Mateřská ano či ne?

1103
11.9.13 15:20

Mateřská ano či ne?

Ahoj holky měla bych na Vás několik složitějších dotazů ohledně mateřské. :D
Od 6.12 2010 do 15.3 2013 jsem pracovala v jedné firmě, dostala jsem výpověď ( snižování stavů ) a podepsala jí dohodou s pětiměsíčnim odstupným. Ještě tentýž měsíc jsem zjistila, že jsem těhotná a chtěla jsem se vrátit do práce, ale jelikož jsem podepsala výpověď dohodou, tak jsme měla smůlu. Chtěla jsem jít na neschopenku, ale bohužel jsem to nestihla v ochranné lhůtě 7dní. Nahlásila jsem se na pracovní úřad a od června pobírám podporu. Termín porodu mám 19.11 2013 Dnes jsem byla u své gynekoložky dala mi formulář na peněžitou pomoc v mateřství s tím, že bych na mateřskou nastoupila 8 týdnů před porodem 17.9.2013. Mám, ale problém s tím, že se nevejdu do ohranné lhůty mám odpracovánou těch 270 dní, ale nejspíš nestihnu na mateřskou nastoupit do těch 180 dní od skončení pracovního poměru. Kdo za mě platil nemocenské pojištění za zbytek měsíce když v práci jsem skončila k 15.3.2013? Co mám tedy dělat s tím formulářem a jak ho mám vyplnit když tam má být uveden zaměstnavatel a já žádného momentálně nemám. Jsem z toho dost zmatená. Poraďte mi prosím moc moc dík :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1675
11.9.13 16:30

@Verunka8 ahoj,
já jsem skončila dohodou k poslednímu dubnu a v květnu jsem zjistila, že jsem těhotná. od 1.5. jsem na pracáku. Na sociálce mi bohužel řekli že na PPM nárok nemám, pouze na rodičovský příspěvek.
Byla jsi se ptát přímo na sociálce, já přesně nevím jak jsou ty ochrané lhůty, tam by ti to určitě řekli přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101847
11.9.13 16:33

Na mateřskou nebudeš mít nárok, nevyjde ti těch 180 dní. Takže ten formulář buď vůbec nevyplňuj nebo tam můžeš vyplnit bývalého zaměstnavatele a poslat mu to, ale nemyslím, že by to něčemu bylo.
A nemocenské za tebe nikdo po zbytek března neplatil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
11.9.13 21:59

Holky moc děkuji za reakce myslela jsem si, že budu mít s největší pravděpodobností smůlu :( promyslím to, jestli tam tu žádost budu vůbec posílat. Kam se to vlastně posílá na sociálku?? Štve mě to, protože se do té ochranné lhůty nevejdu o 4dny :cert: kdyby mi tu mateřskou náhodou přiznali, tak mi jí začnou vyplácet kdy?

Ještě pár otázeček ohledně rodičáku :D byla jsem na sociálce a tam mi bylo řečeno, že rodičák se vyřizuje až po narození prcka s jeho rodným listem, občankou a vyplněnou žádostí o rodičovský příspěvek. Jelikož jsem vedena na úřadu práce, tak prý budu mít rodičák na 4roky a budu pobírat půl roku cca. 7tisíc a dalších 3,5 roku něco přes 3tisíce… To samozřejmě nechci. Prý to může ovlivnit jen manželův průměrný výdělek je to pravda? Rada bych si délku rodičáku a měsíční příděl volila sama :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1675
12.9.13 08:40

@Verunka8 jj to je pravda, mě to na prcáku taky řekla, že se rodičák určí podle manžela a tím pádem si budu moct zvolit délku rodičáku.
Byla jsem se tam ptát na informacích, hned mi dala nějaké formuláře, ale vzhledem k tomu, že mě by se rodičák týkal od února, tak si raděj půjdu pro nové, kdyby došlo k nějaké aktualizaci.

Rodičovský příspěvek je vždycky 220tisíc.
A tady ta částka se rozpočítává na zvolenou délku rodičáku. Takže měsíční příjem ti stejně bude zase vypočítanej.
S délkou rodičáku se potom může i hýbat, tuším že jednou za 3 měsíce to lze změnit a tím pádem přepočítají částku na měsíc.
Těch 220tisíc nejde vybrat naráz, když např. na rodičáku znovu otěhotníš a nestihneš vybrat celou částku 220tisíc, tak o zbytek přijdeš.

Nejlepší je, jít se tam zeptat, říct jim, co a jak, konkrétní případ a na informacích ti to řeknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
12.9.13 12:56
@LK87 píše:
@Verunka8 jj to je pravda, mě to na prcáku taky řekla, že se rodičák určí podle manžela a tím pádem si budu moct zvolit délku rodičáku.
Byla jsem se tam ptát na informacích, hned mi dala nějaké formuláře, ale vzhledem k tomu, že mě by se rodičák týkal od února, tak si raděj půjdu pro nové, kdyby došlo k nějaké aktualizaci.

Rodičovský příspěvek je vždycky 220tisíc.
A tady ta částka se rozpočítává na zvolenou délku rodičáku. Takže měsíční příjem ti stejně bude zase vypočítanej.
S délkou rodičáku se potom může i hýbat, tuším že jednou za 3 měsíce to lze změnit a tím pádem přepočítají částku na měsíc.
Těch 220tisíc nejde vybrat naráz, když např. na rodičáku znovu otěhotníš a nestihneš vybrat celou částku 220tisíc, tak o zbytek přijdeš.

Nejlepší je, jít se tam zeptat, říct jim, co a jak, konkrétní případ a na informacích ti to řeknou.

dekuji moc a nevis jaky prijem manzel musi mit, abych si mohla delku rodicaku zvolit nechci jit na 4roky :-/,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
12.9.13 13:02

@Verunka8 Manželovi musí vzniknou nárok na PPM, aby sis mohla volit rodičák, tudíž stejné podmínky jako pro tebe - 270 dní za poslední dva roky a být zaměstnán v době porodu. Pak si můžeš zvolit na 3 roky. Nejsem si jistá, jestli na dvouletou variantu nemusí být nějaký minimální výdělek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1675
12.9.13 13:03

@Verunka8 tak to netuším. Já myslím, že je to jedno. Sama jsem zvědavá jak to vyjde nám, taky to bude na manžela. Já bych chtěla na 2 roky.
Udělám blbou a půjdu se tam zeptat i s poznámkovým blokem a všechno si hned napíšu, vždycky na člověka vychrlí tolik informací, že potom půlku zapomenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat