Má VŠ význam?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jedna věc je dělat práci která mě bude bavit a k tomu VŠ třeba potřebuju ale druhá věc je, že mě třeba víc uživí to být jen někde servírka v dobré restauraci
Moje kamarádky magistry i inženýrky raději makají v hospodě, protože tam mají mnohem víc než na místě které by odpovídalo vzdělání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JaneDoe píše:
Jedna věc je dělat práci která mě bude bavit a k tomu VŠ třeba potřebuju ale druhá věc je, že mě třeba víc uživí to být jen někde servírka v dobré restauraciMoje kamarádky magistry i inženýrky raději makají v hospodě, protože tam mají mnohem víc než na místě které by odpovídalo vzdělání
Ono to je spíš o tom, kam člověk chce směřovat. Co je ochotnej dělat celej život.
Navíc když už těch pár let studiu na VŠ věnuju, chci, aby to aspoň trochu k něčemu bylo. Takže se přiznám, že pro mě osobně by bylo zklamání, kdybych skončila mimo obor. Už proto, že když jsem si ho vybrala, bylo to tak trochu „proti všem“. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pro mě osobně význam má, velký. Ale to hlavně proto, že bez ní bych nemohla dělat svou vysněnou práci, navíc mě baví.
Humanitní obory a takové ty, kde by stačil jeden absolvent za rok a ne celý ročník na několika univerzitách, ty jsou často k ničemu, ale když to ty lidi baví, tak ať si to pro mě za mě studují. Někdo by to vědět měl a zas přijímat dva a vsázet na to, že dostuduje jen jeden, to asi nejde. ![]()
Ale když někdo studuje nezajímavý obor, nebaví ho to, plácá se v tom X let a snaží se to dodělat jen proto, aby už ten titul měl a mohl s nadsázkou dělat aspoň tu uklízečku nebo prodavačku (dneska už tohle dělají vysokoškoláci, doba pokročila
), tak to je velká škoda vynaložených prostředků i jeho sil. ![]()
Na druhou stranu, pokud to člověk zvládne, může si aspoň říct, že to zkusil a něco dokázal. Ten, kdo skončil se střední, nedělá nic pořádného (tedy není třeba vyučen, tomu dost fandím!) a jen nadává na vysokoškoláky, možná má taky trochu problém se s(ebe)vědomím. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tumpach VŠ význam má v případě, že je to medicína, práva, stavárna typu architekti atd. nebo nějací odborní inženýři…na ty různé humanitární pseudoobory není třeba…
- Citovat
- Upravit
Přesně jak píšou holky, jde o obor…já VŠ nedokončila z toho důvodu, že k práci v mém oboru není potřeba
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží na uhlu pohledu, já po maturite na gymplu z VS utekla do praxe, vybudovala si slusnou karieru, ale mam jen ten gympl a VS si dodělávám ted na konci rodicaku. pro me je to otázka prestize (i tim, ze nestuduju soukromou VS například)…
@JaneDoe píše:
Jedna věc je dělat práci která mě bude bavit a k tomu VŠ třeba potřebuju ale druhá věc je, že mě třeba víc uživí to být jen někde servírka v dobré restauraciMoje kamarádky magistry i inženýrky raději makají v hospodě, protože tam mají mnohem víc než na místě které by odpovídalo vzdělání
nechapu vůbec, ze je bavi delat v hospode, když uz musely prokazat, ze se umeji ucit, dosahly na titul, nevim no, z mého pohledu pro ne podradna práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@surikataXY píše:
nechapu vůbec, ze je bavi delat v hospode, když uz musely prokazat, ze se umeji ucit, dosahly na titul, nevim no, z mého pohledu pro ne podradna práce.
protože jim jde o peníze víš
jinak to hold nejde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JaneDoe život není jen o penezich, ale jestli je tak moc potrebuji, chápu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Význam má pro toho, kdo studovat chce, baví ho to, buď kvůli oboru, který chce dělat nebo pro vlastní rozvoj. Já VŠ potřebuji k práci, jednomu oboru se nevěnuju, druhému ano a nelituju, že jsem vystudovala oba. Měla jsem na škole úžasné možnosti, které už nikdy jindy mít nebudu, od přístupu do knihovny, přes setkání s velmi zajímavými lidmi, různé přednášky až po možnost studovat v zahraničí a poznat tamější systém života i studia. A to ani nemluvím o studenstkém životě:-) Samotný titul potřebuji pouze v práci, jinak pro mě osobně nic neznamená a nemám potřebu ho nikde uvádět, kdo studuje jen kvůli titulu, toho je mi líto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj
Studovat nebo nestudovat? Myslím si, že obyvatelé naší malé země titul příliš řeší. Teda ti, co jej mají nebo o něj usilují. Hodně lidí studuje jen proto, aby měli titul. Jak tu někdo psal, že maturitu má každý a připadá si líp s titulem. Kdyby tak uvažoval každý, tak tady bude hromada vysoškoláků a nemusí mít znalosti, zkušenosti a ani dost moudrosti, ale hlavně že budou mít titul. (Tím netvrdím, že ten, kdo to psal nic neumí a má jen školu, to ne.) Ale znala jsem i inženýry, co byli totálně neschopní. ![]()
Takže můj názor je: studovat, pokud to má význam. Jsou profese, kde je vzdělání a další vdělávání nezbytností.
Na druhou stranu, například pro automechanika titul význam nemá. Byl by pro svou práci „překvalifikovaný“ a nejspíš by obtížně hledal zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@surikataXY Znám jednu slečnu, která po ukončení VŠ pracovala jako šatnářka (po známosti). Nedařilo se ji sehnat zaměstnání v oboru. Ale do fabrik ji také nechtěli, protože měla příliš vysoké vzdělání pro pásovou výrobu. ![]()
Podřadná práce? Ale placená práce. Není to lepší než sedět doma zadarmo, ale protože je ing., tak nic „podřadného“ dělat nebude? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na to se jednoznačně odpovědět nedá.
Já mám VŠ, bez ní bych svůj obor dělat nemohla - zdravotnictví. Mám tabulkový plat, takže spousta lidí bez vysoké si vydělá mnohem více (například můj muž, děkuji za to). Ale zase mám zkrácený úvazek, pevnou pracovní dobu, nedělám víkendy, svátky a práce mě naplňuje a baví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V mem oboru bych si bez vs ani neskrtla…bohuzel v dnesni dobe, kdy maturita uz nema takovou vahu, se objevuje kvantum,,paoboru'' a radoby vysokych soukr. skol, ktere produkuji kvanta magistru, jejichz sance na uplatneni je minimalni…a pokud, tak obsazuji pracovni mista (typu asistent/k…)kde z meho pohledu vysokoskolsky titul postrada smysl ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Urcite vyznam ma. Neni to pravidlem, ale vetsinou clovek s VS ma vice moznosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit