Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
canaglia nevím, jestli jsi správně pochopila můj dotaz, ptala, jsem se na právní stránku věci
Odpověděl jsem na právní stránku věci. Z pohledu dítěte, který se v půtkách jeho rodičů vždy snažím vidět jako ten nejdůležitější a nejvíce opomíjený.
Takže podle ústavního práva: „Dítě má právo znát své rodiče a právo na jejich péči od narození.“ Tolik právní stránka věci. Přání otce a matky, které pošlapává toto právo dítěte, má nižší právní sílu.
Odrazem tohoto práva dítěte je i zákonná domněnka otcovství manžela a nemožnost ho vymazat bez náhrady biologickým otcem.
Takže správný postup je žaloba na určení otcovství biologického otce a nahrazení manžela jím. Stačí?
Příspěvek upraven 12.11.14 v 17:12
@g.sandova píše:
@canaglia neni povinnost uvadet otce do RL.
Ano, ale je to v rozporu s mezinárodními dohodami, tudíž s právy dítěte.
@Electrolux_EHM_4400 píše:
Tady nejde o to, co ty chces nebo nechces, respektive s cim pocitas nebo nepocitas, ale na co ma narok tvoje dite. Ukazkova situace, ty zemres, v rodnem liste jeho otec nebude. Co bude s ditetem?
Tak daleko nepřemýšlí, achjo jak může matka svému dítěti odepřít otce..
@Sailah píše:
Milá anonymní jestli svého manžela nechceš já ho beru..
@Sailah píše:
@Genovesa tak vypadalo to zajímavě
No právě
. Už je to opravené, jen jsem se překlikla
.
@Genovesa píše:
@sissi79
To jde? Myslela jsem, že otce nelze vyškrtnou bez „náhrady“. Ale možná je to tak jen v případě, že má být vyškrtnut otec biologický, což zde manžel evidentně není.Příspěvek upraven 12.11.14 v 17:03
Bohuzel jde. Vyzkouseno ale nemam. Chvalabohu.
@Anonymní píše:
Ahoj, pardon za anonym, ale jsem tu známá a nerada bych zatím výřila vody, když ještě není nic jisté. Přesto mi běhá hlavou jak to bude, když s manželem dva roky nežiji, máme vřelý přátelský vztah, o dcerku se střídáme, nerozvedli jsme se, protože na to nebyl čas ani peníze ani nervy a vůbec, prostě jsme to nechali jak to je. Jenže já teď otěhotněla a biologický otec nebude chtít být součástí života mrněte a ani já to nechci. Uživím nás v pohodě. Nepotřebuji ho.Teď dotaz.. Automaticky bude v RL můj manžel. My pak půjdeme spolu k soudu kvůli popření otcovství a vyškrtnutí ho z RL. Jenže tady čtu, že se tam musí zapsat rovnou biologický otec. Ale když bude ofiko „neznámý“? Půjde manžela vypsat, když nemám biologického?
Potřebuju nějak manžela uklidit až mu tu novinku sdělím
Děkuji M.Myslim že ho trefí, ale rozdejchá to, jen bych nerada, aby do toho byl zbytečně angažován, jeho prcek to nebude…
bohužel, soud manžela nevymaže z RL pokud zároveň nebude zapsaný jiný otec. Manžel je (ač ve vašem připadě nelogicky) otcem ze zákona a zhlediska zákona je pro dítě lepší nebio otec než žádný, je to tam i tak uvedeno.
toho moralizováni tady si nevšimej, to je tu folklor.
@canaglia píše:
Odpověděl jsem na právní stránku věci. Z pohledu dítěte, který se v půtkách jeho rodičů vždy snažím vidět jako ten nejdůležitější a nejvíce opomíjený.
Takže podle ústavního práva: „Dítě má právo znát své rodiče a právo na jejich péči od narození.“ Tolik právní stránka věci. Přání otce a matky, které pošlapává toto právo dítěte, má nižší právní sílu.
„Dítě má právo, pokud je to možné, znát své rodiče a právo na jejich péči od narození.“
(Article 7. 1. The child shall be registered immediately after birth and shall have the right from birth to a name, the right to acquire a nationality and, as far as possible, the right to know and be cared for by his or her parents.)
@katalyzator píše:
„Dítě má právo, pokud je to možné, znát své rodiče a právo na jejich péči od narození.“
(Article 7. 1. The child shall be registered immediately after birth and shall have the right from birth to a name, the right to acquire a nationality and, as far as possible, the right to know and be cared for by his or her parents.)
Pokud matka ví, kdo je biotec, tak to evidentně možné je.
@canaglia píše:
Pokud matka ví, kdo je biotec, tak to evidentně možné je.
Ale třeba to nechce říct, potom to možné není.
Resp. bez jistého úsilí otce - což je to, o co jde…
@katalyzator píše:
Ale třeba to nechce říct, potom to možné není.
Resp. bez jistého úsilí otce - což je to, o co jde…
…tvl, logika hadr
Nechce, takze to neni mozne ![]()
@Electrolux_EHM_4400 píše:![]()
…tvl, logika hadr
Nechce, takze to neni mozne
neblbni s logikou
![]()