Mastitida - mám jet na gyndu nebo k praktickému lékaři?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8524
6.11.09 16:08

Holky buďte rádi, že jste to zvládly alespoň s ATB. Já dostala zánět 5 týdnů po prvním porodu, doktorka na gyndě mi jenom ukázala, jak to mám masírovat, takže jsem to doma několik dní masírovala, řvala u toho bolestí, samozřejmě horká sprcha před kojením (pak mě přestalo bavit lézt furt do vany, takže jsem jenom dala prso do umyvadla :lol: ), tvaroh po kojení. Nakonec jsem šla znovu na gyndu, tentokrát na ambulanci, páč moje dr. měla dovolenou, tam jsem konečně dostala ATB, ale už nezabraly, takže když jsem šla další týden už ke svojí doktorce, tak mě poslala na sono prsa a na chíru, ať se na to podívaj a ty si mě tam rovnou nechali a šla jsem pod kudlu. :twisted: Měla jsem teda štěstí, holku jsem měla na pokoji sebou a už pár hodin po operaci jsem musela z toho prsa kojit, takže jsem to rozkojila. Ale na prsu mám dodneška dvě jizvy. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
17.11.09 08:20

Ahojky, taky mám k tomuto tématu co říct. Z vlastní zkušenosti vím, že každý doktor postupuje úplně jinak. Kámoška měla nepatrné zatvrdlinky a týden teploty do 38 a hned dostala ATB, mě po pěti dnech po porodu natekla prsa, zatvrdla až do podpaží - žádná boulička, nebo zatvrdlinka, ale celé to bylo jak z betonu, horké a dočervena zapálené. Vše trvalo až do konce šestinedělí. Dva týdny jsem měla čtyřicítky a po ATB jsem toužila, ale nedostala je.Odsávat mi nešlo a dosud nejde, zkoušela jsem to i el.odsávačkou - nikdo nechápe, dokud jsem malé dávala kapičky (Vigantol atd.), tak jsem na jednu lžičku odsávala pět minut, přičemž mléka mám dosud tolik (malá bude mít dva roky), že se prsa občas ucpávají. Takže jsem jen přikládala malou k prsu co nejčastěji, v různých polohách, nahřívala, masírovala, což nepomáhalo, takže jsem místo spánku trávila čas bolestivým násilným vymačkáváním mléka, někdy mi pomáhala mamka, protože jinak než silou to fakt nešlo. Nakonec mi pomohla příbuzná, která doporučila zelný list (hlávkové zelí) naklepat paličkou na maso, aby se dostala ven šťáva, zekrýt si něčím nepropustným bradavku (já zakrývala složeným igelitovým sáčkem) a přiložit zelný list na dvacet minut na prso. Prý dodržet čas a nenechávat to tam dýl!!! V případě potřeby ještě několikrát denně opakovat. Zázrak! Po dlouhém a komplikovaném trápení mi to fakt pomohlo. Slyšela jsem taky o tvarohu nebo slivovici, ale to nebylo potřeba. Recept číslo 1 zabral! Hodně štěstí všem maminám!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
BroordDub
18.11.09 10:26

Zomforobe

FegreeFet
Bpbd

• Citovat
  • Upravit
nouricka
30.3.13 13:33

Dobry den… jsem po treti operaci mastitide prsu ale porad se mi tvori hnis a uz si nevim rady… jednou za 3 tydny se mi rana otevre a hnis vytece ale toto se opakuje uz skoro rok… lze se toho zbavit?? a jak… dekuju

• Citovat
  • Upravit
Pavla.brusinka
11.7.13 03:12

No a je to tady! Mám doma 13 ti denního Ernesta a již v porodnici mi mléko stříkalo ušima i..
Hned jak jsem byla doma masírovala jsem kazdou ztvrdlou žlázičku pod sprchou, ta bolest!!
Ale dva dny a prsa v pohodě a krása. Jenze predevcirem to začlo nanovo.. Doktor řekl, ze je to
Nadměrnou tvorbou mléka a obklady a vyprazdňování po kojení pomůže. Tak to dělám, dělala jsem
To i předtím a bum včera pravý prs mi málem upadl bolesti z ničeho nic, 38.6•C zima bolest svalů..
Venku 28•C! Krása! Po 12ti hod už tam mám i flek, takže tentokrat uz je to mastitida.
Od rana začnu dávat tvaroh ke studeným zábalům a doufám, ze v pátek nebudu muset pro
Antibiotika! K tomu všemu ještě nemám zahojené nastřihnuti ( stehy se otevírají) a v těch vedrech
Mám t těch vlozek genitální opar, takže určitě neprohlasuji, ze první týdny mateřství
Jsou krása!! :(
Ale hlavu vzhůru holky, to dáme :)

