Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Evkad píše:
@Pudloslava Prosím Tě, neexistuje něco, co by zabránilo migréně při cestování? Jezdíme hodně a dlouho vlakem, myslím že v těchto případech má vliv i krční páteř. Nemohl by třeba pomoci nějaký krční límec? Už jsem z toho zoufalá, každá cesta nad dvě hodiny je utrpení a pak i celá dovolená, kdy už nic nepomáhá a v těchto případech už jedu na dolminách i.m. ani premedikace nepomáhá. Dříve jsme jezdili vlakem i tři dny v kuse, nyní mám problém dojet skoro za humna.
cestování ti spouští pravou migrénu (se zvracením, světloplachostí, citlivostí na zvuky), nebo proste jen bolesti hlavy?
Ahoj,nasla jsem ted tohle tema a mam dotaz…rano od 10h cca me boli hlava..na spancich a trochu i na zvraceni…behem dopolednr se mi 2× stalo,ze jsem na chodniku videla takove ruzove mzitky, jakoby kolecko..ale nebylo tam nic..muze to byt k te migrene?
@Martari může, nebo ses taky mohla předtím koukat do slunce.
@Pudloslava dekuju…slunce netusim, spíš asi ne, je tady cely den jakoby pod mrakem..jinak mi nic neni, vidim ostre,mluvim dobre,jdu rovne a jsem pri smyslech
tak snad jen ta migrena.dekuju!
@Pudloslava píše:
cestování ti spouští pravou migrénu (se zvracením, světloplachostí, citlivostí na zvuky), nebo proste jen bolesti hlavy?
Bohužel pravou se vším všudy. Migrénou u mne skončí téměř cokoliv. Momentálně již třetí den těch těžších, kdy beru silná analgetika (mám intol.leků) a abych pravdu řekla, děsím se v tomto stavu zítřejší cesty domů (cca 6 hodin vlakem) - už přemýšlím nad kombinacemi léků, co si vzít.
Pokud jednou za sto let mám klasickou bolest hlavy, tak tu ani neřeším.
Pro odlehčení - podle poslední zahraniční dovolené mám pojmejované migrény, takže pronesením názvu města muž ví, jak silná migréna je
.
@Evkad do cech prisel novy lek, je to biologicka imunomodulacni lecba, jako maji RSky. ted se schvaluje, brzy bude k dispozici, ale jen v centrech, tak se prihlas nekam do centra, jestli tam jeste nejsi sledovana.
@Pudloslava Díky, bohužel, kvůli intoleranci léků mi ho nechtějí dát (i když v červnu mluvili jinak).
@Pudloslava Ale třeba nemohl by nějaký ten límec nebo něco jiného při cestách pomoci? Tonoucí se stébla chytá.
@Evkad píše:
@Pudloslava Díky, bohužel, kvůli intoleranci léků mi ho nechtějí dát (i když v červnu mluvili jinak).
takze jsi sledovana v centru? Myslim, ze asi nemluvime o tom samem, v minulem cervnu to tu jeste nebylo, ani ted to jeste neni.
pak ti jeste teda zbyva transkranialni magneticka stimulace.
@Evkad píše:
@Pudloslava Ale třeba nemohl by nějaký ten límec nebo něco jiného při cestách pomoci? Tonoucí se stébla chytá.
rozhodne to zkus.
@Pudloslava Ano, sledovaná v centru jsem. V červnu to byla teoretická úvaha a nyní - únor mi bylo řečeno, že tedy ne a určitě mluvíme o té samé biologické léčbě.
Víceméně jsem „jen“ na analgetikách.
Měla jsem možnost jít i do migrénové klinické studie v poslední fázi, ale nevzali mě kvůli autoprotilátkovému lab.syndromu.
A transkranialni magneticka stimulace: dá se o tom někde zjistit více? Spíše pro informaci.
@Evkad píše:
@Pudloslava Ano, sledovaná v centru jsem. V červnu to byla teoretická úvaha a nyní - únor mi bylo řečeno, že tedy ne a určitě mluvíme o té samé biologické léčbě.
Víceméně jsem „jen“ na analgetikách.
Měla jsem možnost jít i do migrénové klinické studie v poslední fázi, ale nevzali mě kvůli autoprotilátkovému lab.syndromu.
A transkranialni magneticka stimulace: dá se o tom někde zjistit více? Spíše pro informaci.
v poradnach by meli vedet, prinejmensim v FTN u Markove. Ale neni to na pojistovnu. kdyz mas migrenu, das si na hlavu takovy scifipristroj a stisknes tlacitko. samozrejme to nefunguje zazracne na vsechny.
@Pudloslava já měla na migrenu ID,no už je to xx let nazpět,nebyly takové možnosti léčby…to jen tak pro zajímavost
@Pudloslava Díky. Zatím jsem informace o TENS jen lehce proletěla. Našlo mi to i přístroje na doma. Mají smysl? Transkranialni magneticka stimulace se dělá preventivně anebo až při bolesti?
Nevím jestli by se na to vyplatilo jet do Prahy z hlediska cesty vlakem a následné kruté migrény. Byla jsem dnes a teď se dávám dohromady s VAS 7 (standard po takové cestě).
Ještě jsem si říkala, že bych zkusila TCM.
@Evkad píše:
@Pudloslava Díky. Zatím jsem informace o TENS jen lehce proletěla. Našlo mi to i přístroje na doma. Mají smysl? Transkranialni magneticka stimulace se dělá preventivně anebo až při bolesti?
Nevím jestli by se na to vyplatilo jet do Prahy z hlediska cesty vlakem a následné kruté migrény. Byla jsem dnes a teď se dávám dohromady s VAS 7 (standard po takové cestě).
Ještě jsem si říkala, že bych zkusila TCM.
Já nedělám v poradně, takže nevím, kolik pacientů to reálně má a je s tím spokojených. Podle všeho se to moc nevyužívá, asi hlavně pro nákladnost. POkud by ses objednávala do Prahy, ať te tvůj neurolog vybaví podrobným parere, co jsi užívala a jak dlouho a s jakým efektem a také s výsledky všech pomocných vyšetření - jinak hrozí, že tě budou honit pro chybějící papíry. Je také možné, že jsi ještě nevyzkoušela všechno, nebo že se budou názory tvého neurologa a Pražského na léčbu rozcházet, v tom případě je možné, že v Praze navrhnou i novou farmakoterapii. Máš ošetřenou psychogenní složku nemoci?