Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ja rodila před 2 týdny a říkali mi při propuštění, že při horečce mám ihned dorazit k nim. Nevím, proč se trápit, já bych prostě vyhledala lékaře.. ![]()
Když jsem volala na gyndu, že mám v prsu zatvrdlinu a obvyklými postupy se ji ne a ne zbavit, první dotaz byl, jestli kojím, a druhý, ať okamžitě přijedu. Doktor říkal, že zatím ok, ale že kdykoli se to může zhoupnout do zánětu, a varoval mne, že pak z minuty na minutu vyskočí vysoké horečky, ženská má třesavku a ani nedokáže vstát a jít otevřít někomu dveře. Pro jistotu mi napsal atb a doporučil ty zábaly. Je fakt, že kromě nich, paralenu a častějšího kojení, jsem na odsátí použila při jednom kojení i již odstavenou dcerku, která mi toho vytáhla víc jak mimčo. Ale ne každý má tahle účinnou odsávačku doma
.
Nicméně při horečkách bych fakt hned vyrazila… Co vím, díkybohu ne z vlastní zkušenosti, tak zánět už taková sranda není, a zvládat při tom dítě a domácnost, je jen pro hodně otrlé…
Ahoj, moc vás prosím o radu. Kojím 7 měsíční miminko, kterému rostou zrovna zuby a včera večer se mu povedlo mě při kojení dost kousnout. To bylo asi v 7 večer. Hned jsem to vydesinfikovala. Kolem půlnoci mě prso začalo bolet a měla jsem ho v oblasti směrem k podpaží zduřelé. Bolest ostrá, pichlavá. Ihned jsem si udělala tvarohový zábal s klapkou slivovice. V noci jsem asi 5 x nebo 6 x kojila, polohu jsem uzpůsobila tak, aby brada směřovala k bolavému místu. Kojení hodně bolelo a po něm se vždy dostavila menší úleva. Prso ale pořád dost bolí, bolest vystřeluje do ramene a ruky. Je mírně zarudlé kolem bradavky a směrem k podpaží. V noci jsem měla párkrát zimnici, ale teplota nevylezla přes 37,5. Stále si dělám tvarohové zábaly.
Jde o náběh na mastitidu nebo spíš o retenci? Co s tím? Jet na pohotovost? Moc se mi tam v této době nechce. Zároveň můj obvodní lékař ordinuje jenom přes telefon a můj gynekolog před vstupem měří teplotu a kdo má vyšší, toho nepustí. A já ji vyšší mám. Co mám ještě zkusit? Moc děkuju za všechny rady, mají teď pro mě cenu zlata ![]()
Zanet prsu jsem mela parkrt. Vzdy jsem to zvladl sama. Vydrzet, kojit, masirovat, chladit…
Poprve kdyz jsem to mela, tk jsem gynekolozce volala - pro recept na atb jel manzel (ale nebyly potreba), takze ted by ti normalne poslali e recept.
Nicmene bych to jeste vydrzela. Lecil samo domo.
@Alyss1 ahoj, díky za povzbuzení, ale dneska už mám teplotu přes 39, takže to znamená, že se bez antibiotik neobejdu??? Nebo tomu mám dát ještě pár dní?
@Anonymní píše:
@Alyss1 ahoj, díky za povzbuzení, ale dneska už mám teplotu přes 39, takže to znamená, že se bez antibiotik neobejdu??? Nebo tomu mám dát ještě pár dní?
Zavolej dr., nejlépe gynekolog, nebo obvodní bude stačit. Popiš jim situaci, pošlou ti ATB recept na mobil. S touhle horečkou bych to nenechávala.
@kačka39 Tak mi manžel včera večer vyzvednul antibiotika, ale teplota sama ustoupila, ani jsem je nezačala brát
Dneska prso sice ještě pobolívá, ale teplota už se drží kolem 37. Tak mám aspoň doma první pomoc pro příště, kdyby bylo třeba ![]()
Ahoj holky,
Předem říkám, že nemám děti, nejsem kojící.
Je mi 20 let a už pár dnů bojuji s nateklými bradavkami a abscesy. Mažu to hojivými mastmi. Bradavky jsou na dotyk citlivé, někdy je to až štíplavý pocit.
Jelikož jsem mladá a jsem stydlivá, nechtělo se mi s tím jít k doktorovi pokud to není opravdu nutné. Horečky zatím nemám, pouze pociťují bolest kloubů a hlavy (nemusí to být samozřejmě příčinou)
Máte prosím radu jak to vyřešit? Případně za kým konkrétně jít? Jestli za obvodnim lékařem či gynekologem? (Gynekologa mám 20 km od bydliště)
Děkuji za rady:)