Marmelády

47759
1.8.13 07:50

Marmelady

Dobré ráno všem :mavam:
Potrebuju poradit, jak udělat dom. marmeladu :kytka:
Minulý rok jsem dělala pouze presnidavky a to bez cukru, marmelady jsem nikdy nedělala..
Mám k dispozici 10kg švestek a 10kg meruněk, máte někdo nějaký dobrý recept jak na to? Predpokladam, že cukru se nevyhnu, ale ráda bych aby v tom bylo co nejmíň chemie a nevim zda tam musím dát gelfix, nebo něco takového, jestli musím ovoce oloupat, nebo ne, opravdu netuším, jsem začátečník :kytka:
Budu vděčná za každou radu :hug:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

14079
1.8.13 07:56

Ze švestek dělám povidla - rozemelu na masovém mlýnku, dám do vysokého pekáče a peču pomalu v přivřené troubě (aby odcházela pára) na nižší teplotu, občas promíchám. Nechávám je pořádně zhoustnout. Jestli jsou švestky dost zralé a sladké, není cukr potřeba.
U meruněk to dělám stejně (rozemelu), jen ne v troubě, ale na plotýnce. Tam ten želírovací cukr bude lepší, aby to nebylo kyselý a aby to mělo dobrou konzistenci.
Marmelády zavařuju v troubě, vydrží minimálně dva roky (víc nevím, všechno jsme nejpozději za dva roky snědli).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1.8.13 08:00

Dělám marmelády s pektogelem (je v tom pektin a kys. citronová), meruňková marmeláda je jednoduchá, stačí se řídit návodem na sáčku. Ze švestek asi povidlí a to je na dlouho, do toho se nepouštím

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
47759
1.8.13 08:00

@Milli a prosím tě, kolik toho zelirovaciho cukru?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2834
1.8.13 08:04

Ja delam marmelady presne podle navodu na Gelfixu. A kupuju ten, kde je nejmin cukru. Myslim 350g na 1kg ovoce.Ale vse je na tom sacku napsany. Ted jsem delala merunkovou, normalne jsem je vypeckovala a pak rozmasirovala tycovym mixerem a bylo. A je vyborna :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2480
1.8.13 08:08

Pokud se chceš vyhnout chemii, tak kupuj jen ty 1:1. Přidává se sice víc cukru, ale není tam chem. konzervat (jen pektin a kys. citrónová).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9403
1.8.13 08:08
@tejuho píše:
Ja delam marmelady presne podle navodu na Gelfixu. A kupuju ten, kde je nejmin cukru. Myslim 350g na 1kg ovoce.Ale vse je na tom sacku napsany. Ted jsem delala merunkovou, normalne jsem je vypeckovala a pak rozmasirovala tycovym mixerem a bylo. A je vyborna :palec:

Taky používám 3:1 a jahodová je prostě bomba.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9403
1.8.13 08:10

Tady je recept na švestkovou marmošku, je to snad to nejlepší, co jsem kdy jedla, mám to od kamarádky, letos budu dělat poprvé, místo vlašáků, pokud nemáš, jdou prý madle.

Švestkový džem

• Suroviny:
900-1000 g vypeckovaných švestek
100 g jader vlašských ořechů
100 ml rumu
500 g želírovacího cukru ( 2:1 ) Švestky nakrájíme nebo rozmixujeme, přidáme nasekané či umleté vlašské ořechy, víno a cukr. Za neustálého míchání přivedeme k varu a vaříme cca 3 minuty. Slijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1726
1.8.13 08:14

Ahoj, dělám výbornou švestkovou s gelfixem 3:1. cca 800g - 1kg vypeckovaných švestek a 2 banány rozmixuju nahrubo tyčovým mixérem a pak dělám podle návodu na gelfixu, stačí dát i míň cukru než je v návodu, banány jsou sladké, někdy přidám ještě trochu rumu. Marmeláda je vážně super :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9403
1.8.13 08:15
@ivana-domca píše:
@Milli a prosím tě, kolik toho zelirovaciho cukru?

Většinou je sáček želírovacího cukru, to je 500g na 1000g/900g ovoce a nebo prostě normální cukr a Gelgix nebo Quittin.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14079
1.8.13 08:17
@ivana-domca píše:
@Milli a prosím tě, kolik toho zelirovaciho cukru?

Kupuju Gelfix 1:1 jako @Zizalka, že je v tom míň chemie. Na tom balíčku je návod na kolik kg ovoce je to jedno balení.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1.8.13 08:26

Jak jsem ti psala ten pektogel tak tam je složení pouze cukr, pektin a kys. citronová. Takže jsou z toho ideální marmelády pro děti, je to bez zbytečných konzervantů

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3409
1.8.13 08:41

Já dělávám marmelády bez jakých kolik gelfixů a podobných jen s cukrem(a to ve stejném množství jaké tu popisujete s gelfixem) a jsou :palec: jen to chce si s tím více vyhrát a déle vařit

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3728
1.8.13 08:46

@cizova Přesně tak, taky dělám jen ovoce a cukr, dá to sice víc práce, protože se déle vaří, ale stojí to za to :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3409
1.8.13 08:48

@barca_p já většinou vařím ve velkém hrnci a pak až je to už „skoro“ dodělávám po skleničkách v pánvičce kde se to rychleji odpařuje a je to rychlejší…sice člověk si mákne s mícháním, pak i s nádobím ale stojí to zato si myslím

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama