Nadbytek zubů u prvňáka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.9.19 12:26

@lampicka11 ad to trhání - viděla jsem jednou, jak vypadá trhání spodní jedničky, která se nevyklá (tedy má plný 1cm dlouhý kořen) a nový zub rostl úplně vedle… věřím, že kdyby to nebylo třeba, tak to vaše dr neudělala, někdy se to tak sejde a není to sranda, takže se do toho nepustí hrcfrc ;) ale na rtg bych trvala zvlášť kvli založení a možným dalším nadbytečným zubům. Píšeš „před 14ti v 6 letech“, takže teď jí je 20? To jí ještě nedělali rtg ani kvůli osmám?

dcera má nadpočetnou horní dvojku - měla i mléčnou, kde to nevadilo. Zuby byly malé a srovnané vedle sebe, takže výhoda, že to pomáhalo rozšiřovat čelist, ale sledovalo se to a už v cca 4 (?) letech jí udělali rtg, jak jsou zuby založené, jestli i někde nějaké další založené navíc atd,
Druhé dvojky jí rostou opět dvě na jednom místě ale jsou za sebou - nechali se důst do plné velikost, teď (8r) na ortod. udělali rtg, focení, otisky a v říjnu jde dcera na trhání té, která je méně vhodná tvarem a velikostí - vyšlo to na zadní, což je lepší vzhledem k následnýmu posunu. ačkoliv rovnátka jí neminou tak jako tak.

sory za anonym, ale zdravotní údaje považuju za citlivé info

• Citovat
  • Upravit
85436
10.9.19 12:30

@pikola vypada to hruzostrasne. To nas jeste ceka veci :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85436
10.9.19 12:33
@Anonymní píše:
@lampicka11 ad to trhání - viděla jsem jednou, jak vypadá trhání spodní jedničky, která se nevyklá (tedy má plný 1cm dlouhý kořen) a nový zub rostl úplně vedle… věřím, že kdyby to nebylo třeba, tak to vaše dr neudělala, někdy se to tak sejde a není to sranda, takže se do toho nepustí hrcfrc ;) ale na rtg bych trvala zvlášť kvli založení a možným dalším nadbytečným zubům. Píšeš „před 14ti v 6 letech“, takže teď jí je 20? To jí ještě nedělali rtg ani kvůli osmám?

dcera má nadpočetnou horní dvojku - měla i mléčnou, kde to nevadilo. Zuby byly malé a srovnané vedle sebe, takže výhoda, že to pomáhalo rozšiřovat čelist, ale sledovalo se to a už v cca 4 (?) letech jí udělali rtg, jak jsou zuby založené, jestli i někde nějaké další založené navíc atd,
Druhé dvojky jí rostou opět dvě na jednom místě ale jsou za sebou - nechali se důst do plné velikost, teď (8r) na ortod. udělali rtg, focení, otisky a v říjnu jde dcera na trhání té, která je méně vhodná tvarem a velikostí - vyšlo to na zadní, což je lepší vzhledem k následnýmu posunu. ačkoliv rovnátka jí neminou tak jako tak.

sory za anonym, ale zdravotní údaje považuju za citlivé info

Pred 14 dny, tipuju :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.9.19 12:42

@blumen no i to mě napadlo, ale snažím se nepředjímat a tak se ptám :lol:

• Citovat
  • Upravit
83
10.9.19 12:44

Rozhodně jí nenech nic trhat bez rtg. Už jsem viděla dítě, kterému zubařka vytrhla (bez rtg) mléčný zub, s tím že pak se prořeže stálý. Jenže stálý nebyl vůbec založený a musela se zahájit ortodontická léčba, aby ostatní zuby prořezaly a rostly ve správném místě.. Podle výsledku rtg bych zvážila návštěvu ortodontisty :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
10.9.19 13:35

Už čekáme v ordinaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85436
10.9.19 22:35

@lampicka11 a vysledek? Na fotce mi to vpredu moc jako zub neprisel, ale nejsem zubar

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
10.9.19 22:56

Zub to bude..ale souhlasim se všemi, co tu říkali, že je potřeba nejdřív udělat RTG (OPG) a pak plánovat, co dál. Taky jsem zvědavá, jak to s vámi dnes dopadlo. Dejte vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
11.9.19 09:08
@blumen píše:
@lampicka11 a vysledek? Na fotce mi to vpredu moc jako zub neprisel, ale nejsem zubar

Udělala malý snímek. Blbě ji vytrhla původní zub a kus tam zůstal. Teď se jí sám zbytek vytlačuje ven. Prý stím nemám nic dělat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35903
11.9.19 11:05
@lampicka11 píše:
Udělala malý snímek. Blbě ji vytrhla původní zub a kus tam zůstal. Teď se jí sám zbytek vytlačuje ven. Prý stím nemám nic dělat…

Hm, super :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
11.9.19 23:59

Tak pokud prořezávají evidentní stálé zuby bokem za mléčnými zuby, někdy je opravdu lepší dětské zuby vytrhnout, ono se to sice často srovná samo, ale může to déle trvat. Rozdíl mezi stálými a mléčnými zuby pozná cvičená opice, natož zubař. Rozhodně není nutné, aby každou extrakci mléčného zubu schválil orthodontista, to jeho náplň práce opravdu není. OPG většinou v šesti letech děláme, pokud je dítě spolupracující.
To, že tam zubařka kousek kořene nechala, není žádná hrůza, ono u resorbovaného zubu těžko poznáte, jestli jste ho vytrhli celý, protože on už jaksi celý bohužel není, a rýpat se v ráně taky moc nejde, protože tam je ten stálý zub a vy ho nechcete nijak poškodit, hlavně to není žádná tragédie nebo selhání lékaře. Věk výměny mléčných zubů za stálé se i odborně nazývá fáze ošklivého kačátka, připravte se na nejhorší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85436
12.9.19 13:07
@lampicka11 píše:
Udělala malý snímek. Blbě ji vytrhla původní zub a kus tam zůstal. Teď se jí sám zbytek vytlačuje ven. Prý stím nemám nic dělat…

8o a co zmenit zubarku? Do budoucna by to asi nebylo spatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
12.9.19 21:38
@blumen píše:
8o a co zmenit zubarku? Do budoucna by to asi nebylo spatne.

Jak jsem psala, když vytrhnete resorbovaný mléčný zub (navíc, trhala jste někdy tak malému dítěti zub, víte vůbec, jak je to náročné?), nelze si zkontrolovat, že se vytrhlo vše, protože ten zub už prostě není celý, jako je tomu u stálého zubu, a rentgen po každé extrakci dočasného zubu se prostě nedělá, jen opravdu velmi výjimečně, i pojišťovna by brzy přišla na kontrolu, cože to tam po těch extrakcích vyvádíme, a ani na rtg nemusí být vždycky všechno vidět, natož kousek resorbovaného kořene mléčného zubu. Pokud tam kousek zubu zůstane, tělo ho buď dále zresorbuje, nebo normálně vytlačí ven, tak jako v tomto případě. To o kvalitě zubařky nevypovídá vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.19 09:26
@Zubenka01 píše:
Rozhodně jí nenech nic trhat bez rtg. Už jsem viděla dítě, kterému zubařka vytrhla (bez rtg) mléčný zub, s tím že pak se prořeže stálý. Jenže stálý nebyl vůbec založený a musela se zahájit ortodontická léčba, aby ostatní zuby prořezaly a rostly ve správném místě.. Podle výsledku rtg bych zvážila návštěvu ortodontisty :)

To je náš případ. Na rentgenu se zjistilo, že několik zubů není vůbec založených. :,( Někomu mléčný zub vydrží do dospělosti. Jednu takovou paní znám.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.9.19 09:36

@Beata.xy Můžu se na něco zeptat? Zatím čekáme na růst šestek. Založeny jsou, ale pořád se neobjevují. Měly by být již prořezány. Dokdy se nejdéle prořezávají? Jaké máte zkušenosti? Všechny děti ve stejném věku již šestky mají.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.