Mouka do příkrmu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3767
12.2.15 12:08

@Virginia Samozřejmě pokud se jedná o celozrnný výrobek (a tím myslím opravdu celorzrnný - jsou to takové ty lisované chleby plné zrn, nikoliv obarvené pečivo z hladké mouky), je to něco jiného, ale tady byla řeč o obyčejné bílé mouce do příkrmů pro děti. A navíc pro batolata je skutečně celozrnný chleba naprosto nevhodný a škodlivý. Pro starší je to samozřejmě přínos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
12.2.15 12:11

@Adrasteia to jdu hledat teda ty minerály :D
Vůbec netuším, proč by mělo být zrno pšenice, tedy celé zrno, nějak významně bezvýznamnější :mrgreen: než zrno pohanky, prosa, anebo kukuřice.

A dík za info, se ráda poučím, nebo podiskutuji :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.2.15 12:14

@Virginia Celé zrno je samozřejmě v pohodě, ale to nikdo nejí. Já si tedy kupuju ten celozrnný lisovaný chleba, ale skoro nikomu, koho znám, to nechutná. Mně šlo o to, že obyčejná bílá pšeničná mouka dítěti v příkrmu opravdu nic nedá, ale ty ostatní ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
12.2.15 12:16
@Adrasteia píše:
@Virginia Samozřejmě pokud se jedná o celozrnný výrobek (a tím myslím opravdu celorzrnný - jsou to takové ty lisované chleby plné zrn, nikoliv obarvené pečivo z hladké mouky), je to něco jiného, ale tady byla řeč o obyčejné bílé mouce do příkrmů pro děti. A navíc pro batolata je skutečně celozrnný chleba naprosto nevhodný a škodlivý. Pro starší je to samozřejmě přínos.

Tak to si rozumíme, bílou mouku, omletou z té vrchní vrsty, taky považuji za plnidlo.
Celé zrno není vhodné pro malé děti, proto bych hledala něco jiného, to samozřejmě.
Brala jsem to spíš z obecného hlediska, už jsem to nevztahovala k miminům. :-).

Celozrnné peču doma :-), mi zase ty vlhké slisovance nechutnají, z celozrnné mouky houska je stokrát lepší :-).

Mimino jí zatím oves, jáhly, rýži, kuskus, občas pohanku, brambory. Ale ze zásady bych proti lžičce mouky v příkrmu, vařeném tedy, nic nenamítala, vidím to jako jeden ze způsobů, jak mu podsunout lepek, lepší, než chleba, rohlík anebo piškot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
12.2.15 12:18
@Adrasteia píše:
@Virginia Celé zrno je samozřejmě v pohodě, ale to nikdo nejí. Já si tedy kupuju ten celozrnný lisovaný chleba, ale skoro nikomu, koho znám, to nechutná. Mně šlo o to, že obyčejná bílá pšeničná mouka dítěti v příkrmu opravdu nic nedá, ale ty ostatní ano.

Ale tu mouku jsem pochopila právě jako zdroj lepku, tak proto občas dát, s čímž souhlasím, protože z kukuřičné, rýžové, jáhlové, ho nezíská.
To jen k těm doporučením, co tu zaznělo zpočátku, myslím, že si snad nikdo nemyslí, že ta mouka je tam k něčemu dobrá z hlediska výživových hodnot. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.2.15 12:20

@Virginia Tak třeba jáhly:
Téměř čtvrtina tuku se nalézá v obilném klíčku. Pro zdraví příznivý je vyšší podíl nenasycených mastných kyselin (72-82 %), zejména nezbytné kyseliny linolové. Nasycené mastné kyseliny jsou zastoupeny v menší míře (cca 20 %).
Jáhly jsou také bohaté na vitaminy, hlavně na vitamin A a vitaminy skupiny B, dále obsahují dostatek draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků.

Pohanka:
Obsahuje vyvážené množství lehce stravitelných bílkovin, výhodné složení tuků (vysoké množství kyseliny linolové a linolenové), dostatek minerálních látek, zejména draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku, z vitaminů je bohatá na vitaminy skupiny B a vitamin E. Ve 100 gramech pohanky je asi 72 g sacharidů, 10 g bílkovin a 2 g tuků.
Pohanka je významným zdrojem bioflavonoidu rutinu (6,5 mg/100 g), dříve označovaného jako vitamin P. Rutin je látka důležitá pro zdraví cév, proto se uplatňuje v prevenci onemocnění srdce a cév. Dále rutin brání znehodnocení vitaminu C a zvyšuje jeho účinnost, pomáhá při krvácení dásní, zvyšuje obranyschopnost, napomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pravděpodobně má řadu dalších pro zdraví prospěšných funkcí. Doporučená denní dávka rutinu se pohybuje mezi 20-60 mg u dětí a 60-100 mg u dospělých.

Takže za mě kam se hrabe pšenice! :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.2.15 12:26
@Virginia píše:
Ale tu mouku jsem pochopila právě jako zdroj lepku, tak proto občas dát, s čímž souhlasím, protože z kukuřičné, rýžové, jáhlové, ho nezíská.
To jen k těm doporučením, co tu zaznělo zpočátku, myslím, že si snad nikdo nemyslí, že ta mouka je tam k něčemu dobrá z hlediska výživových hodnot. :-)

Jasně, pokud je to kvůli lepku, fajn, ale já má právě opačný názor, ale to už jsme tady my dvě spolu prodiskutovaly :D Jinak pokud dáváš dítěti vše, tak je to podle mě super, problém vidím hlavně v tom, že u nás je prostě zvyk konzumovat v podstatě jen tu pšenici a výrobky z ní. Já si třeba vařím kaši z pohanky kvůli tomu rutinu, mám dědičné sklony ke křečovým žilám a rutin posiluje stěnu cév, no a zatím dobrý. Ségra ji nejedla a už se jí začínají objevovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
12.2.15 12:51

@Adrasteia Já vařím kaši z pohanky, protože ji mám hrozně moc ráda. :D
Děcka, i odrostlá, raději z ovesných vloček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.2.15 13:38
@Virginia píše:
@Adrasteia Já vařím kaši z pohanky, protože ji mám hrozně moc ráda. :D
Děcka, i odrostlá, raději z ovesných vloček.

To se máš, mně právě moc pohanková nechutná, mám ráda jáhlovou a ovesnou. Jinak jsem se šla podívat na ten lisovaný celozrnný chleba do spíže a zjišťuji, že tu pindám blbosti - není pšeničný, ale žitný. Tak přemýšlím, jestli se dá vůbec někde koupit celorznné pšeničné pečivo, ale jako fakt celozrnné, ne jen vícezrnné - toho je všude hodně.
Prosím, nemohla bys mi dát recept na ty tvé housky (případně chleba) z celorzrnné mouky? Já většinou peču malému různé placičky a buchty z alternativních mouk, ale kynuté pečivo jako jsou housky jsem ještě nezkoušela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí