledy, je drahej, ale hrozně příjemnej a voní..
lumr (r. 81/Praha/býk/V) // 9. 9. 23+4 tt
Amazonka (r. 87/Vyškov/rak/S) // 5. 9. 23+2 tt holčička Deniska Len-til-kah (r. 82/Ostrava/lev/V) // 29. 8. 23+1 tt
Aghata (r. 76/České Budějovice/vodnář/V) // 7. 9. 23+0 tt + Agátka 23 měsíců chlapeček Tobiášek Jituš (r. 75/Ostrava/ryba/V) // 3. 9. 22+5 tt
Rania (r. 81/Praha/váhy/V) // 13. 9. 22+0 tt
LenaV (r. 76/Ústí n.L./štír/V) // 13. 9. 21+6 tt
Perulka (r. 81/Zábřeh/panna/V) 21+3 tt
Ella (r. 83/Varnsdorf/býk/S) // 9. 9. 21+2 tt + Laurinka 3 roky
Lucka025 (r. 82/Litvínov/kozoroh/V) // 14. 8. 21+1 tt
Ivík (r. 85/Beroun/býk/V) // 24. 9. 21+0 tt chlapeček Adámek svape (r. 76/Praha/blíženci/S) // 15. 9. 20+4 tt
Aladina (r. 76/Litvínov/panna/S) // 18. 9. 20+3 tt + Vítek 3 roky
Morgana76 (r. 76/Praha/štír/S) // 23. 9. 20+2 tt (dva mimísci) chlapeček+ ? Eviška (r. 79/Úpice/kozoroh/V) // 25. 9. 19+6 tt
Gigi (r. 75/Púchov/ryba/V) // 24. 9. 19+5 tt + Laurinka 16 měsíců
Jenifer (r. 83/Praha/rak/S) // 25. 9. 18+1 tt
Kuk ![]()
Evi, zítra jsou Agátce 2 roky, tak jí to prosím oprav v seznámku, díky. Nechceš nám sem ten seznam pro mimčo opsat? Jestli toho teda není moc, mohly bysme to prodebatovat, každá přidá svoje zkušenosti, inspirace…
U Agi jsem takových seznamů měla několik a stejně jsem spoustu věcí neupotřebila a vyhodila jsem akorát peníze.
Zkusim sem taky něco nakopírovat, ale nevim, jestli se mi to povede.
Je to delší, tak se omlouvám.
SNAD VÁS TO MOC NEBUDE OTRAVOVAT, JE TOHO HODNĚ.
Zdroj: internet, diskuze na emiminu r. 2005
Oblečení na mimčo:
8 x body ( nebo košilky ) ve velikosti 56,62
8× dupačky ve velikosti 56,62
4× svetřík, nebo kabátek opět velikost 56,62
2× něco na spaní - nejlépe prý osvědčen overálek
1× soupravičku na ven - teplý kabátek s teplou čepičkou
4 páry ponožtiček ( přidrží i větší dupačky )
2 x bavlněné čepičky velikosti 62 se zavazováním pod hlavičku
bačkůrky - pletené, fleecové apod.
rychlo, nebo obyčejná zavinovačka 2×
1× bryndáček - možno nahrazovat plenkou ( kvůli využítí na později nejlépe oranžový - mrkev se blbě pere )
Přebalování, koupání, spaní a co do kočárku:
Lékárna a drogerie:
Někdo potřebuje, jiný nikoliv, u některých věcí je dobré počkat, až jak se situace vyvine (sterilizátor, ohřívačka, kloboučky, Nutrilon,) :
DALŠÍCH NĚKOLIK SEZNÁMKŮ Z MÉHO 1. TĚHU, VŠE Z ROKU 2005 Z DISKUZÍ NA EMIMINU. JSOU TO ZKUŠENOSTI MAMIN, KTERÉ JSEM SI STÁHLA PRO INSPIRACI.
Pokud je něco psané v 1. osobě, je to jen nakopírované, nejsou to moje zkušenosti.
Co z lékárny:
Gel z dubové kůry (na případná porodní poranění-prý se po něm vše dobře hojí)
Krém na opruzeniny (osvědčený je Bepanthen)
Krém na bolavé bříško
Krém pro mimi na obličej
Olej (asi slunečnicový nebo olivový na mazání tělíčka)
Líh na pupík + sterilní čtverečky
Digitální teploměr Čípky na teplotu
Odsávačku na rýmu, hřebínek, nůžtičky
Heřmánkový čaj (na případný odvar na koupání, kdyby bylo třeba mimi hodně opruzené)
Fenyklový čaj (na prdíky; prý je dobré, aby ho pila i maminka protože v mlíčce přechází na mimi) Čaj na podporu kojení
Olej na masáž hráze (Weleda-ten si koupím už brzo a začnu poctivě mazat)
Poporodní vložky
Co z drogerie:
Plínky; my budeme používat jednorázovky (mám už doma 1 balík Pampers 3-5 kg a Huggies newborn 4-6 kg, to by pro začátek mohlo stačit)
Dudlíky Avent (0-3 měsíce) + klips, aby dudlík nepadal na zem
Ubrousky na zadeček (chci si koupit Babylove z DM-osvědčené, používám dodnes na Agi)
Vložky do podprsenky
Jednorázové přebalovací podložky
Plastová lžička (dává se s ní případně čaj z fenyklu)
Ostatní:
Igelitové podložky do postýlky a kočárku
Kojící podprda (2× pro začátek, pak se dokoupí dle velikosti prsou)
Poporodní jednorázové síťované kalhoty (např. od Chicca, lékárna- osvědčené)
Deka do kočárku
2 rychlozavinovačky
hadrové plínky (asi 20 ks na utírání pusinky, pod hlavičku …)
Rektální rourka - z lékárny nebo zdravotnických potřeb. Nejsem zastánce častého použití, ale když mimi řvalo bolestí už několik hodin, rektální rourka nás spolehlivě zachránila před odvozem do cvokhausu.
kapičky Sabsimplex - předcházely rektální rource a mnohokrát pomohly. Obě věci ocení maminky s miminky trpácími tříměsíční kolikou
Uchočističe - mám na mysli takové ty napůl ztluštělé. Ouška a nos miminka se jimi čistí mnohem lépe než tampóny a díky tomu ztluštění nemůže dojít k „nehodě“, resp. zasunutí příliš hluboko
Borová voda - právě na čištění očiček, nosíku a oušek
Pro mámu:
krém na popraskané bradavky- doporučuju Bepanthen, ten samý, co mimču na prdelku. Jedna mamča z porodnice mi ještě poradila Chlorofyl ve spreji, může se i při kojení. Ale neměla jsem příležitost ho vyzkoušet
odchytávačku mléka - nevím, jak se to přesně jmenuje, prostě takový plastový kalíšek, který se při kojení přiloží k „nevyužitému“ prsu a odchytává to odkapávající mléko (ani kapka nazmar…)
Takový ten kojící náustek, který taky nevím, jak se jmenuje správně. Ale prostě to, přes co mimi může sát i přes to, že bradavku už stačilo rozžužlat do nepoužitelna. Stačí jeden.
K porodu:
Pro další pobyt:
Noční košile, vložky a WC papír jsou k dispozici !
TATÍNEK
K porodu:
Možno vzít: mobilní telefon, fotoaparát, kameru - porodnice za tyto věci NERUČÍ
--------------------------------------------------------------------------------------
Tak snad jsem vás moc nezahltila a bude to k něčemu. Když jsem to teď četla, tak jsem si uvědomila, co všechno musím ještě připravit.
Dobrou a mějte se.
Andrea
** **
Wow, Agatho - musím říct, že bys mě vyděsila, i kdybych byla čtvrtorodička
(napsala bych víc, ale neumím vyskloňovat
).
Mažu se Weledou. Stejně popraskám jako minule, to jsem měla ten Elasti-Q, jenže taky jsem dost lempl, tak jsem pořídila něco dražšího, abych měla motivaci. Mám v zásobě i superdrahý olej na masáž hráze, dvakrát v životě střižená být nemusím, že?
Mimčo nemám nějak níž a ani břicho mi netvrdne, prostě jako minule… jsem zvědavá, jestli budou nějací posli, anebo se děloha opět pohne až v den porodu. Akorát fakt nějak víc přibírám.
Přebalovací podložku taky potřebuju novou, naše je krásná, ale už na hadry. Popraskalo to ve svárech a všude leze molitan
.
Agátce všechno nejlepší
.
Eviškoo - to né, klidně si nech seznámek, to jenom mi to slovo připadá takové… prostě hlupé
.
Kočárky - zase jestli jsou teď výprodeje kolekcí z loňského roku, tak je super koupit teď, my takhle kupovali loni Inglesina golfky, které se běžně prodávají přes devět tisíc za šest a půl.
ahoj tehulky, moc vam dekuju za rady.. co se tyce tech porodnic… no uvidime.. kde se beruska narodi
, tady sem se docetla ze vam hodne pali zaha.. tome taky.. ale nastesti mi pomohla rada od meho manzela(lekar).. rekla sem mu o tom ze me pali zaha a tak pri sve dalsi navsteve mi privezl z irska.. sirup Gaviscon, da se to tu normalne v lekarne koupit(vetsi lahev asi za stovku) a opravdu to zabira… staci jedna polevkova lzice a za par minut je po paleni.. ted uz me budi jen mala kdyz kope.. asi to bude fotbalistka
tak ja zas letim.. a snad vam moje rada pomuze.
Lentilko, já ještě kočárek nekupuju, ale je děsný něco najít, tak vybírám dopředu. Lepší, než počítat. Včera jsem toho fakt měla plný zuby. Dneska ale musím, protože zítra zabiju dopoledne na ultrazvuku. Kam se samozřejmě těším.
My naštěstí spoustu věcí máme, všechny důležité a kamarádky. A tím pádem věcičky po nich. Ale doufám, že budeme dokupovat něco růžového:-) Né moc, to by Honza nerozdejchal, ale tak trošku:-)
Co se těch věciček týče, já třeba chůvičku, monitorovací podložku, lahvičky, sterilizátor, ohřívačku lahví neměla a nechybělo mi to.
Věci, co koupit pro miminko z lékárny jsme kupovali až když jsme šli z porodnice, v nemocnici dole v lékárně. Stejně zas v porodnici poradí třeba něco nového.
Nůžky s kulatou špičkou za 70kč nestříhaly, tak byly bezpečné. Takže jsem stříhala normálníma z manikůry a nikdy Vítka nestřihla.
S plínkama papírovýma nejmenší velikosti bych si dala pozor. Stojí docela dost peněz: Vítek se narodil a měl 2,70kg a ty nejmenší plínky mu protýkaly, protože mu byly malé. Takže já bych stejně koupila až od velikosti 3kg.
Kosmetiku na miminko z drogerie jsem neměla žádnou. Do roka a půl jsem ho myla jen vodou. I pokaděný zadeček a nikdy nebyl opruzelý. Šampon jsme využili až tak od dvou let. Neměli jsme vlasy:-) Mazala bych jen ambidermanem - masťový základ z lékárny a není to mastné. Nebo pak weledou, hádkem - ale ten je na mě moc voňavý. Mazali jsme i slunečnicovým i olivovým olejem, ale ten nám kožařka jako exematikovi zakázala.
A je super, pokud nechcete umývat čistícíma ubrouskama. Koupit v lékárně perlanové prostěradlo a to si nastříhat a jen ho před omýváním miminka namáčet vodou. Je to pak takový čistící ubrousek, ale bez chemie, co se po použití samozřejmě vyhodí. Vítek nesnes čistící ubrousky.
Ahojky,
Aghátko.. já ten svůj seznam trochu zpracuju, a třeba ho sem hodím.. ten tvůj jsem ještě nestudovala.. ale zdá se mi toho strááááášně moc!
![]()
Lentilko.. taky používám olej od Weledy.. je super! Mám doma ještě Bonellu.. ale olej je lepší, protože není studenej na břicho…
Alčo.. jsem na tebe zvědavá, s čím přijdeš z utz.. jestli se mrně předvede v celé své kráse! ![]()
Anonym byla zřejmě Rania.. to pálení žáhy zatím neznám.. nikdy mě nepálila.. ale nebojím se, že by nepřišlo! ![]()
Dobré ránko,
já jsem toho z těch seznámků taky spoustu nekupovala. S Agátkou mám zase super zkušenosti s jednorázovýma plenama pro úplně ty nejmenší. Ale stačil nám jeden balík. Hrozně rychle z nich vyrostla. A pak jsme používali ty 3-6kg. Všechno Pampers. Agi měla 3,25 kg, takže jí ty malinký byly dobře. Vlhčený ubrouky používáme dodnes na pusu, ruce, zadeček i předeček z DM Babylove, zelený. Nejdřív jsem hledala, ale tyhle mi vyhovujou nejvíc. Z nůžek jsem postupně přešla na takový ty kleštičky štípačky a vyhovuje nám to. Některý maminy první měsíce miminkům nehtíky kousají, prej je to nejlepší. Ale to si nedokážu moc představit. Jen jsem to slyšela.