• Citovat
  • Upravit
33046
11.7.13 07:44
@Pavla.brusinka píše:
No a je to tady! Mám doma 13 ti denního Ernesta a již v porodnici mi mléko stříkalo ušima i..
Hned jak jsem byla doma masírovala jsem kazdou ztvrdlou žlázičku pod sprchou, ta bolest!!
Ale dva dny a prsa v pohodě a krása. Jenze predevcirem to začlo nanovo.. Doktor řekl, ze je to
Nadměrnou tvorbou mléka a obklady a vyprazdňování po kojení pomůže. Tak to dělám, dělala jsem
To i předtím a bum včera pravý prs mi málem upadl bolesti z ničeho nic, 38.6•C zima bolest svalů..
Venku 28•C! Krása! Po 12ti hod už tam mám i flek, takže tentokrat uz je to mastitida.
Od rana začnu dávat tvaroh ke studeným zábalům a doufám, ze v pátek nebudu muset pro
Antibiotika! K tomu všemu ještě nemám zahojené nastřihnuti ( stehy se otevírají) a v těch vedrech
Mám t těch vlozek genitální opar, takže určitě neprohlasuji, ze první týdny mateřství
Ale hlavu vzhůru holky, to dáme :)

Jestli je tam červený flek, tak už to na ty antibiotika zřejmě bude. S doktorem bych neotálela.

Jinak doporučuji nosit síťované kalhotky molipants od Hartmanna a do toho pouze porodnické vložky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pavla.brusinka
11.7.13 07:49

Ale hlavu vzhůru holky, to dáme :)

• Citovat
  • Upravit
1266
11.7.13 07:52

Měla jsem to samé, i červený flek (ovšem ne tak vysokou teplotu) a dala to i bez antibiotik. Ale u dr. jsem radši byla. Radil před kojením masírovat v teplé sprše a po kojení dávat bud tvaroh nebo kombinaci 60%líh+borovou vodu. Střídala jsem oboje a opravdu to pomohlo, za 2 dny to bylo úplně OK. Tak to zkus, držím pěsti! Jinak se snaž míň pít, tím se ti bude tvořit méně mléka. Dnes nebude takový vedro, tak to bude lepší ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
7.8.13 22:21

Prosím o rady.Dnes z niceho nic me zacalo bolet prso.Je zespoda fervene, tvrde na dotek fakt boli. Kojim 8mesicu a nikdy nic. acetla jsem tu o zabalech, masazich kojeni dal atd. Horecku nemam 37,2.Ale pri zmacknuti mi z bradavky spolu svmlikem tece I hnis s krvi.To už asi sama doma nevylecim, ze? A co kojeni z toho prsu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.8.13 22:23

Ja bych nekojila z toho prsu a hned zitra klusala k doktorovi!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aabama123456
7.8.13 22:25

MAZEJ na pohotovost, ať ti okamžitě nasadí antibiotika, taky mě dva dny bolelo prso, červenej flek, zvýšená teplota a druhý den večer bum a už si nic nepamatuji, skončila jsem na kapačkách se čtyřicítkama horečkama. Dojeď na pohotovost a řekni, že tě to strašně bolí, máš stavy malátnosti z teploty a oni ti dají hned atb a ještě ti ten hnusík z prsa odsají

• Citovat
  • Upravit
31594
7.8.13 22:29

Prso se musí vyprazdňovat, jinak to bude ještě horší a horší a obrazně řečeno se rána nedožiješ.
Ta krev jde opravdu z mlékovodu? Nemáš spíš na prsu nějakou prasklinku, ze které to teče? Bradavku bych důkladně namazala bepanthenem, pořádně vmasírovat, prso po kojení chladit, pokud máš doma tvaroh, tak ho plácni na kapesník nebo na látkovou plínu, udělej placku a přitiskni na to horké místo, vytahuje tozánět.
Můžeš sivzít na bolest brufen, působí i protizánětlivě.
Nějak nevím, jak by se poznal hnis, když jsem měla zánět, tak mléko bylo tmavší, ale to snad bylo tím, jak se tam naměstnalo, tak zhoustlo :nevim:
Takže zprsa jsem kojila, dokonce jsem ho preferovala na kojení před zdravým prsem. Pouze jednou jsem měla atb, jinak se to samo za 24h vylepšilo s pomocí vykojování, brufenu, chlazení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
7.8.13 22:32

Taky jsem z toho prsa radsi nekojila, je to fakt hnus. Jeste že mám druhy:) A holky jak ten hnis odsajou? Asi to budou rezat co? Me je, ale divny, že by se to takhle rychle stalo behem 5hodin a zniceho nic?
 I

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
7.8.13 22:35

Jinak dítěti po divně zabarveném mlíku vůbec nic nebylo… Jediný, cobyl problém, tak se osypalo na zadku po penicilinu.

@kajda123 a to to teda odstříkáváš, nebo co s tím prsem děláš, když z něj nekojíš? Vždyť si to tím jen zhoršuješ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
7.8.13 22:36

Já nevim jestli je to hnis, ale zkousela jsem to odstrikat na bili kapesnik a prislo mi to zluto hnede q hustci nez mliko. Ktere tece z prsu taky normalne bile.Kdyz prsovzmqcknu vic napravo, tece k mliku jeste tohle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová