Mouka do příkrmu?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Virginia Samozřejmě pokud se jedná o celozrnný výrobek (a tím myslím opravdu celorzrnný - jsou to takové ty lisované chleby plné zrn, nikoliv obarvené pečivo z hladké mouky), je to něco jiného, ale tady byla řeč o obyčejné bílé mouce do příkrmů pro děti. A navíc pro batolata je skutečně celozrnný chleba naprosto nevhodný a škodlivý. Pro starší je to samozřejmě přínos.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adrasteia to jdu hledat teda ty minerály ![]()
Vůbec netuším, proč by mělo být zrno pšenice, tedy celé zrno, nějak významně bezvýznamnější
než zrno pohanky, prosa, anebo kukuřice.
A dík za info, se ráda poučím, nebo podiskutuji
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Virginia Celé zrno je samozřejmě v pohodě, ale to nikdo nejí. Já si tedy kupuju ten celozrnný lisovaný chleba, ale skoro nikomu, koho znám, to nechutná. Mně šlo o to, že obyčejná bílá pšeničná mouka dítěti v příkrmu opravdu nic nedá, ale ty ostatní ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adrasteia píše:
@Virginia Samozřejmě pokud se jedná o celozrnný výrobek (a tím myslím opravdu celorzrnný - jsou to takové ty lisované chleby plné zrn, nikoliv obarvené pečivo z hladké mouky), je to něco jiného, ale tady byla řeč o obyčejné bílé mouce do příkrmů pro děti. A navíc pro batolata je skutečně celozrnný chleba naprosto nevhodný a škodlivý. Pro starší je to samozřejmě přínos.
Tak to si rozumíme, bílou mouku, omletou z té vrchní vrsty, taky považuji za plnidlo.
Celé zrno není vhodné pro malé děti, proto bych hledala něco jiného, to samozřejmě.
Brala jsem to spíš z obecného hlediska, už jsem to nevztahovala k miminům.
.
Celozrnné peču doma
, mi zase ty vlhké slisovance nechutnají, z celozrnné mouky houska je stokrát lepší
.
Mimino jí zatím oves, jáhly, rýži, kuskus, občas pohanku, brambory. Ale ze zásady bych proti lžičce mouky v příkrmu, vařeném tedy, nic nenamítala, vidím to jako jeden ze způsobů, jak mu podsunout lepek, lepší, než chleba, rohlík anebo piškot.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adrasteia píše:
@Virginia Celé zrno je samozřejmě v pohodě, ale to nikdo nejí. Já si tedy kupuju ten celozrnný lisovaný chleba, ale skoro nikomu, koho znám, to nechutná. Mně šlo o to, že obyčejná bílá pšeničná mouka dítěti v příkrmu opravdu nic nedá, ale ty ostatní ano.
Ale tu mouku jsem pochopila právě jako zdroj lepku, tak proto občas dát, s čímž souhlasím, protože z kukuřičné, rýžové, jáhlové, ho nezíská.
To jen k těm doporučením, co tu zaznělo zpočátku, myslím, že si snad nikdo nemyslí, že ta mouka je tam k něčemu dobrá z hlediska výživových hodnot. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Virginia Tak třeba jáhly:
Téměř čtvrtina tuku se nalézá v obilném klíčku. Pro zdraví příznivý je vyšší podíl nenasycených mastných kyselin (72-82 %), zejména nezbytné kyseliny linolové. Nasycené mastné kyseliny jsou zastoupeny v menší míře (cca 20 %).
Jáhly jsou také bohaté na vitaminy, hlavně na vitamin A a vitaminy skupiny B, dále obsahují dostatek draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků.
Pohanka:
Obsahuje vyvážené množství lehce stravitelných bílkovin, výhodné složení tuků (vysoké množství kyseliny linolové a linolenové), dostatek minerálních látek, zejména draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku, z vitaminů je bohatá na vitaminy skupiny B a vitamin E. Ve 100 gramech pohanky je asi 72 g sacharidů, 10 g bílkovin a 2 g tuků.
Pohanka je významným zdrojem bioflavonoidu rutinu (6,5 mg/100 g), dříve označovaného jako vitamin P. Rutin je látka důležitá pro zdraví cév, proto se uplatňuje v prevenci onemocnění srdce a cév. Dále rutin brání znehodnocení vitaminu C a zvyšuje jeho účinnost, pomáhá při krvácení dásní, zvyšuje obranyschopnost, napomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pravděpodobně má řadu dalších pro zdraví prospěšných funkcí. Doporučená denní dávka rutinu se pohybuje mezi 20-60 mg u dětí a 60-100 mg u dospělých.
Takže za mě kam se hrabe pšenice! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Virginia píše:
Ale tu mouku jsem pochopila právě jako zdroj lepku, tak proto občas dát, s čímž souhlasím, protože z kukuřičné, rýžové, jáhlové, ho nezíská.
To jen k těm doporučením, co tu zaznělo zpočátku, myslím, že si snad nikdo nemyslí, že ta mouka je tam k něčemu dobrá z hlediska výživových hodnot.
Jasně, pokud je to kvůli lepku, fajn, ale já má právě opačný názor, ale to už jsme tady my dvě spolu prodiskutovaly
Jinak pokud dáváš dítěti vše, tak je to podle mě super, problém vidím hlavně v tom, že u nás je prostě zvyk konzumovat v podstatě jen tu pšenici a výrobky z ní. Já si třeba vařím kaši z pohanky kvůli tomu rutinu, mám dědičné sklony ke křečovým žilám a rutin posiluje stěnu cév, no a zatím dobrý. Ségra ji nejedla a už se jí začínají objevovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adrasteia Já vařím kaši z pohanky, protože ji mám hrozně moc ráda. ![]()
Děcka, i odrostlá, raději z ovesných vloček.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Virginia píše:
@Adrasteia Já vařím kaši z pohanky, protože ji mám hrozně moc ráda.
Děcka, i odrostlá, raději z ovesných vloček.
To se máš, mně právě moc pohanková nechutná, mám ráda jáhlovou a ovesnou. Jinak jsem se šla podívat na ten lisovaný celozrnný chleba do spíže a zjišťuji, že tu pindám blbosti - není pšeničný, ale žitný. Tak přemýšlím, jestli se dá vůbec někde koupit celorznné pšeničné pečivo, ale jako fakt celozrnné, ne jen vícezrnné - toho je všude hodně.
Prosím, nemohla bys mi dát recept na ty tvé housky (případně chleba) z celorzrnné mouky? Já většinou peču malému různé placičky a buchty z alternativních mouk, ale kynuté pečivo jako jsou housky jsem ještě nezkoušela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit