Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@miisenka píše:
@Svistice
uz sa tesim..a pomoze to, alebo ma ATB a nvsteva doktora neminie?
preco to tak neskoro nastupilo?
Zánět jsem měla 11 dní po porodu, ale to jsem měla skoro 40 horečku a fleky na prsu (paradoxně mě prso samotné ani nebolelo, jen sem tam nějaká zatvrdlina). To jsem teda na pohotovosti nafasovala ATB. Pak mám tak jednou za dva měsíce ucpaný mlékovod nebo náběh na nějakou retenci a to jsem už zatím vždycky nějak rozehnala teplým, odsavačkou a hlavně kojením dítěte (bradičku směrem k zatvrdlině, přikládat primárně k postiženému prsu).
Ahoj, prso si nahřej-hlavně tu ztvrdlou část a pokus se to trochu rozmasírovat a odsaj to nebo odstříkej (nejlepší je to nahřívat tak dlouho až se spustí mlíko). Ještě bych ti poradila lihový zábal pokud se ti rozjíždí zánět. Natři si prso silnou vrstvou krému a na to dej hadřík namočený do lihu (alpa, slivovica), já se tak během dne zbavila zánětu.
@Svistice
no asi pol hodiny som sa s tym crcala..tera zase.. zachvilu pojdem kupat a kojit, snad neco vytiahne..
Inak mam doma Augmentin, mam si ho nasadit, alebo pockat na doktora?
@miisenka Klidně měj ještě při kojení na tom bolavém ten teplý obklad + pij nějaký teplý nápoj. A rozmasírovávej při kojení, pokud to lokace dovolí. ![]()
@miisenka píše:
Inak mam doma Augmentin, mam si ho nasadit, alebo pockat na doktora?
Augmentin jsem dostala na té pohotovosti. Ale dala bych až při teplotě nad 38. Ono pokud se nezbavíš toho zadrženého mlíka, tak jen ATB asi až tak moc nepomůžou. Medikace na pohotovosti byla ATB + prsa řádně vyprazdňovat. ![]()
@Svistice
ty voe..to ma caka krasna noc..:-)
jak casto si odsavala?
@miisenka píše:
@lendiiisek
mackat je jedno ako? alebo su na to nejake chmaty?
odsavacku mam, ale nic nejde…
Já mačkala dlaně proti sobě, ale chce to vyzkoušet kdy to nejlépe poteče. Tu odsávačku bych zkusila v té horké vaně. Augmentin bych ještě nedávala. Kdyžtak paralen nebo ibalgin, na zmírnění bolesti. Já je na doporučení doktorky střídala po 3 hodinách
A také jsem dávala zábal ze slivovice, zabíral mi lépe jak tvaroh, jen to nedávej na bradavku
@lendiiisek
diky..ten lihovy obklad ale radsej nebudem skusat, lebo by som musela tu slivovicu vypit..:-)
@miisenka píše:
@Svistice
ty voe..to ma caka krasna noc..:-)
jak casto si odsavala?
Já odsávala asi po dvou až třech hodinách, ale to bylo ještě v šestinedělí. Takže jsem v noci kojila a pak ještě odsála, navíc prsa v té době byly děsné mlíkárny.
@miisenka Ještě mě napadlo, nedělá se Ti na bradavce bílý puchířek/tečka?
@Svistice píše:
@miisenka Ještě mě napadlo, nedělá se Ti na bradavce bílý puchířek/tečka?
no neco bile tam bolo..co to je???
@Svistice
no ja mam vzdy po ranu nalite to jedno prso, obcas to i boli, ale po kojeni rannom, je maly jak pijavica, zttakze odsaje vsetko..dnes takisto, ale odpo to zacalo..uvidime uvidime..
@miisenka Ucpaný mlékovod. To mi přijde lepší, než ta mastitida. Zkus to trochu zmáčknout, třeba se to uvolní (pak by Ti mělo i lépe mléko odtéct z té zatvrdliny). Hlavně něžně, ať si nezrušíš bradavku. ![]()