Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Ivan PPZ píše:
@Janli @Cenarius @kvetanak
To si asi nerozumíme. Já reagoval na Pedra, že si nemohou objednávat, protože PC, mobil a drahota. A tyhle argumenty jsou prostě malinko mimo. Jiná diskuze je, že se dá objednávat jen někde. A stále se tu bavíme o nákupech v „supermarketech“, takže je opravdu zbytečné do toho tahat problematiku lidí, kteří si nemají kde nakoupit a pod. Na to je pak jejich rodina, okolí, obecní úřad, neziskovky…
Tak nejdřív k dovozu - na jaře jsem si sem tam objednala z Tesca i Košíku. Krom šílených termínů jsem měla u obou (a nemyslím, že se to nestává i u Rohlíku) problém, že ačkoliv jsem si naplánovala jídelníček a zásoby pomyslela, tak mi večer před dodáním došla zpráva ve stylu „omlouváme se, ale bohužel chléb, bulky, žitný balený chleba, papriky, okurka, kližka a kuřecí stehna jsou z důvodu velkého zájmu vyprodány a proto nebudou součástí dodávky“. Jako služba sice fajn, ale v té chvíli pro mě dodání úplně ztrácelo smysl, prorože to, co jsem potřebovala a z čeho jsem plánovala v dalších dnech vařit, tak jsem nedostala a stejně jsem do toho krámu musela zajet… Takže ohánět se dovážkou určitě můžeme, otázka je, na kolik to nahradí osobní návštěvu obchodu, kde bychom ihned vybrali pro nás vhodnou náhradu… A co teprve člověk, který počítá každou korunu ![]()
A další věc, která asi mnohým leží v žaludku, ale která se toho týká - oni bohužel i důchodci a ohrožené skupiny potřebují nějakou sociální interakci a kontakt. A i když je to hrozný, tak pro některé je to jediný kontakt, které s někým dalším mají a chtít po nich, aby nevytáhli paty, by pro ně bylo skoro stejné, jako postavit je ke zdi a rovnou odstřelit ![]()
Jako je mi jasné, že i některé zde by raději postříleli všechny důchodce, jen aby mohli na kávičku, do fitka nebo obden na nákup s celou rosinou., tak jen doufám, že se jim to jednou ve stáří vrátí…
![]()
@stinga píše:
už to tu bylo víckrát zmíněno, vozí trvanlivé potraviny, pečivo, ovoce a zeleninu, jogurty atd. ne - takže takový dovoz je na nic
Proc na nic? Od jara nam ve vsi bivakuje jeden duchodce na chate, nechava si od nich vozit jidlo. A to ostatni ma bud na zahrade, od mistniho zemedelce nebo holt poprosi nas. Pro me je taky jednodussi mu privezt jen igelitku s ovocem nez tahat plnou bednu, obzvlast kdyz nakupuju pro sest lidi.
Sice o tom diskuze původně nebyla, ale je mi líto, jak některou tady vnímají důchodce.. Já si starých lidí vážím a nemají to nyní rozhodně jednoduché.. Za mě, ať jdou do obchodu třeba každý den, pokud jim to pomůže, mají stejná práva jako my všichni.
Ani jsem nečekala jakou rozproudim diskusi.
K novému nařízení- u nás na vesnici v jednotě nechali košíky a odstranili vozíky. Takže abychom se vrátili k původnímu tématu… Snížíme mobilitu a doporučíme nakupovat dvakrát týdně. Do košíku nákup pro šestičlennou rodinu na 3-4 dny nevejde. Musím tedy do města - mezi lidi…
No, stejně je to jedno. Druhák dnes nastoupil do školy, ctvrtak a devatak nastoupí za týden (jestli si teda nedoveze z nemocnice třeba covid - aktuálně je hospitalizovan). Středoškolačka sice nejde do školy, ale na praxi ano - mezi děti do školky- dělá totiž pajdák
Můj soukromý vesmír s minimem kontaktů skončil
![]()
Nějaký nákup dvakrát týdně na 15ti m čtverečních na osobu mě nemůže rozhodit.
@niko999 píše: … ačkoliv jsem si naplánovala jídelníček a zásoby pomyslela, tak mi večer před dodáním došla zpráva ve stylu „omlouváme se, ale bohužel chléb, bulky, žitný balený chleba, papriky, okurka, kližka a kuřecí stehna jsou z důvodu velkého zájmu vyprodány a proto nebudou součástí dodávky“. … v té chvíli pro mě dodání úplně ztrácelo smysl, prorože to, co jsem potřebovala a z čeho jsem plánovala v dalších dnech vařit, tak jsem nedostala a stejně jsem do toho krámu musela zajet…
Na jaře to bylo „poprvé“ a lid obecně (hl. v kratší době po vyhlášení lockdownu) reagoval panicky. Online nákupy dosahovaly i 400 kg na 1 nákup. Firmy proto omezovaly max. hmotnost/ počet ks/… na 1 nákup. Dokonce se i zužoval sortiment, aby se to lépe zvládlo. V aktuální situaci je to klidnější a věřím, že i nákupy budou (skoro) kompletní. Vždycky se asi stane, že něco není. Ale to mám v posledních týdnech problém i v našem Lidlu.
K přístupu k „důchodcům“. Ono je to složité, ale v 1. vlně jich tak 80% chodilo nakupovat mimo vyhrazenou dobu a často i v době špičky, z hlediska „pracujících“ zbytečně. Takže tohle opatření ničemu nepomohlo, spoustě lidí škodilo. Starší lidé (nejen oni) jsou z různých důvodů poněkud svérazní při nákupech- nezřídka to zavání stylem- já jsem starší, co mi bude nějaký cucák přikazovat. Já osobně to často pozoruji na přehrabávání se v pečivu bez rukavic. Ale určitě k situaci nepřispívá i horší orientace starších lídí, ať fyzická, či psychická.
@Ivan PPZ
to je zajímavý, já teda nikdy v lidlu ani bille žádné přehrabování v pečivu neviděla. Ani před covidem. A blbci jsou zastoupeni v populaci rovnoměrně, mezi mladými i mezi důchodci. Já jsem docela šokovaná, jakým způsobem se tady o seniorech píše. Teď nemyslím tvoje příspěvky.
A jinak opravdu jsou místa kam žádná dovážková služba nejezdí, takže třeba mým rodičům je nanic, že ovládají internet, prostě smůla. A co jsem už psala, tak je prostě problém finanční, dovoz je dražší.
@elda píše:
Ani jsem nečekala jakou rozproudim diskusi.
K novému nařízení- u nás na vesnici v jednotě nechali košíky a odstranili vozíky. Takže abychom se vrátili k původnímu tématu… Snížíme mobilitu a doporučíme nakupovat dvakrát týdně. Do košíku nákup pro šestičlennou rodinu na 3-4 dny nevejde. Musím tedy do města - mezi lidi…
No, stejně je to jedno. Druhák dnes nastoupil do školy, ctvrtak a devatak nastoupí za týden (jestli si teda nedoveze z nemocnice třeba covid - aktuálně je hospitalizovan). Středoškolačka sice nejde do školy, ale na praxi ano - mezi děti do školky- dělá totiž pajdákMůj soukromý vesmír s minimem kontaktů skončil
![]()
Nějaký nákup dvakrát týdně na 15ti m čtverečních na osobu mě nemůže rozhodit.
to je teda logika.
a navíc ty košíky si lidi budou podávat asi bez desinfekce? nebo si předají košík a půjdou si ho vydesinfikovat? proto jsem měla vlastní, což už teď teda nehrozí ![]()
@aiwwa píše:
@Ivan PPZ
to je zajímavý, já teda nikdy v lidlu ani bille žádné přehrabování v pečivu neviděla. Ani před covidem. A blbci jsou zastoupeni v populaci rovnoměrně, mezi mladými i mezi důchodci. Já jsem docela šokovaná, jakým způsobem se tady o seniorech píše. Teď nemyslím tvoje příspěvky.
A jinak opravdu jsou místa kam žádná dovážková služba nejezdí, takže třeba mým rodičům je nanic, že ovládají internet, prostě smůla. A co jsem už psala, tak je prostě problém finanční, dovoz je dražší.
Jakože všichni co si berou pečivo maji rukavice nebo to berou přes sacek? Opravdu jsem nezažila takovou disciplinu, vždy to někdo bere holyma rukama a i když se tváří, ze na ostatni pecivo nesaha, tak se vždy trochu dotýká i toho co nekupuje.
@elda A smysl toho nařízení ohledně košíků? Nějak mi uniká…
@Monchichik píše:
@elda A smysl toho nařízení ohledně košíků? Nějak mi uniká…
To je jejich jednoduchá forma jak mit pod kontrolou pocet lidi uvnitr.
@Simmcaa píše:
Jakože všichni co si berou pečivo maji rukavice nebo to berou přes sacek? Opravdu jsem nezažila takovou disciplinu, vždy to někdo bere holyma rukama a i když se tváří, ze na ostatni pecivo nesaha, tak se vždy trochu dotýká i toho co nekupuje.
Fakt jsem si nevšimla že by to někdo přehraboval jak tu zaznělo. Rukavice všichni nemají.
@aiwwa píše:
Fakt jsem si nevšimla že by to někdo přehraboval jak tu zaznělo. Rukavice všichni nemají.
No ale nechutne je to brat bez rukavic. Hlavně, ze je tam vsude napsano, ze jen s rukavicema.
@Simmcaa No to chápu, ale proč sebrali vozíky a nechali košíky? Do kterých se nic nevejde…můžou přeci nechat stejný počet vozíků…
Nařízení se počtu vozíků přímo netýká, jen má každý obchod limit, kolik může pustit zákazníků dle své rozlohy.. Aby to tam nemuseli počítat, tak dali tolik vozíků, kolik může být lidí..
Tak to jsi dobrá. Ale asi nemáš doma čtyři děti, co? Pokud jo, ráda se poučím, jak to děláš. DÍKY.