Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Potřebovala bych rychlou radu. Mrňous mi prokousl bradavku a mám pocit, že se mi to teď trochu zanítilo. Dávala jsem Bepanthen, stříkala Panthenol, ale žádný zvláštní efekt se nedostavil. Máte někdo radu, co na to? Napadla mě fialka, ale moc se mi do ní nechce…
na zanícenou bradavku těžko říct, mě dost pomáhalo na bolavé bradavky mateřské mléko…radily to sestry už v porodnici.
Nevím, jestli je to zanícené, ale udělala se mi v místě poranění taková boulička a dost to bolí. MM zkusím, ale vidím to na něco silnějšího.
Nezkoušela si volat třeba na porodní?že by ti tam poradily?myslím že by i pro prcka nemělo moc přínos kdyby ti to hnisalo
takže já bych raději zavolala tam nebo třeba gynekologovi
a dávala si bepanthen plus? Já si ještě dělala růžový roztok z hypermanganu, do toho namočila odličovací tampon a ten jsem si dala do podprdy.
zkusila bych et. olej levanduli, kapicku na vaticku ci tampon.
Nám v porodnici radili mastičku Perelan, je to lanolinová mast, ale prý je drahá.
Já sem naštěstí nepotřebovala ![]()
Teda Purelan
Možná to ukázat na gyn když samoléčba nezabírá… Jinak za mě po kojení umývat čistou vodou a větrat a větrat, myslím že při lokálním zánětu i antibiotická mast neuškodí, vždyť to před kojením umyješ… ale těžko radit když to člověk nevidí.
jo, purelan je super, ale nevím jestli pomůže při zánětu, to by možná chtělo nějaký antibiotika ![]()
Tak Bepanthen si nech radši pro miminko na zadeček..já si tím ublížila tak, že jsem se kojení pak už i bála. Potřebuje to vzduch..tak když budeš moct nech je větrat, to mateřské mléko je vždy dobré, vždy po kojení si to můžeš potřít, tím nic nepokazíš. Ale kup si třezalkový olej, ten může malý i líznout při kojení. Narozdíl od jednoho typu bepanthenu, to by jsi musela vždy před kojením umýt. Pokud to bude moc hnisat a máš v nemocnici kontakt, tak zkus nemocniční desinfekci (ale to se poraď už i s nějakým odborníkem). Třezalka od Nobilisu je myslím první dobrá volba.Hodně štěstí!!
@alaasek píše:
Tak Bepanthen si nech radši pro miminko na zadeček..já si tím ublížila tak, že jsem se kojení pak už i bála. Potřebuje to vzduch..tak když budeš moct nech je větrat, to mateřské mléko je vždy dobré, vždy po kojení si to můžeš potřít, tím nic nepokazíš. Ale kup si třezalkový olej, ten může malý i líznout při kojení. Narozdíl od jednoho typu bepanthenu, to by jsi musela vždy před kojením umýt. Pokud to bude moc hnisat a máš v nemocnici kontakt, tak zkus nemocniční desinfekci (ale to se poraď už i s nějakým odborníkem). Třezalka od Nobilisu je myslím první dobrá volba.Hodně štěstí!!
ale záleží taky jestli jsi měla bepanthen krém anebo mast? krém je podle mě na prsa lepší, je to vzdušnější kdežto mast je taková hutná ![]()
@ama-evelina píše:
ale záleží taky jestli jsi měla bepanthen krém anebo mast? krém je podle mě na prsa lepší, je to vzdušnější kdežto mast je taková hutná
To je to..já psala jeden typ. Nějak teď nevím, co bylo co. Taky mi to radily v porodnici..ale tímto jsem si jen pohoršila. Třezalku mi poradila poporodní sestra až doma.
Díky všem za rady. Nechala jsem dnes co nejvolněji a větrala, snad to pomohlo. Pryč to úplně není, ale nevypadá to na nějaké hnisání. Rozhodně je to menší a míň to bolí.
@lenanej - díky za tip, ale vypadá to, že nic nákladného zatím nebude potřeba Nicméně uchovám v záloze, člověk nikdy neví…
@suik - kde se dá takový olej koupit? Přepokládám, že není do aromalampy
A na co všechno se dá použít?
@alaasek - mě bepanthen nikdy nevadil, namazala jsem , nechala větrat nebo i na tampon do podprdy a na běžné „opotřebení“ mi to vždycky fungovalo. Myslím, že mám krém. Ta třezalka se koupí v lékárně? Já věděla, že je na nervy, ale že i na hojení? No jo, bylinky jsou prostě super
@micelinka - hypermangan, super, to mě nenapadlo, nevím proč, hned jdu zkusit
@ama-evelina - tak strašný to fakt není ![]()
@Káka74 da se pouzit do aromalampy, ale musis vybirat kvalitni, 100% prirodni, na ceskem trhu jsou to bud firmy nobilis, eone, ellinor, nemecka primavera a mozna i salus. Nejlepe se objedava na netu (treba stranky nobilis.cz) a jukla bych do zdravych vyziv a podobnych obchudku, jestli to maji v lekarne to nevim, tam maji tea tree olej.
levandule je dobra na vse mozne, je dobre ji mit v lekarnicce, je prirodni antibiotikum, antiseptikum, vyuzijes ji na drobna poraneni, stipance, opareniny, spaleniny a tak.
naredit trochu v kvalitnim rostlinem oleji, na to jsem zapomnela. Ja nekdy davam neredenou, ale je lepsi naredit, dobry je jojobovy olej, sezenes take tam.
levandule je hodne ucinna jeste s hermanekem rimskym, ale ten je hodne drahy a ja ho kupuju uz redeny (10% v jojobovem oleji)
s olejema se daji vubec podnikat veci, ale to je na dlouhe povidani.
@suik To zní fakt dobře. Tee tree oil doma mám, ale nejsem SM, abych si to na to dala
. Teď když jsi to tak popsala, vzpomněla jsem si na propolis, to mi vždycky pomohlo, když ostatní selhalo… Vůni levandule mám moc ráda, její uklidňujicí účinky znám, taky vím, že se dává do prádla jako odpuzovadlo molů a vůně, ale jako antiseptikum je to pro mě novum.