Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,jestli se jednalo o tabletky,které se budˇ zavádí nebo polykají(prý dle rozhodnutí lékaře),tak jsem si je vyzkoušela já.Též jsem byla na UUT z důvodů VVV(14tt).V nemocnici jsem musela podepsat papír,protože tento přípravek prý nemá atestaci,ale bylo mi řečeno,že je daleko lepší,než injekce a systém,který se běžně používá na vyvolání porodu.Byla jsem přijata ráno,asi ve 12h po prohlídce lékařem,mi sestra donesla 2 malé tabletky s tím,že si je mám zavést co nejdál do pochvy.V 15h další dávka,pak v 18h.Sestra mi ještě řekla,že první dávka ve velké většině případů nemá ještě žádný efekt,u mě však neměla ani ta třetí a navíc jsem zjistila,že se tablety uvnitř vůbec nerozpustily.Nevím,který chytrák vymyslel tablety na zavádění ve tvaru šestiúhelníku,protože když se mi je tam paní doktorka snažila „zarvat“,málem jsem zešílela.Když se ani pak nic nedělo,paní doktorka rozhodla,že další dávku polknu.Ještě jsem zapomela napsat,že jsem si tablety musela zavést sama a ten pocit,že způsobím vlastníma rukama smrt miminka taky nebyl nic moc.No,ani po polknutí tablet se nic nedělo,tak mi nakonec už na pokraji nervového zhroucení píchli kapačku s oxytocinem.(to bylo asi o půl 2 v noci)Asi po 20min.jsem začala cítit stahy a krvácet a odtekla mi plodová voda.už předem jsem byla domluvená na aplikaci epidurálu,ovšem jednou nebyl k dispozici volný porodní sál a pak anesteziolog.Kolem poledne jsem byla už tak vysílená,že mi začalo být všechno celkem jedno,otupělá z nervů a bolesti.Kolem 13h přišla záchrana v podobě sestry-anděla,která mě konečně odvezla na sál a byl mi zaveden epidurál.Už při odjezdu z oddělení jsem cítila obrovský tlak na konečník a přestaly stahy,ale paní doktorka mi řekla,že prý nejsem ani otevřená a nemělo smysl, a já neměla už ani sílu, se s ní přít(už jsem rodila 1×,mám doma zdravou dceru,ale proti tomuhle,byl ten první porod procházka rajskou zahradou).Anesteziolog mi připadal též jako anděl vysvobození i paní doktorka na porodním sále.Počkala,až začne působit epidurál a poté mě teprve vyšetřila.Sdělila mi to,co už jsem dávno tušila-že miminko už je dole v por.cestách a musí prý nejprve vyndat krevní sraženiny.Pak už jsem jen cítila,jak ze mě „něco“vytáhla a sestra „to“nesla v ubrousku pryč.Po vyjmutí placenty mě hned na porodnímn sále vyčistili,a po probuzení jsem frčela zpět na pokoj.Nevím,zda se to stalo jen u mě,ale nerozpuštěné tabletky ze mě vyndávala paní doktorka ještě na porodním sále a říkala,že se to stává.Nemůžu posoudit,co je menší zlo,jestli tablety či kapačka,jen doufám,že už to nebudu muset nikdy prožít… ![]()
děkuju moc za zprávu, když čtu tvůj příběh, tak já měla průběh hladší. Ve čtyři ráno první dvě tablety do pochvy, pak pokaždé po třech hod dvě tablety. Vždy mi je zaváděl lékař, takže díky bohu jsem nemusela cítit to co ty. ve dvě mi přišly bolesti jako při menses, trvali asi hodinu, pak hodinu bez bolesti. Mě se také tablety přestal rozpouštět. Nerozpuštěné tedy doktor vyndal a zavedl dvě nové. Do půl hodiny čtyři velké kontrakce a mimi bylo venku. Přítel byl u těch bolestí u toho, byly zrovna návštěvy, na tu poslední vypuzovací odešel a byla u mě sestra. Pak mimi odnesli a já šla na revizi. Když jsem se vrátila, přítel čekal na pokoji. Byl mi velkou oporou, vím že to pro něj muselo být těžké, ale od dalšího mimi ho to neodradilo, takže se budeme snažit snad za tři měsíce znovu.
Měla jsi to opravdu o hodně těžší, obdivuju tě, žes to zvádla. A jak je to dlouho?
Byla jsem začátkem února.Taky jsem byla vděčná,že u mě mohl být přítel,je to fakt opora.Tedˇ čekáme na výsledky,jestli zjistí,proč se to stalo.Doufám a moc bych nám to všem tady na těch stránkách přála,atˇ se rodí jen samá zdravá miminka.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Ahoj holky, byla jste prosím některá na umělém ukončení těhotenství (já 21 týden) kvůli těžké vývojové vadě, které bylo provedeno prostředkem Mifepriston? Poté provedena revize. Ozvěte se. děkuji