Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, mám 3 týdenního chlapečka a přes den moc nespí.. Usne u prsa ale jakmile ho přendám třeba do zavinovačky, tak se hned vzbudí, plače, většinou se počůrá tak ho přebalím, to se vzbudí úplně a znovu kojím.. Pak nechce usnout, trvá to třeba 4..5 hodin co nespinká.. Tchýně mě vykládala, že mám třeba slabý mlíko ať si odstříkám a podívám se jestli nemám jen vodu.. Je úplně bílý a myslím, že ho mám dost, protože mám prsa pořád nalitý.. Tak pro změnu donesla příkrm, že má po kojení hned spát, že to pro něj není zdravý aby byl takhle vzhůru.. V noci, pokud nemá prdíky, tak spí klidně 5 hodin vkuse.. Pročůrá za den přes 10 plínek a 1-2krát kadí.. Myslíte, že mu to moje mlíčko fakt nestačí, proto je vzhůru? Mám zkusit ten příkrm? Moc se mi do toho nechce, ráda bych ho jen kojila, když je čím..
Dokrm bych nedávala, je to zbytečné, pokud máš dostatek mlíka. Syn toto dělal taky, usnul u kojení, ale přendat se nenechal. Vyřešila jsem to tak, že jsem kojila vleže 🙂
Zkus nakojit v léze v posteli. Ať neprendavas. Nebo v kočárku neusne? Nakojit, nenechat usnout. A pak do kočárku.
Mlíkem to nebude, spíš ho budíš jak ho předáváš a přebaluješ. Prostě ho nech kde usne nebo koj v zavinovačce. Hlavně neber tyhle rady, předpokládám, že tchýně toho moc nenakojila v životě.
Příspěvek upraven 21.08.21 v 13:23
Nedávej dokrm, nedávej ho do zavinovačky. Nech ho třeba spát na tobě. Ve 3 týdnech ještě potřebuje cítit matku. Třeba se ti prostě narodilo kontaktní dítě, tak mu to dopřej.
Pokud potřebuješ něco dělat, tak si kup šátek, uvaž ho na sebe a nechej ho tam.
Tchýni pošli k šípku. To bude zase ženská cca 55 let, co je zvyklá na studený odchov typu „dej mu umělé mlíko a dej ho chrápat do postýlky, on za chvíli řvát přestane.“
Ve 3 týdnech mu můžou začít koliky, tak je třeba se podívat co jíš. Vyřadit nadýmavé potraviny - cibule atd. Některým dětem nedělá dobře když matka jí mléčné výrobky atd. Zkus se na to mrknout takhle.
Jo a není pravda, že mimino musí celý den spát. Ta moje můra taky celý den čumí jak puk ![]()
Důležité je, že má počůraných dost plen a přibírá.
A když je vzhůru, tak brečí? Nebo je ok a jen čumákuje? Slabý mlíko je jen mýtus, pokud čurá a přibírá, tak koj a žádnýma příkrmama si to nekaz.
Pokud dcera nespala, tak většinou proto, že řvala - chtěla se nosit. Tak jsem ji měla pár týdnů skoro nonstop na rukách, chodila po pokoji a koukala na seriály.
S dovolením se přifařím se souvisejícím dotazem - když máte takhle miminko, které usne jen při kojení a pak se vzbudí při přendavání kamkoliv (je to totiž i náš případ), jak řešíte odříhávání?
Protože když ji po kojení dám odříhnout, zas se tím vzbudí a můžu začít nanovo - když jsem si jeden den řekla, že ji prostě opravdu striktně po každém krmení dám odříhnout, tak výsledkem bylo, že mi přes den nespala prakticky vůbec - jen asi dvakrát 20 minut (dvoutýdenní miminko…) a na to fakt nemám srdce, bylo vidět, že už je úplně grogy, ale prostě jinak než u prsa neusnula a neusnula… (v noci naštěstí spí pěkně, budí se na krmení po 2 hodinách a zase brzy usíná). Takže to řeším momentálně tak, že krmím (vleže), když mám pocit, že už je skoro najedená, tak ji dám odříhnout a pak holt ještě chvíli krmím, než usne a pak už odříhnout nedávám. Ale není to ideální, občas z toho blinká a myslím, že z toho nějaké bubliny v žaludku má. ![]()
@klamonožka píše:
S dovolením se přifařím se souvisejícím dotazem - když máte takhle miminko, které usne jen při kojení a pak se vzbudí při přendavání kamkoliv (je to totiž i náš případ), jak řešíte odříhávání?Protože když ji po kojení dám odříhnout, zas se tím vzbudí a můžu začít nanovo - když jsem si jeden den řekla, že ji prostě opravdu striktně po každém krmení dám odříhnout, tak výsledkem bylo, že mi přes den nespala prakticky vůbec - jen asi dvakrát 20 minut (dvoutýdenní miminko…) a na to fakt nemám srdce, bylo vidět, že už je úplně grogy, ale prostě jinak než u prsa neusnula a neusnula… (v noci naštěstí spí pěkně, budí se na krmení po 2 hodinách a zase brzy usíná). Takže to řeším momentálně tak, že krmím (vleže), když mám pocit, že už je skoro najedená, tak ji dám odříhnout a pak holt ještě chvíli krmím, než usne a pak už odříhnout nedávám. Ale není to ideální, občas z toho blinká a myslím, že z toho nějaké bubliny v žaludku má.
Nijak, prostě jsem je nechala spát. Neblinkalo ani jedno ![]()
@pikola píše:
Nijak, prostě jsem je nechala spát. Neblinkalo ani jedno
No jo, moje bohužel blinká.
Ale pravda, že ne nějak dramaticky, spíš jsem měla obavu, jestli jí tím nezadělávám na nějaké problémy s jícnem nebo tak. Asi stejně jiné řešení nevymyslím, než ji taky prostě nechat spát. ![]()
@klamonožka píše:
No jo, moje bohužel blinká.Ale pravda, že ne nějak dramaticky, spíš jsem měla obavu, jestli jí tím nezadělávám na nějaké problémy s jícnem nebo tak. Asi stejně jiné řešení nevymyslím, než ji taky prostě nechat spát.
Tak ji dej hlavu výš trošku.
Bude ok. Já kojila obě v leže a nechala je prostě tak, přes den spala v posteli a já s nima. V noci jsem je dávala do postýlky
@klamonožka píše:
S dovolením se přifařím se souvisejícím dotazem - když máte takhle miminko, které usne jen při kojení a pak se vzbudí při přendavání kamkoliv (je to totiž i náš případ), jak řešíte odříhávání?Protože když ji po kojení dám odříhnout, zas se tím vzbudí a můžu začít nanovo - když jsem si jeden den řekla, že ji prostě opravdu striktně po každém krmení dám odříhnout, tak výsledkem bylo, že mi přes den nespala prakticky vůbec - jen asi dvakrát 20 minut (dvoutýdenní miminko…) a na to fakt nemám srdce, bylo vidět, že už je úplně grogy, ale prostě jinak než u prsa neusnula a neusnula… (v noci naštěstí spí pěkně, budí se na krmení po 2 hodinách a zase brzy usíná). Takže to řeším momentálně tak, že krmím (vleže), když mám pocit, že už je skoro najedená, tak ji dám odříhnout a pak holt ještě chvíli krmím, než usne a pak už odříhnout nedávám. Ale není to ideální, občas z toho blinká a myslím, že z toho nějaké bubliny v žaludku má.
Neee, delas to dobre!!
Kazde mimino si obcas ublinkne.
Nech ji usnout treba na perine nebo dece v sikme poloze s hlavou vys.
Ja kojila vleze a odrihnout jsem nedavala vubec (jen nejmladsi, kdyz byla uplne malinka a blila hodne, pak uz ne), spali jsme u toho vsichni.
@Nnikkolla píše:
Ahoj maminky, mám 3 týdenního chlapečka a přes den moc nespí.. Usne u prsa ale jakmile ho přendám třeba do zavinovačky, tak se hned vzbudí, plače, většinou se počůrá tak ho přebalím, to se vzbudí úplně a znovu kojím.. Pak nechce usnout, trvá to třeba 4..5 hodin co nespinká.. Tchýně mě vykládala, že mám třeba slabý mlíko ať si odstříkám a podívám se jestli nemám jen vodu.. Je úplně bílý a myslím, že ho mám dost, protože mám prsa pořád nalitý.. Tak pro změnu donesla příkrm, že má po kojení hned spát, že to pro něj není zdravý aby byl takhle vzhůru.. V noci, pokud nemá prdíky, tak spí klidně 5 hodin vkuse.. Pročůrá za den přes 10 plínek a 1-2krát kadí.. Myslíte, že mu to moje mlíčko fakt nestačí, proto je vzhůru? Mám zkusit ten příkrm? Moc se mi do toho nechce, ráda bych ho jen kojila, když je čím..
Vykasli se na tchyni, siri bludy.
Mliko mas v pohode a dokrm fakt nepotrebujes.
Miminko bych nechala usnout v posteli u kojeni a nechala spat. Nebo muzes dat odrihnout tesne pred koncem kojeni, jako @klamonožka, dokojit a nechat usnout.
Nebo prendat do kocaru a hned houpat a jet, at spi.
Trochu pocuranou plinku bych asi neprebalovala, to muze pockat pred dalsim kojenim.
Jojo tchýně a tahle generace Sunaru, to jsou nejchytřejší ženské na planetě. Z barvy mlíka houby poznáš, já odstříkávala příležitostně celou dobu kojení (u obou děti zhruba do roka), na začátku mlezivo, pak sytě bílá a po šestinedělí už to bylo jak zakalená voda. A i tak jsem si je vykojila na pořádné kluky
Dokrm bych nedala, přendáváš hned po kojení? Mně hodně pomohlo nechat na prsu co nejdýl, pak ještě třeba 10 minut v náručí a pak teprve velmi opatrně položit - jedno dítě mi nejlíp spalo na bříšku, druhé v prvních měsících na boku (a za záda jsem dala smotaný ručník), na zádech se budilo oba. Můžeš i zkusit dudlík, plínku přes obličej, položit jinam než do postýlky (třeba můj druhý byl hodně kočárkový, v korbě spal zaručeně déle než v postýlce). A taky jak psal někdo výše, pokud pláče, tak ho možná začíná trápit bříško. Pokud nepláče, jen prostě nespí, nic neřeš, ani tchyni. Neznám žádné dítě, co spí přesně podle tabulek, některé mají nižší potřebu spánku, některé dokonce i vyšší (závidím maminkám
)