Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Domluvila si splátky, ale na splátkovém kalendáři má bydliště uvedené ještě u otce …
Takže jestli si dohodla a podepsala splátkový kalendář, tak se těžko může ohrazovat… proti čemu? Že na splátkovém kalendáři uvedla své staré bydliště a podepsala?
Místo ohrazování se by měla oznámit nové bydliště, ne?
Dopis ji nikam nepřišel ani nic nepodepsala, exekuční kancelář ji to poslala emailem po předchozí telefonické dohodě…
Jde mi o to, jestli stačí jim nahlásit tu změnu bydliště a tím to končí ![]()
@eumedon jj, asi jsem nepochopila otázku. No jasně že musí nahlásit své současné bydliště.
Jasně, exekutor může vymáhat jen tam kde má trvalé bydliště, to by si taky mohla nějakou adresu vymyslet a oni by zvonili u cizích…myslím že když jim nahlásíte její nové bydliště tak oni jsou povinni si to ověřit… to se prostě dá zjistit, toho bych se nebála, bude to dobré ![]()
@Raďulle píše:Exekutor může vymáhat tam, kde si důvodně myslí, že je majetek povinného.
Jasně, exekutor může vymáhat jen tam kde má trvalé bydliště,
… to by si taky mohla nějakou adresu vymyslet a oni by zvonili u cizích…
Aniž bych chtěl dávat návod (před takovým počínáním varuji, ježto by mohlo být hodnoceno jako trestný čin poškozování cizích práv), ono se to taky - podle obsahu e-mailů, které dostávám od CERD, taky děje. Korektní je, ovšem, aby to exekutor nejdřív ověřil, poněvadž se pohybuje na dost tenkém ledě, pokud to neověří. V jednom dílu „Ochránce“, ten díl se jmenoval „Obchodní rejstřík“ o případech pro ombudsmana ostatně byl případ, kdy adresu jedné staré paní dokonce několik firem použilo podvodně (bez jejího souhlasu a vědomí) jako adresu sídla.
Podle CERD prý stačí, když dlužník uvede jako zpátční adresu odesilatele nějakou adresu, ovšem - jak dlužník, tak exekutor, který to následně neprověří se pohybují na tenkém ledě, pokud poškozují práva třetí osoby.
@eumedon máš pravdu, ale zákon který se odvolává na to že má povinný své věci umístěny na jiném místě než tam kde má své bydlíště je v rozporu zase s jiným zákonem, tudíž po peripetiích by se to dalo… no bla bla bla, je toho na netu mraky, ale pravdu máš v tom že nemusí vymáhat jen na místě trvalého bydliště…
Šmankote, jsem uvedl CERD…
No,,, bohužel. Přiznám se. Taky jsem tam registrovaný jako uživatel, ale nemám naštěstí ověřenou adresu a nechce se mi platit stovky za zrušení účtu (už z principu). Mohl by se z toho vyklubat taky katalogový podvod, je to na to nachystané.
Zkrátka: Účet si tam založíte snadno a bezplatně, se zrušením účtu je to horší.
No, ale kdyby se vyklubal, z ničeho nelze vyvozovat, že jsem (byť konkludentně) souhlasil se změnou obchodních podmínek: To by mi museli nejdřív umožnit projevit bezplatně nesouhlas, například zrušením účtu. Mimoto - dle ObčZ mlčení neznamená souhlas.
Kdysi jsem si myslel, že to k něčemu bude že to bude když tak zdroj informací, jestli třeba někdo za mnou něco nepohledává. Dnes vím, že je to blbost. Že je to databáze v poddstatě bez odpovědnosti za obsah, v které jsou dlužníci, kteří nic nedluží a naopak, dlužníci v exekuci se v ní nenašli.
Jsem to ale vůl
, jiným radím a divím se, že si nezagooglují nebo nevyhledají na e-miminu, než přistoupí k rozhodnému kroku, a sám… no, registrace mi nepřišla jako nějaký rozhodný krok. Snad si nic nedovolí, a kdyby, tak to snad prohraje, takových, jako já je fůra.