Jinak chůvičky jsme koupili, ale skoro nepoužili, protože když jsme je pustili, tak nám to rušilo dalších 20 podobných chůviček v baráku. Hrůza. A to stály asi 2000,–- od Philipsu. Párkrát jsme je využíli na dovolený nebo u mamky na zahradě, ale nevím, jestli se to vyplatí. Monitor je prej víc ke vzteku než užitku, začne pípat i když je vše OK a akorát to maminu stresuje. Ohřívač lahví jsem koupila taky zbytečně, použila jsem ho 2× na příkrm a pak jsem ohřívala normálně v kastrůlku.
Věci pro mimi na ošetření jsem měla připravené dopředu, před odchodem do porodnice a s pocitem všeho připraveného jsem se pak v klidu vracela domu, ale záleží na každé z nás, jak to chce.
Dost se mi osvědčily přebalovací podložky, hlavně při cestách mimo domov a taky v létě pod mimi u vody na dece. I když Agátce bylo tenkrát půl roku, s našima jarníma asi moc k vodě chodit nebudem. Mazala jsem olivovým olejem a pak takovým dětským mlékem od firmy ECC, ale to už neprodávají, tak tentokrát nevím. Olej byl na chvíli, tak na 2 měsíce, pak už jsem ho nepoužívala. Koupala jsem v kyblíku jenom ve vodě a zadeček jsem myla dětským mýdlem Nivea. POZOR na kyblík! Koupala jsem tam Agi asi do půl roku a pak se mi nechtěla položit do vany na záda. A dělá nám to problém při plavání dodnes. Nechce na záda. Prej stačí tak do 3-4 měsíců. Ale je to super. Mimi je tam jak v děloze a moc se to Agi líbilo. Vůbec neplakala. Zadeček jsem od začátku mazala Rybilkou a moc se mi osvědčila. Nikdy nebyla zapruzená. A když se mi zdálo, že má pulču nebo zadeček trochu červený, mázla jsem Bepanthen a ráno bylo vše ok. Taky pozor na moc krému na zadeček, pak protékají plíny, čůránky se přes ten krém nestačí vsáknout.
No já vím, že zrovna žijete spíš ultrazvukama a těhotenstvím, ale třeba se to bude hodit.
Dneska upeču kuřátko, už jsme ho neměli dlouho, tak se trochu pomějeme. Zatím pa a hlaďte bříška.
Andrea
lumr (r. 81/Praha/býk/V) // 9. 9. 23+5 tt
Amazonka (r. 87/Vyškov/rak/S) // 5. 9. 23+3 tt holčička Deniska Len-til-kah (r. 82/Ostrava/lev/V) // 29. 8. 23+2 tt
Aghata (r. 76/České Budějovice/vodnář/V) // 7. 9. 23+1 tt + Agátka 2 roky chlapeček Tobiášek Jituš (r. 75/Ostrava/ryba/V) // 3. 9. 22+6 tt
Rania (r. 81/Praha/váhy/V) // 13. 9. 22+1 tt
LenaV (r. 76/Ústí n.L./štír/V) // 13. 9. 22+0 tt
Perulka (r. 81/Zábřeh/panna/V) 21+4 tt
Ella (r. 83/Varnsdorf/býk/S) // 9. 9. 21+3 tt + Laurinka 3 roky
Lucka025 (r. 82/Litvínov/kozoroh/V) // 14. 8. 21+2 tt
Ivík (r. 85/Beroun/býk/V) // 24. 9. 21+1 tt chlapeček Adámek svape (r. 76/Praha/blíženci/S) // 15. 9. 20+5 tt
Aladina (r. 76/Litvínov/panna/S) // 18. 9. 20+4 tt + Vítek 3 roky
Morgana76 (r. 76/Praha/štír/S) // 23. 9. 20+3 tt (dva mimísci) chlapeček+ ? Eviška (r. 79/Úpice/kozoroh/V) // 25. 9. 20+0 tt
Gigi (r. 75/Púchov/ryba/V) // 24. 9. 19+6 tt + Laurinka 16 měsíců
Jenifer (r. 83/Praha/rak/S) // 25. 9. 18+2 tt
Jinak ještě k těm chůvičkám.. my budeme kupovat určitě.. Bydlíme v domečku.. a když budeme na zahradě nebo u našich a mimčo spinkat.. tak budeme pořád na příjmu! Takže tady jsem jednoznačně pro!
A ten monitor dechu.. na to jsem se vás taky chtěla zeptat.. je to dost peněz a já právě mám taky strach, že mě to bude plašit zbytečně! ![]()