Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím všechny maminky. Jsem teď v úplně beznadějné situaci a vlastně jen sedím, modlím se a doufám v zázrak. Mamka dnes našla babičku bezvládně ležet na zemi, dostala mozkovou příhodu. Pravidelně jí voláváme každý den a 2× týdně ji navštěvujeme. Ale dnes se jí mamka nemohla celé dopoledne a přes oběd dovolat, nikdo ho nebral a tak volala i sousedce, ať na ni zazvoní a nebo použije klíč, který od babičky dostala a podívá se dovnitř. Takže zvonila, nikdo neotvíral, chtělapoužít klíč, ale ten tam nepasoval. Babička totiž nedávno měnila zámek a nový klíč jí zapomněla dát. Takže mamka volala mně, či nevím, co s babičkou je, že sice říkala, že něco má, ale nezdá se jí, proč stále nebere telefon. Nevěděla jsem a tak tam zajela. Asi za půl hodiny mi volala. Už jak jsem ji slyšela brečet, věděla jsem, že se něco stalo.. My klíče máme, takže si otevřela a našla ji tam bezvládně ležet, v ložnici, vedle postele, ještě v pyžamu. Měla zavřené oči, ale jak k ní mamka přiskočila, tak je otevřela. Mamka ji chytila za ruku a že ji babička taky jemně stiskla, ale měla jakoby nepřítomný výraz. Našla ji v 16:30, takže tam leželaod rána. Vstává okolo 8.hod. ráno. Ležela tam tedy dlouho. Hned volala rychlou, bydlí sice hned kousek od nemocnice, ale dojeli až po 15 min. Něco jí píchli, řekli, že jde o mrtvici, ochrntí na půl těla, jen u nohy trochu snad hýbla prsty. Tlak měla dobrý. V nemocnici udělali CT, zjistili, že mozek byl dlouho nedokrvený a že ať počítáme s nejhorším. Ale na přístrojích není. Dali ji už na normální standartní pokoj. Že jen leží a má nepřítomný výraz. Ani nás za ní nechtěli pustit, že až zítra. Teď tady sedím a jsem zoufalá. Je to pro mě ten nejúžasnější člověk na světě. Strašně hodná, obětavá a dobrosrdečná. Vychovávala mě od malička, když rodiče na mě tolik času neměli a dala mi do života strašně moc. Byla pro mě jako maminka. Ještě ve středu mi hlídala syna, tolik měla Dominička ráda. Teď si strašně vyčítám, že jsem měla moc práce a skoro 14 dní ji neviděla. Ve středu jsem se tam chtěla pro Domču stavit, ale opět jsemnestíhala, tak jej vyzvedl přítel. Byl podlesdní, kdo ji viděl. A prý vypadala dobře. Ani jsem jí nezavolala a ještě dnes jsem měla nutkání za ní s Domčou zajet, ale nakonec jsem to odložila na zítra. Pravidelně jsme za ní v sobotu jezdili a když jsem nemohla, tak moje mamka s Domčou tam byli pokaždé. Babičce je 86 let, ale byla tak čiperná, žádné berle, ještě vařila, nakupovala, pohlídala Dominička, chodila sním na procházky, zpívala a teď tohle… Potřebuji vědět, jestli některou z Vás potkalo něco podobného, je nějaká naděje, že by přežila a díky rehabilitaci a naší pomoci, se zapojit znovu do života? Rozhodně ji nenecháme přeložit na LDN, jedna babička mi právě stejným způsobem umřela na LDN, kde se o ni skoro vůbec nestarali. Ale hledáme soukromé rehabilitační ústavy, které se přímo zaměřují na rehabilitaci po mozkových příhodách, potom i nějaké lázně. Pobyt, ale musí vždy schválit revizní lékař příslušné pojišťovny. Babička je u VZP, nevíte, jaké jsou tam šance schválení těchto a podobných žádostí? Vím, že už nikdy nebude taková, jako před tou nehodou, ale nějaká naděje přece musí být, že se díky rehabilitaci, psychické pohodě a snaze, bude moci ještě radovat ze života. Měla nedokrvený mozek, takže asi poškození bude značné, ale četla jsem spoustu příběhů, kde i v takovém případě se lidé uzdravili, i když už nebyli schopní se o sebe postarat, tak jako předtím. Prostě to nechci vzdát, klidně bych si ji vzala i domů. A k tomu ještě teď ty Vánoce…
Dnes ani neusnu, byl to takový šok, nejsem na to připravená a jen doufám, že bude zase líp. A teď, jak to vysvětlit 3,5 letému synovi, který ji tak miluje. Za veškeré rady, poznatky, zkušenosti, budu moc vděčná…
Tak určitě ji být nablízku motivovat ji povzbuzovat a hlavně rehabilitace bude se muset naučit znova mluvit číst psát chodit sama se umýt a postarat se o sebe chce to čas nepůjde to hned vše najednou ale hezky postupně musíte věřit a zapojit se to toho bylo by dobré ji ted třeba do nemocnice přinést třeba její oblíbenou hudbu může si u ní pobrukovat
taky jsou dobré fotky nechat je vytisknou na velký papír a dát ji je a říkat že to je ten a to je ten nevím jak moc je natom z pamětí ale toto taky hodně pomáhá
To same jsme řešili před 3 měsíci u moji maminky, jen je o něco mladší 67.Je po mozkové příhodě a k tomu fůra dalšich diagnoz
má toho fakt dost.Je ochrnutá na pravou stranu říká se, že je to ta lépe léčitelná strana. Počítej, že vyřízení žádosti u pojištovny trvá vic jak měsíc(a to jsme to tam vezli osobně)i když jsem nechtěla, tak na LDN
šla, nebyla jiná možnost na interně byla jen týden, pak ji ta šupli a nikoho se neptali.Po měsíci jsme zařídili lazenský pobyt zaměřený na tenhle případ, ale nebylo to zadarmo. Nenapíšu ti místo ještě tam je a nechci to nijak pohnojit, když tak ti to pošlu v SZ.
