Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to teď na úřadě, když někdo je propuštěný z práce - asi tak dva měsíce a šel by si na 3 týdny přivydělat..
Jde o osobu, která má nárok na podporu..
Jak se to dělá, je normálě vedený na UP s tím, že si přivydělá a nebo ukončí Up a jde si přivydělat??
Moje mamka má možnost jít pracovat do obchodu, ale jenom na 3 týdny, jako náhrada za nemocnou prodavačku, ale bojí se aby neměla z toho víc běhání a problému..
Před chvíli u mě zvonila vedecí obchodu, protože jsem se ptala já za ni, protože je to v našem městečku, ona bydlí kousek dál, jestli by měla o to zájem, že by šlo třeba 3 týdny pracovat pak Up a třeba za měsíc třeba jít zase na měsíc..
Abyste mě dobře pochopily, jde o to pracovat chvilku, UP, zase rpcovat chvilku UP, ale chvilku myslím 3 týdny, 14 dní..
Prý jim to už několik uchazeček odřeklo, takže asi tam bude problém…
Nevíte někdo, jestli se brigáda přičítá k podpoře?? A nebo jestli se aspoň podpora prodlužuje, když by pracovala, tak jak jsem psala…
Ptám se za ni, protože jsem to upekla já, jenom teď neví mamka co a jak
Tak ať se zeptá na ÚP určitě jí řeknou co a jak. Já neměla nárok na podporu a mohla jsem si vydělat měsíčně max. 4000,– hrubého. Měla jsem smlouvu: Dohoda o provedení práce, takže za mě neodváděli zp a sp. Což jsem nevěděla a jeden měsíc jsem si vydělala 4150,– kvůli tomu mě odhlásili za pracáku a já si za ten měsíc musela zaplatit zp a sp
A jinak mi teď paní na pracáku říkala, že ta „brigáda“ se musí nahlásit nejpozději v den nástupu.
Tak záleží jestli to bude na smlouvu nebo ne.. pokud to není na smlouvu, nebo jen na DPČ tak se snad ani nemusí z ÚP odhlašovat…
Tedy já jsem to tak měla.. brigáda se nepočítala jako práce ![]()
Tak určitě si nemůže přivydělat k podpoře, ale jestli to jde tak, že by se pobírání podpory přerušilo a pak zase naběhlo nebo je nutné se úplně odhlásit a přihlásit, to netuším
Právě mě je divné, že ta vedoucí přijde až k nám domů a ptá se, že jim to několik lidí odmítlo, tak zase nechci mamku do něčeho uvrbit ![]()
Na UP by určitě řekli, ať tam jde, jsou rádi, že jim někdo odejde, ale zase opravdu nehci mamce nahnat starosti, protože se ptala i jinde a tam je to možná ale na plný úvazek, ale možná, toto je jako jisté..
Ahojky Monny ma pravdu. Záleží jak se domluví v obchodě…pokud je to brigada tak nemusi na UP nic hlasit ale pro jistotu bych tam zavolala.
Ona říkala odhlásit, že by tam byla měsíc, skončila a třeba za měsíc by znovu potřebovali třeb na 3 týdny.. jenomže pořád přihlašovat odhlašovad z UP???
Asi je to opravdu nesmysl no..
Kdyby se to aspoň počítalo , že by se prodlužovala podpora - mamka je doma teprve 2 měsíce…
Nevím, šly byste to takového?? Asi opravdu ti lidi vidí, přihlasit odhlásit, hromada papírů, i když peníze navíc se hodí, tak nevím. ![]()
Tak jestli to bude smlouva „dohoda“, tak ať to nenahlašuje. A bude pořád přihlášená na úp.
No, ono je to od 1.1. nové.
Takže asi nikdo ještě nebude mít osobní zkušenost, ale platí, že přivydělat už se nesmí.
Jak konkrétně by to měla mamka, těžko říct, zjisti, jaký typ smlouvy by v obchodě dostala a s tímto se zeptej na UP, ale vidím to bledě.
Termín „brigáda“ v tomto oboru neexistuje…
hmm. tak už chápu, proč jim to každý odřekl
Ptala jsem se ji, jestli by to šlo aspoň na dva měsíce, prý ne, že je to jenom za dobu nemocí a dovolených…
To je sice pravda, ale platí to jen pro ty, kteří se registrovali po 1.1.2011. Pokud byla na ÚP registrovaná před tím, může si přivydělat až 4000 měsíčně (hrubého), ale musí to na ÚP ohlásit předem, na typu smlouvy nezáleží.
Pipet píše:
Takže asi nikdo ještě nebude mít osobní zkušenost, ale platí, že přivydělat už se nesmí.
Jak konkrétně by to měla mamka, těžko říct, zjisti, jaký typ smlouvy by v obchodě dostala a s tímto se zeptej na UP, ale vidím to bledě.
Scala píše:
To je sice pravda, ale platí to jen pro ty, kteří se registrovali po 1.1.2011. Pokud byla na ÚP registrovaná před tím, může si přivydělat až 4000 měsíčně (hrubého), ale musí to na ÚP ohlásit předem, na typu smlouvy nezáleží.Pipet píše:
Kvaček píše, že maminka je na ÚP dva měsíce.
Dřív to byly ty 4tis. hrubého, ale právě je to nové a nevím, jak to je přesně.
Pochybuju, že by zakázali jen normální pracovní smlouvy a dovolili dohody, protože tak by prostě každý sepsal dohodu a ne prac. smlouvu.
![]()
kvaček píše:
Ona říkala odhlásit, že by tam byla měsíc, skončila a třeba za měsíc by znovu potřebovali třeb na 3 týdny.. jenomže pořád přihlašovat odhlašovad z UP???![]()
Asi je to opravdu nesmysl no..
Kdyby se to aspoň počítalo , že by se prodlužovala podpora - mamka je doma teprve 2 měsíce…
Nevím, šly byste to takového?? Asi opravdu ti lidi vidí, přihlasit odhlásit, hromada papírů, i když peníze navíc se hodí, tak nevím.
Pokud se odhlásí a přihlásí, tak se podpora prodlužuje ![]()
Právě se jedná o normální místo - plat nevím jako málo tady ale klasiky ten minumum 7,8 je.. nevím kolik teď je.
Jde oto, jestli by to mělo význam, prostě jít pracovat na 3 týdny a znovu na UP
Vedoucí k nám přišla, že jak chceme, že jim to ale každý odřekl. Tak chci volat mámě, jestli by do toho šla..
Právě ani nevíme, jestli se aspoň počíta ta doba a prodlužuje se jí podpora, když už.. Ptát se na UP je takové divné, jakoby člověk kalkuloval, ale spíš jde o to, jestli to má člověk zkusit, navíc by dojížděla atd.