Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli může být časté tvrdnutí břicha předzvěstí předčasného porodu. Břicho mi tvrdne už asi tři měsíce, ze začátku to nebylo tak časté, teď jsem v 35 tt, magnézko jsem vysadila cca v 33 tt a bříško mi tvrdne relativně často (dnes např. během dvou hodin asi 10×), tak by mě zajímalo, jestli to má nějaký vliv na porod, moc díky za vaše názory… ![]()
No může a nemusí… V tvém týdnu už bych tolik nestresovala, mi tvrdlo od 16tt, hořčík nehořčík, některý den hodně, jiný méně.
Rodila jsem 3 dny po termínu ![]()
Záleží, jestli se zkracuje čípek…
Pipet, díky za info, já bych právě brala klidně porod o pár dní dřív, hlavně nepřenášet
čípek mám zatím zkrácený o méně než 50%, CS mám 3 už asi 4 týdny.
Mi tvrdlo bricho az cca od 30 tydne, ale taky dost casto (obcas klidne po 5 minutach). A vliv to asi nemelo, prcek se narodil dva dny pred terminem.
taja, díky za info, asi to takový vliv mít nebude…
Holky, jak se pozná, že mimčo sestoupilo, kromě toho, že se má ulevit dýchání?
zdravím,mě začalo dost a pravidelně tvrdnout břicho v 31tt nevěnovala jsem tomu pozornost
a do týdne se narodil Max takže je možný že by to mohlo znamenat předčasný porod ale třeba taky ne.já teď beru 4×2tb magnezka a břicho mi tvrdne tak 5× denně,mám zkrácený děl.čípek ale dle dr.je to ještě o.k mám být v klidu
Takže být tebou tak bych byla co nejvíc v klidu a odpočívala.a kdyby něco (snad ne ťuk ťuk) tak 35tt už je „pěknej“ na předčasný porod.přeju hodně štěstí ![]()
Eneer píše:
taja, díky za info, asi to takový vliv mít nebude…Holky, jak se pozná, že mimčo sestoupilo, kromě toho, že se má ulevit dýchání?
Nevím jestli to poznáš ty, já to třeba nepoznala, ale dr. při vyšetření to poznala - když se mimčo hodně dole, tak je cítit hlavička.
Pavli, děkuji… máš pravdu, 35 tt už není pro předčasný porod tak extrémní… taky mi Dr. říkal, abych byla v klidu, ještě by tam ty tři týdny mohl vydržet ![]()
Jani, aha… kámoška říkala, že když si dřepla, tak cítila takovou „vybouleninu“ dole, tak mě zajímalo, jak to měli ostatní a jestli se to dá vypozorovat… někde jsem četla, že u prvorodiček sestupuje plod cca tři týdny před porodem…
Tak to mě sestoupil rozhodně dříve… na prohlídkách mi všichni říkali, že budu rodit dříve, ne tedy vyloženě předčasně, ale tak 1-2 týdny před termínem… no a malý je narozen 40+6
ale když už se rozhodl, že jde na svět, tak to bylo sakra rychlé.
Ahoj, tak mě přesně taky tak nachlup tvrdlo často břicho, během dvou hodin asi 10× 12× …a byla jsem 34+4 týden a v noci jsem ho měla jak kámen a byl z toho porod
praskla voda a hup …už se jelo na císař.....neměla jsem ani kontrakce, jen pocit na menstruaci( ale to jsem měla 3 porod) nevím jak Eneer......jak tady píšou holky, může a nemusí…pokud si nejsi jistá…skoč na gyndu, za to nic nedáš…jistota je jistota a přece jen by bylo lepší, kdyby mimi bylo v bříšku co nejdéle, aby se to všechno „dodělalo“ jak má
![]()
Ahoj Eneer, mně tvrdne břicho asi dva týdny a jsem teprv v 20.tt (čili od 18.tt). V prvním těhu mi to nedělalo. K dr. jdu až v Po, ale myslím, že víc než magnezko stejně nedoporučí. Tvrdne mi někdy i čtyřikrát, pětkrát do hodiny. Švagrové tvrdlo taky cca od 20. týdne - někdy i desetkrát za hodinu - že si musela dělat čárky a vždy hlásit doktorovi. Nakonec se malá narodila jen dva týdny před termínem.
Ahoj,
me zacalo bricho tvrdnout od 20tt,cipek se rapidne zmenil zhruba v 28tt to jsem mela CS 4,pak uz se nic nemenilo,bricho mi tvrdlo snad 100× denne a malej se narodil v 41+3. ![]()
mě tvrdlo od 16 tt i 50× denně
rodila jsem 41+0
ale aspon měla děloha dobrý tréning
porod trval všeho všudy 2 h a 15 min ![]()
Ahhoj holky, muzete mi prosim poradit.
mne zacne bricho tvrdnout odpoledne, jsem ted v 31 tt a prijdu si uz uplne neschopna. kdyz tvrdne, tak skoro nemuzu ani chodit, udelam takovy predklon a dojdu, ale posledni dobou chodim uz jen z parkoviste, nakoupim a zpatky. a vcera vecer jsem mela tvrde bricho a pak mi neslo vubec usnout, zacaly neco jako stahy a pak bolest v krizi, ale nebylo to buhvi jak bolestive, kdyz to srovnam s tim, jak jsem mela bolestivou menstruaci. ale nevim, co se deje. je to normalni, poznala bych, ze mi hrozi treba predcasny porod?
beru magnezko 3×3. kdyz jsem to rikala mudr. tak rikala, ze uz to lepsi nebude, ze tvrdnuti bricha je normalni a ze se roztahuji delozni svaly a to ze taky boli. CS nevim jake mam, pry vsechno v poradku a v prukazce, mam jen tlak, moc, vahu ditete a napsano bez potizi.
diky moc za rady, jsem z toho asi moc vyjukana.