Moje máma měla to samé v září, je jí 65, naštěstí měla jen slabou a dneska už je prakticky v pořádku, jen se musí víc šetřit, je hodně aktivní. Byli jsme u ní hned první den, vzala jsem tam i malého i když mu bylo něco málo přes 2 měsíce, ale mámě to strašně pomohlo a měla obrovskou radost (i když to do druhého dne kompletně zapomněla
tak jsme jeli znovu a nechala jsem jí tam i nějaké fotky ), takže babičku by to určitě taky potěšilo, horší spíš je co syn, můj malý z toho neměl rozum, ale tvůj už je větší
Jinak manželovo dědeček, kterého jsem nepoznala, tak prý měl to samé a dostal se z toho prakticky úplně
Tak držím palce, ať to dobře dopadne ![]()
Začnu tím praktickým - lázně nyní nově DO PŮL ROKU OD PROPUŠTĚNÍ ale nevezmou inkontinentní, jinak RHB ústavů je spousta, slapy, chvaly, na pleši - to jen kolem prahy- pro těžší pacienty lepší, než lázně, ale nejlepší je využít obojí. pak domácí pečovatelská služba, například Geria je na pojišťovnu a chodí i 2× denně, dělají i rehabilitaci.
Jinak zlepšování u starších lidí se víceméně odehraje v prvních dvou dnech, pak už jen pomalu.
Babicka mela mrtvici dvakrat, ihned byla prevezena rychlou do nemocnice. Bohuzel uz se nebyla schopna o sebe sama postarat, mela ji v peci moje mamka. Ucila se znova chodit s choditkem, nevim uz, jak dlouho to trvalo, ale pak uz chodila i s mamkou na prochazky bez choditka. i sama sla. Zemrela letos 7 let od prvni mrtvice-prodelala treti, ale to uz lezela v nemocnici po zlomenine krcku ![]()
Strejda prodelal mrtvici ve svych 42letech, doted nosi pliny, chodi taky sam, ale venku jde radsi s nekym, koho se muze podrzet.ten je po prihode asi 13 let.
Dostává babička nějaké kapačky? Četla jsem, že jsou obrovské rozdíly, mezi nemocnicemi, že když má člověk to štěstí a dostane se s mozkovou příhodou do specializovaného centra, má lepší šanci.
Přečti si:
http://www.novinky.cz/…mrtvici.html
a určitě bych se snažila dostat ji do specializované nemocnice:
http://www.mozkovaprihoda.cz/…ednotky.html
Moje babička prodělala mrtvici, učila se znovu číst a chodit a rozchodili ji v LDN. Občas, když se zhoršila (protože doma necvičila) tak byla třeba měsíc v LDN a tam ji vždy postavili na nohy až na poslední hospitalizaci, ze které už se nedostla a umřela. Po mrtvici žila ještě asi 4 roky.
Pokud babička měla cévu k mozku ucpanou dlouho, CT potvrdilo odumření značné části mozkové tkáně, tak bohužel zázrak čekat nemůžete.
Pudloslava je neuroložka, ta tady dala dobré tipy kam dál babičku nasměrovat.
Určitě je lepší cesta RHB ústav, potom lázně, domácí péče-na LDN se toho s pacienty neudělá tolika, to je pravda.Je hezké, že chcece babičce vypomoci, určitě se k lepšímu posune. I když ne o moc. ![]()
Zkušenost mám. Teta 75let mrtvice, absolutně nereagovala, pobyt v LDN, rehabilitace, po dvou letech výsledek takový, že při řeči zadrhávala, špatně se jí psalo a levou ruku už vůbec nemohla používat, jinak se uzdravila. Jen popisovala, jak bylo strašné, když ležela v nemocnici, nad ní dokřoři při vizitě popisovali její stav a dodávali, že to je beznadějné, že se z toho nedostane, že už navždy zůstane takhle a nevěděli, že ona je v tom bezduchém těle naprosto při vědomí..říkala, že řvala na celé tělo, ale nikdo ji neslyšel. Babička - mrtvice mozková 3× - poprvé cca 71 a naprosto v pohodě, podruhé to samé, potřetí v 82, najednou nemohla chodit, upadla, špatně mluvila, byla na interně - vůbec nechodila, měla plíny, interna nám ji chtěla dát domů, že se to nezlepší a že z ní bude ležák, domů jsme si jí nevzali ale zařídili převoz do jiné nemocnice s LDNkou, tam byla asi 3měsíce, rehabilitovali jí hodně, zkoušeli chodit s chodítkem v podpaží, a po měsíci tak najednou začala pomalu chodit, následně LDNka s rehabilitací (a musím tu LDNku fakt pochválit, není LDN jako LDN) babička tam byla 3 měsíce, domů se vracela chodící - sice pomalu (má hole a chodítko), bez plen, sama se oblékne, nají…
Ježiš to píšeš jak kdybys babičku už pohřbívala. U nás jsou mozkové příhody v rodině velmi časté + mozkové výdutě.
Babička už měla třikrát. První kolem 58 let to sem byla dítě ale pamatuju si to.To ochrnula na pravou polovinu těla. jezdila do lézní špatně mluvila ale pak se to uplně zlepšilo že bys nic nepoznala.-Druhá mrtvice jí zasáhla levou polovinu těla. Opět nemohla mluvit, špatná hybnost nohy i ruky.Noha v pohodě ale ruka jí už zustala taková slabší. Po té třetí mrtvici ležela dlouho v nemocnici a nakonec se s toho uplně dostala kromě té jedné ruky s té předchozí mrtvice, ale zase jí při vyšetření našli nádor takže ted jezdí na chemoterapie.Je to už moje poslední prarodič jinak už nikoho nemám.
Tkže vždy byla léčba jen lázně a rehabilitace. někdy se to srovnalo rychle, někdy pomaleji, ale vždy se s toho vykřesala. držim palce
Babičce musíte zajistit dobrou rehabilitaci a potom teprve lázně. Já jsem po 2 mozkových mrtvicích 1. byla v 37 letech a 2.ve 44 letech.Ze své zkušenosti musím říci, že mě zůstala částečně ochrnutá noha, ale jinak pohoda. Nevím odkud jste, ale výborná rehabilitace je ve Vojenském rehabilitačním ústavu Slapy nad Vltavou, už tam nejezdí jenom vojáci. Držím Vám palce ať to všechno zvládnete.
Mám dotaz - babičce nikdo nikdy lázně nenabízel a tak jsem ani netušila, že lázně jsou možné. Kdyby se něco ještě někdy stalo - musím se po tom pídit sama, nebo je nějaký doktor, který by je mohl napsat? Který?
Před třemi lety toto postihlo taky mojí babičku, měla skoro stejný věk, do té doby až na drobnosti byla zdravá, bez nějakých vážných zdravotních problémů. Stalo se to opravdu ze dne na den, v noci už jí bylo divně a ráno se sesunula k zemi, když šla na wc.. bydlela v domově důchodců ještě s jednou paní, takže pomoc měla okamžitě, přesto myslím do týdne zemřela.. tam hrozně záleží, jaké to poškození mozku je. Babičku taky vzali na CT a tehdy říkali, že je to poškození fakt veliké, taky měla otevřené oči, ale zřejmě vůbec nevnímala, co jí říkáme.
Držím palce, ať to u vás dopadne líp a babička se z toho dostane ![]()
@ynax píše:
Mám dotaz - babičce nikdo nikdy lázně nenabízel a tak jsem ani netušila, že lázně jsou možné. Kdyby se něco ještě někdy stalo - musím se po tom pídit sama, nebo je nějaký doktor, který by je mohl napsat? Který?
naší babičce je taky nezaplatili celé. Myslím že poprvé ano a pak už si na ně musela přispívat a nebo jsme jí je kupovali jako dárek celá rodina třeba k vánocum.
Lázně jí psal vždy její ošetřující lékař
Děkuju moc za reakce.Jsme ze Zlína a babička leží v Baťově nemovnici. Vím, že specializované centrum na tyto případy mají v Českých Budějovicích, ale když ji necháme odvézt takto daleko, nebudeme ji moci navštěvovat každý den. Ve Zlíně je taky iktové centrum, ale babičku vezli včera večer a dnes už je na LDN. Ani žádná JIPka, ani to iktové centrum, kde řeší tyto případy, prostě ji šupli jinam a jen lékař s neurologie ji chodí kontrolovat. Tento přístup je hrozný, úplně ji odepsali. Takže teď hledáme, kam by jsme ji převezli, kde by se o ni aspoň trochu zajímali. A co se týče těch návštěv, tak to nevím, či dovolí, vím, že tam můžou až děti od 10let.