Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Před odsáním hodně nahřej, pusť na toprso horkou vodu, hodně masíruj. Pak hned zaledovat, mraženou zeleninu do pleny, mražní zpomalí zánět. Těsně před odstříkáním zase hodně nahřát, pak hned zaledovat. Ovšem do rána může být pekelně zle. Já od tří v noci první bolest a ráno už mě manžel nesl, sama jsem nemohla. Pomohla antibiotika.
Měla jsem teď něco podobného, a pomohl mi priessnitzuv zabal ( a nebo možná kombinace atb, ale to jsem měla jen jeden prášek a ten zábal na noc ) a ráno jako zázrakem to bylo pryč. A to jsem si večer před tím přála umřít, jaká to byla bolest, a nic nepomohlo, ani sprcha, odsát nešlo nic a to normálně odsávám bez problémů, žádná bílá tečka, a druhý den už jsem byla happy.
Já měla zánět několikrát, ale naštěstí nikdy to nebylo na ATB - dostala jsem od dr vždycky jen recept a brát nakonec nezačala. Jinak teda sedím na sedačce jakoby ohnutá dolů aby působila gravitace, odsávám odsávačkou a při tom masíruju směrem ven (k bradavce) na tom bolavém místě (neumím to asi popsat), nedávno se mi tady přítel smál, že mi už zajistí ten profi přístroj na mlíko, co mají krávy v kravíně, když na to tak trpím
. Ve sprše horkou vodu (co snesu) krouživými pohyby na bolavém místě. Pořád tvaroh. obklady. A poradila mi sestřička u doktora, že mám pořád pít horký čaj (a něco na tom bude), i když teď v létě rada nic moc.
EDIT: zapomněla jsem na ibalgin, důležitá věc. Ten tvaroh obklad jako priessnitzův - tvaroh co nejstudenější z lednice, nebo šoupnout na chvíli do mrazáků, pak kousek igeliťáku, pak nějaký hadřík přes to a nejlíp ještě něčím obalit.
Holky, odstrikal jsem kvanta mleko, vzala ibalgin, potim se jako.. boli to mene, uvidime rano. Atb nechci, nemela jsem je snad 8 let:)
@Lizzi jsi hodná, že sis vzpomela:-) no, bolí to, je tam hrcka, ale je to lepší a nemám teplotu. Dr mi říkal to, co vy, masírovat, kojit, chladit, zahřívat… Pokud se to nezlepší nebo zůstane boule, mám přijít znova, mluvil o atb a mamografu.
Jen dávej pozor a kontroluj, kdyby ti z bradavky tekl hnis, zase běž zpět k doktoru, aby se neudělalo ložisko, to už je na řezání, ale myslím, že když jsi bez teploty, zhoršovat už se to nebude.
@MarieOVMUC tak to je dobře, že je to lepší, ale jak píše @terinka4444 pokud se to ijen trochu zhorší tak okamžitě k dr ať nemusíš pod kudlu, to by byl konec kojení..
@Lizzi píše:
ať nemusíš pod kudlu, to by byl konec kojení..
Tak to taky není vždycky pravda. Já měla zánět prsu asi sedm týdnů po prvním porodu. Horečku jsem neměla, ale jenom začervenání a tvrdnutí. Masírovala jsem, horkou vodu na to, prostě všechno, co se má, ale nepomohlo to. ATB byly asi nasazený pozdě, protože jsem pod tou kudlou skončila. Holku jsem měla sebou v nemocnici, nakojila jsem ji chvíli před tím, než jsem šla na sál a po zákroku dostala asi dvakrát mateřský mlíko z porodnice, protože u nás ho vykupujou. Pak jsem kojila chvíli jenom z toho druhýho prsu a pak normálně i z toho operovanýho. Holka byla kojená plně půl roku a pak dalších několik měsíců už s příkrmama.
@PetraJ uau, tak to jsi měla štěstí, mě tím doktorka vždycky strašila, tak jsem aspoň ráda, že vím, že to není vždycky pravda ![]()
Já bych taky nepřestala kojit, jen bych pockala, až odezní léky. Ale nemalujme čerta na zeď. Teď je to zase trošku horší, mam to prso daleko větší než to druhé a to jsem kojila mnohem více z toho nemocneho. Malý to proste nevytáhne a dcerka mi dneska usla a pak uz nechtela:D Teploty nemam, hodne piju, tak uvidime
@MarieOVMUC ono sice musí všechno mlíko ven, ale paradoxně čím více se kojí, tím více se mlíka dělá, že jo, takže je to trochu kontraproduktivní. Taky proto se nasazují ty antibiotika, aby se to začalo rychle hojit, protože po pár dnech samoléčení a mega odběru mléka se to tvoří šíleně moc..
Ahoj holky, mozna se tady dozvim co trapi me.
Mam tritydenniho chlapecka a nekojim protoze mam vpacene bradavky. Laktace se mi ovsem rozjela ale pri kazdem pokusu miminka se prisat se bradavka vtahne jeste vic. Uz od zacatku piji salvejovy caj a laktace pomalu ustava.
Asi pred 3 dny me zacalo bolet leve prso. Nejdrive bradavka, jak je vpacena. Bolest se opakovala v temer pravidelnych intervalech. Druhy den to odeznelo a ted mam takovy divny pocit pnuti temer v celem prsu az k podpazi. Jedna se o prso, kde je bradavka vpacena opravdu hodne. Na druhem to neni tak hrozne.
Dnes jsem si vsimla ze to jedno prso je kolem dvorce lehce zacervenale a tvrdsi. Muze to byt zatvrdle mleko? A co se s tim da delat?
Může to být zánět, jak se Ti dělá mléko, ale nemá odtok, tak to tam zůstává a zlobí. Jdi s tím k lékaři, jestli Tě to trápí už déle, tak zábaly už zřejmě nepomůžou..
Během odpoledne se mi udělalo hrozně špatně a do večera jsme už měla prso zarudnuté a ztvrdlé. Kojení jsme zkoušeli, ale bylo to utrpení. Jsem zapřisáhlý odpůrce antibiotik a vždycky se snažím jít spíše přírodní cestou. Vím, že je to trochu risk, ale zkusila jsem prostě odpočívat, jako při normální horečce a jen dávat obklady na prsa. Samo to do čtyřiadvaceti hodin ustoupilo. Ale řeknu vám, nic příjemného to nebylo. Pak mi manžel donesl z lékárny Feminellu Hereditum. Kromě všech zázračných účinků, které tam slibují, mě zaujal jeden - prevence proti opakovanému zánětu, tak jsem se to rozhodla jíst. Nevím, jestli to byl placebo efekt, anebo natolik účinkují, ale je to výtažek laktobacilů z pravého mateřského mléka, takže žádná syntetika. Za mě můžu doporučit, jestli se chcete před zánětem prsa aspoň trochu chránit.