Lze namáčet (fermentovat) i žitné vločky? Má to nějaký smysl?

7370
6.4.20 20:45

Lze namáčet (fermentovat) i žitné vločky? Má to nějaký smysl?

Volám emiminí inteligenci! Vím, že je doporučované namáčet přes noc ovesné vločky, že je to pak výživově mnohem lepší. Ale zrada, žádný doma nemám, našla jsem jenom žitné. Myslíte, že to bude fungovat stejně?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Ou
13061
6.4.20 21:57

No budou měkkčí - což samozřejmě je jednodušší sníst, než vločky nenamočené a neuvařené do měkka. Když je namočíš do jogurtu, budou lehounce profermentované - teda pokud je necháš přes noc v teple. Pokud je přes noc dáš do ledničky, tak budou primárně jen měkké :-D

Když je necháš dlouho namočené ve vodě, tak budou fermentované v teple- tedy i kyselé a narostou tam nějaké ty přátelské bakterie - pokud ti to ovšem nezplesniví.

Přes noc se to samo od sebe profermentovat nestihna a ani v médiu jako je třeba kefír to nebude nijak extra „prorostlé“ bakteriemi mléčného kvašneí. Tak rychle to zase pracuje. Obecně prokvašení vloček trvá okolo týdne -záleží na teplotě, jestli tam přidáš nějaký startér a nebo kolik zárodečných kultur na těch vločkách sedí.

Ta klíčová věci na vločkách jsou složité škroby a troška minerálních látek - ty jsou stejné jak namočné, tak nenamočené. Dokonce i tepelně upravené, byť tam se pár složitých škrobů naštípe a pustí se rozpustná vláknina - aka šlem. Který je moc dobrá věc z hlediska prebiotických účinků a při studené úpravě se k němu člověk nedostane.

Jez to tak, jak ti to chutná nejvíc, nebo to střídej - není v tom zásadní rozdíl.

(kdo začne s enzymama, tak by si měl pozjišťovat jak jsou vločky vyráběné - už jsou tepelně opracované - napařují se, aby šly vylisovat, takže enzymy jsou kapánek degradované).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama