Mít či nemít třetí dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31672
9.7.14 09:55
@Antonie Bolavá píše:
@slavuska1 prosím tě a znáš důvod, proč je máma naštvaná? Já fakt nechápu proč se každej tak upíná k tomu standardu dvou dětí a všechny odchylky ho pak strašně rozhodí :nevim: Se jako bojí že ho neuživíte nebo co? Co může mít babička proti tomu mít třetí vnouče?
úplně přesně ne, tvrdí, že jí vadí můj přítel, nesnáší ho (do porodu prvního s ním vycházela, ak z ničeho nic úplně otočila), a dokud jsem měla jen jedno, tak asi pořád doufala, že si dodělám vysokou, přijde mi, že je pořád zatrpklá, že ona kvůli mě 15 let dělala uklízečku, s vyučením nesehnala nic jiného, kde by nedělala na směny, tak si vysnila, že já vystuduju nejlíp 2 vysoký, najdu si práci za 30000, a tak(finančně vycházíme tak nějak normálně, nejsme ani bohatí, ani chudí :nevim: )
ona se nesmířila ani s druhým, bohužel, pořád je cítit že z prvorozenýho je podělaná, a k mladšímu chová o hodně slabší city, když někam jdeme, tak hned se starším za ruku, a budeme závodit, pokud jí upozorním že mladší za nima taky běží, a chce závodit s nima, tak něco odsekne, a počká na něj, ale sama se do žádný aktivity s ním nijak nehrne :?
zajímavý, že sama je ze 4 sourozenců, a vztahy mají výborný, u mě jí přijdou mimo už 2, natož 3 8o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
9.7.14 10:04

@slavuska1 tak to je smutný. Taky máme v rodině složité vztahy a 2 děti jsou pro ně max. Já si říkám, že jim do toho nic není (pokud po nich nic nechceme), ale tak nějak pořád na ně beru ohled, přece jen je to rodina. osobně nechápu, jak někdo může mít něco proti dětem, pokud je člověk uživí, tak čím více, tím lépe. A mít radši jedno než druhé už mi přijde hodně nefér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
9.7.14 10:10

@slavuska1 nojo, tak to jsou ty přehnané nároky na děti. Asi nechápe, že máš jiné priority. Ale děti by to pociťovat neměly :? Třeba se časem srovná a bude brát i mladšího.
Naši naštěstí chápou že to mám takhle a podporují mě v tom. Tchyně tedy už takové pochopení nemá, ale i tak se s tím vyrovnala. Ona má teda hlavně strach kvůli mému zdravotnímu stavu. Mám úzkostně depresivní poruchu a ona asi žije v domění, že jsem měla laktační psychózu, takže z každým dalším miminem čeká kdy mi švihne. Jestli se bojí o děti nebo o manžela to nevím. Možná má strach že jim ublížím :nevim: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
9.7.14 10:12

@slavuska1 tak to je docela smutný, ale třeba se jí to ještě rozleží a přejde jí to :think:… když sem čekala druhý dítě, tak tchán měl taky kecy typu, že na co, že my už máme Jiříka a švagr Natálku a že to bohatě stačí :P mno a jak je dneska z malýho poprděnej :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
9.7.14 10:14

Jinak mám pocit že se to zase rozmáhá, ty větší rodiny. Tady na malé vesnici jsou tři mladé rodiny se třemi dětmi, takže tu naštěstí nejsme žádní exoti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1524
9.7.14 10:15

Za mě jen zcela obecně (mám zatím jedno dítě, tak nemůžu radit :lol: ). Obecně: Co říkají ostatní je výsledek životních zkušeností a názorů a životního stylu těch ostatních a vůbec není jisté, že to bude sedět taky na vás. Takže si názory ostatních vyposlechněte a pak se zařiďte čistě podle sebe :jazyk: Důležité jenom je, být v této věci zajedno s manželem.

Jinak, dát dobře (tím myslím opravdu dobře, bez ironie) míněných rad svého okolí, tak… tak jinak jím, mám jiný účes, bydlím jinde, vychovávám dítě jinak a mám jiný kočárek. Taky bych měla mít jiného manžela, jiné auto a rozhodně bych si neměla zakládat zahrádku, když mám malé dítě 8o Jo, a taky bych rodila jinde a jinak (zcela přirozeně a bez stresů v nemocnici). Také dovolenou bych měla trávit jinak… Ale když já jsem taková mírně atypická a vyhovuje mi to podle mě (nás…). A tak mám například kočárek z druhé ruky (na první dítě, no to je vrchol…) a jsem s ním velmi spokojená… Okolí a jeho dobře míněných rad si vážím a vždycky si je poslechnu, ale pak se rozhodnu podle sebe… :nevim: Okolí už si na to zvyklo :lol: Nebo aspoň myslím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27008
9.7.14 10:17
@Antonie Bolavá píše:
Jinak mám pocit že se to zase rozmáhá, ty větší rodiny. Tady na malé vesnici jsou tři mladé rodiny se třemi dětmi, takže tu naštěstí nejsme žádní exoti

Přesně, také mi přijde že se to nějak rozmáhá. Znám hodně rodin se 3,4 dětma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
9.7.14 10:21
@Crystal87 píše:
Přesně, také mi přijde že se to nějak rozmáhá. Znám hodně rodin se 3,4 dětma.

a hlavně to nejsou žádní sociálně (a intelektuálně) slabší, ale takové průměrně nebo nadprůměrně vydělávající rodiny, což výcečetným rodinám trochu vylepšuje reputaci. I když stejně asi pořád spoustě lidem naskočí 4 děti = nepřizpůsobiví, sociálové atd. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
9.7.14 10:22

@mischelinka @Antonie Bolavá jo, je to nefér. ona se i snaží, občas, když má doboru náladu, ale v ní ta láska mladšímu prostě není, zato za staršího by dýchala :nevim:..já nevím co s tím, a bojím se, až to začnou vnímat pořádně děti. já nechci vypadat jak blb, co jí počítá pusy, ale když se loučíme, tak staršímu dá asi tak 3 pusinky na tvář, a mladšímu by nejradši žádnou, max jednu..jo, je to blblost, když to čtu, ale objím se, že si toho všimnou i děti, časem, dělá to pokaždý..přitom mladší je zrovna hrozně kontaktní, dávání pusinek je jeho oblíbená činnost, tak ho aspoň každou chvíli posílán, a´t dá babi pusu :mrgreen:
no navíc za chvílí budu potřebovat, aby brala už 3 sviště, to si nedovedu představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
9.7.14 10:28

@Simca007 Ahojky, četla jsem jen úvodní…

nicméně.. já chtěla vždy 3 děti.. manžel i více :kytka:… druhé dítě jsem měla ve třiceti a v podstatě po roce jsme tomu nechali volný průběh… střídali se u mne etapy–ano, ne, pohodlí, peníze… práce… už ne… pak zase ano… říkala jsem si, že vím, že bych toho jednou litovala, že jsme to nezkusila…

nicméně… dlouho se nedařilo… tak jsem si říkala, že příroda prostě ví, co dělá…
dala jsem si v sobě limit, že do 35…a pak konec. prostě to tak má být…
no… co ti budu vykládat… v srpnu mám termín a v září mi bude 35..takže tak tak, ale příroda si nakonec dala říct :D

takže pokud máš pocit, že opravdu jedno ještě chybí a potřebuješ ke štěstí holt trochu větší partu, jdi do toho… samozřejmě neznám vaši fin. situaci a postoj manžela… u nás s penězi si myslím, že to nějak dáme… nejsme milionáři, ale plat mám oba celkem dobrý… a manžel byl určitě pro..takže u nás opravdu rozhodovala jen příroda a osud :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
9.7.14 10:30
@Antonie Bolavá píše:
Jinak mám pocit že se to zase rozmáhá, ty větší rodiny. Tady na malé vesnici jsou tři mladé rodiny se třemi dětmi, takže tu naštěstí nejsme žádní exoti

no tak já to právě v okolí moc nevidím, jedině v přítelově širším rodinném okruhu je rodina se 3 dětma, a ti jsou na dávkách skoro celou dobu oba, a děti mají pokaždý přesně když skončí rodičák na minulý.
V naší rodině to není vůbec, máme ze 4 dětí, ale od té doby málo dětí, ty 4 děti měly dohromady taky jen 4 děti(1 žádný, 1 2 děti, a 2 po 1 dítěti..a od nás 4 budou v lednu taky 4 děti, z toho 3 moje :jazyk: bratránek má 1, a další neplánují, tu mi máti furt předhazuje, jeho přítelkyně má vysokou, 1 dítě, a po půlroce MD se vrátila do práce, tu mám na talíři furt :roll: (teda paradoxně jeidná z rodiny, která mi ohledně velkýho počtu dětí fandí, od ní už mám slíbenou růžovou výbavičku po její novorozený neteři. akorát ještě neví, že je další mimi na cestě, ale ví, že chci hodně dětí :) )
a ještě pořád poslouchám o snaše její kamarádky, to je letuška, a taky 1 dítě, podle ní ideál :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
9.7.14 10:41

My máme 3. Dva kluky a do třetice holku, teď má 4 a půl měsíce a zatím je to v pohodě. Do auta a do ložnice se vlezeme. Za chvili začneme stavět a každý bude mít soukromí. Ale samozřejmně musí chtít oba. My nikomu neříkali, že pracujeme a řekli jsme to až v 12. týdnu a nikdo se nedivil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.14 11:32

@Regina Hero tak i bezruka mama pomazli, to nezpochybnuju:-)

s tim poctem rukou na mazleni mi to ale vrta hlavou, bez ironie - jak to v praxi delas /i vy ostatni troj a vicedetne/? Kdyz prijdou vsichni, ze chteji potulit, do naruce… sbalite to do jednoho chumlu a potulite najednou nebo jak?
Ja mela mezi klukama 19m odstup a vlastne dotedka je mam nasackovany v naruci spolecne /nemluve o tom, ze je dost casto nosim kazdyho v jedne ruce, pripadne vodim za ruku…/ a proste nevim, nevim, kam nacpu mimino :mrgreen: Mamka nas mela taky tri a brala nas pry postupne, ale my meli vetsi vekovy rozdily a ja uz k ni treba nelezla, kdyz byl nejmladsi bracha miminko.

• Citovat
  • Upravit
6021
9.7.14 12:09
@Anonymní píše:
@Regina Hero tak i bezruka mama pomazli, to nezpochybnuju:-)s tim poctem rukou na mazleni mi to ale vrta hlavou, bez ironie - jak to v praxi delas /i vy ostatni troj a vicedetne/? Kdyz prijdou vsichni, ze chteji potulit, do naruce… sbalite to do jednoho chumlu a potulite najednou nebo jak?
Ja mela mezi klukama 19m odstup a vlastne dotedka je mam nasackovany v naruci spolecne /nemluve o tom, ze je dost casto nosim kazdyho v jedne ruce, pripadne vodim za ruku…/ a proste nevim, nevim, kam nacpu mimino :mrgreen: Mamka nas mela taky tri a brala nas pry postupne, ale my meli vetsi vekovy rozdily a ja uz k ni treba nelezla, kdyz byl nejmladsi bracha miminko.

Mám 4 děti (10, 8, 5, 2). Mazlím je klidně v chumlu, když chtějí najednou, nebo postupně (hlavně před spaním) :-) Ale nejstarší už moc na kolektivní mazlení není, ten si spíše příde sám. Vlastně je pomazlím tak, jak si chodí, kdy si chodí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.14 13:35

Taky mám dvě děti a celé tři roky jsem přemýšlela, jestli si pořídit třetí dítko nebo ne. Chtěla jsem moc, ale byl tam pořád existenční strach, který nakonec zvítězil. Nastoupila jsem do práce a syn do školy a když vidím ty výdaje a to je teprve v první třídě, tak jsem ráda, že jsme zůstali jen u dvou dětí. Příjem rodiny máme mezi 35-46tisíci a to já ještě dělám zatím na hodně malý úvazek, takže se to potom ještě finančně zlepší a manželovi by měli od září taky trochu přidat. Ale nedovedu si představit, že bychom měli z tohoto průměrného příjmu utáhnout do budoucna tři středoškoláky a to nejsme zadlužení. Zajistit jim ošacení, školu, kroužky, dovolené atd aby děti nestrádaly a my také ne. Všechny kdo to z takhle malých platů zvládáte opravdu obdivuji a vaše děti také. :kytka:nemluvím o lidech s nadprůměrnými příjmy.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová