Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Gladys píše:Pipet píše:Pipet, tohle bych považovala za už oprávněné, já bych řekla, že když to začne klesat pod 100, tak to už není fajn. Já měla na sále celou dobu monitor vedle hlavy, sledovala jsem srdeční akci a byla mezi 130 a 140, u mě byl důvod nástřihu fakt jen blbá dr
Ivusko, nevíš náhodou, kolik už je „rizikový“ pokles ozvů při porodu, aby byl „opodstatněný“ nástřih? Já nad tím pořád přemýšlím… Majda měla skoro pod 70 a šmikli mě, PA pak prchla k dalšímu porodu a neměla jsem pak už prostor se jí na to zeptat…
Pardon za OT zakladatelce…
Klárce to právě při průchodu pánví spadlo na 80, po vrcholu kontrakce se to hned spravilo a takhle to šlo asi přes 2 kontrakce a pak už se to neopakovalo, nástřih se nekonal, jen zavolali dr., kdyby něco.
marketa612 píše:marketa612 píše:Tak tedkom jsem pročetla i některé další komenty, a musím říct, že mě se teda nástřih hojil dobře, a dneska už tam ani nic není vidět. Však se pan dr. chválil
Vodu mi píchali, to vůbec necítíš, a jak psaly holky urychlí to porod. A nástřih když dělají, dělají v kontrakci, takže (nevím jak je to možné) to vůbec necítíš. akorát to šití mě štvalo, ale to už se dalo vydržetNátržení bych osobně neriskovala, viděla jsem (sice v knížce
) jak to může dopadnout, a nic pěknýho
Jenže natržení vyšších stupňů nastanou často právě po nástřihu, protože jak se tkáň „načne“, pokračuje to dál snadno. Nepsali u těch fotek náhodou i to, v jaké poloze žena rodila, zda rodila řízeně, jak dlouho trvala II. doba porodní atd.? To všechno jsou totiž zásadní faktory…
Nainuva píše:
Každopádně je lepší nastříhnutá hráz, než trhlá. Nastříhnutá se lépe hojí
Tohle je úžasný mýtus. Z čeho soudíš, že je nástřih lepší než natržení? Vždyť předem nikdy nevíš, jak moc se natrhneš, většinou je to jen kůže, nástřih jde vždy do svalu. Já kdybych při svém prvním porodu kývla na nástřih, mám úplně zbytečně poranění II. stupně a složité šití. Takto jsem se nepatrně natrhla na kůži, 3 povrchové stehy a v zápětí jsem o tom nevěděla
Spolubydlící na pokoji teda nevypadaly, že se hojí líp jak já, resp. že je to míň bolí ![]()
marketa612 píše:marketa612 píše:Tak tedkom jsem pročetla i některé další komenty, a musím říct, že mě se teda nástřih hojil dobře, a dneska už tam ani nic není vidět. Však se pan dr. chválil
Vodu mi píchali, to vůbec necítíš, a jak psaly holky urychlí to porod. A nástřih když dělají, dělají v kontrakci, takže (nevím jak je to možné) to vůbec necítíš. akorát to šití mě štvalo, ale to už se dalo vydržetNátržení bych osobně neriskovala, viděla jsem (sice v knížce
No ale jsou tu i holky, které se i při nástřihu potrhali, preventivnost nástřihu mi přijde absurdní. Ničemu nezabrání, svoji funkci plní jen jako rozšířený východ pro dítě, pokud se dostane do problémů, ale nijak to nesnižuje možnost natržení.
Neříkám, že se ženská ani při přirozeném porodu ve vlastní poloze nemůže pořádně dorvat, ale nemyslím, že by ji zachránil nástřih. Spíš je otázka, kolik ženských bylo nastřižených, které by bez zásahu neměli třeba žádné nebo jen malé tržné zranění.
Jinak na porodnici.cz mi jeden z doktorů odpovídal na dotaz hojení se natržení vs. nástřih a prý malé natržení se hojí líp jak malý nástřih, u rozsáhlých poranění je lepší nastřižení.
Psal že je lepší, když se šije víc vrstev, aby nebyl rovný řez a šití přímo nad sebou, ale že při natržení se to sice šije hůř, ale hojení by mělo být lepší.
Nutné není ani jedno,ale názory na opodstatnění zákroků se tu budou asi dost lišit…Za mě píchání plodovky NE! Nejlepší je fakt nechat tlačit plný vak blan na branku, je to mnohem přirozenější a protržení vaku sice způsobí větší kontrakce,ale neurychlí porod, jak je nám mylně v porodnicích tvrzeno(vyjímky se nevylučují
)Nástřih ANO
mám zkušenost i s nástřihem i nátržením a kdybych si mohla vybrat jednoznačně nástřih!!! Krásně se rána zhojila, byla pěkná rovná, dobře se šila. Po natržení šití mnohem delší, rána bolestivější a to co mi tam teď dole zůstalo
Mno nic moc pohled ![]()
Ale mě už se to zřejmě netýká, takže vám držím palce ať je porod co nejvíc tak jak si ho představujete a první chvilinky vašeho děťátka na světě si užijete dle vašich představ ![]()
Mě nastřihovali jednou u prvního porodu a u druhého a třetího to nebylo třeba.Při třetím mě nutili moc brzy tlačit a tím se mi roztrhal čípek a to šití bylo děsný.Nástřih mě vůbec nebolel.Vodu mi píchali dvakrát a po třetí mi praskla sama.Když šijí hráz,tak to umrtví,ale šití čípku se dělá bez umrtvení.
Gladys píše:marketa612 píše:No ale jsou tu i holky, které se i při nástřihu potrhali, preventivnost nástřihu mi přijde absurdní. Ničemu nezabrání, svoji funkci plní jen jako rozšířený východ pro dítě, pokud se dostane do problémů, ale nijak to nesnižuje možnost natržení.marketa612 píše:Tak tedkom jsem pročetla i některé další komenty, a musím říct, že mě se teda nástřih hojil dobře, a dneska už tam ani nic není vidět. Však se pan dr. chválil
Neříkám, že se ženská ani při přirozeném porodu ve vlastní poloze nemůže pořádně dorvat, ale nemyslím, že by ji zachránil nástřih. Spíš je otázka, kolik ženských bylo nastřižených, které by bez zásahu neměli třeba žádné nebo jen malé tržné zranění.
Jinak na porodnici.cz mi jeden z doktorů odpovídal na dotaz hojení se natržení vs. nástřih a prý malé natržení se hojí líp jak malý nástřih, u rozsáhlých poranění je lepší nastřižení.
Psal že je lepší, když se šije víc vrstev, aby nebyl rovný řez a šití přímo nad sebou, ale že při natržení se to sice šije hůř, ale hojení by mělo být lepší.
Taky jizva při „klikatém“ natržení je přužnější, než jizva po rovném nástřihu, což má vliv na pružnost hráze při dalším porodu…
Jinak viz http://summaries.cochrane.org/…aginal-birth nebo http://www.prolekare.cz/…otomii-36409?….
ivuska.h píše:Gladys píše:Klárce to právě při průchodu pánví spadlo na 80, po vrcholu kontrakce se to hned spravilo a takhle to šlo asi přes 2 kontrakce a pak už se to neopakovalo, nástřih se nekonal, jen zavolali dr., kdyby něco.Pipet píše:Pipet, tohle bych považovala za už oprávněné, já bych řekla, že když to začne klesat pod 100, tak to už není fajn. Já měla na sále celou dobu monitor vedle hlavy, sledovala jsem srdeční akci a byla mezi 130 a 140, u mě byl důvod nástřihu fakt jen blbá dr
Ivusko, nevíš náhodou, kolik už je „rizikový“ pokles ozvů při porodu, aby byl „opodstatněný“ nástřih? Já nad tím pořád přemýšlím… Majda měla skoro pod 70 a šmikli mě, PA pak prchla k dalšímu porodu a neměla jsem pak už prostor se jí na to zeptat…
Pardon za OT zakladatelce…
Jo, já si pamatuju jak PA docela odhodlaně mi oznámila „na další kontrakci porodíme“ a pak se omlouvala za malý nástřih. Tak hlavně, že malá pak byla OK.
Ale hojení mě bolelo, auauau…
já byla na vyvolání, vodu mi píchli a nástřih mi museli udělat, ale Dr. mi to teda řekla - skoro se omlouvala, že mě při příští kontrakci střihne, že malá už fakt musí ven, že se jí tam už nelíbí… Tak jsem naposledy zatlačila ona střihla a malá vyklouzla… a stejně jsem byla i malinko trhlá..
ivuska.h píše:Nainuva píše:Tohle je úžasný mýtus. Z čeho soudíš, že je nástřih lepší než natržení? Vždyť předem nikdy nevíš, jak moc se natrhneš, většinou je to jen kůže, nástřih jde vždy do svalu. Já kdybych při svém prvním porodu kývla na nástřih, mám úplně zbytečně poranění II. stupně a složité šití. Takto jsem se nepatrně natrhla na kůži, 3 povrchové stehy a v zápětí jsem o tom nevěděla
Každopádně je lepší nastříhnutá hráz, než trhlá. Nastříhnutá se lépe hojíSpolubydlící na pokoji teda nevypadaly, že se hojí líp jak já, resp. že je to míň bolí
No tak jasně, že maličké natržení je lepší, než zbytečně provést větší nástřih:roll: já myslela trochu větší. Natržená ranka je nerovná, kraje nepřilnou tak dobře k sobě a určitě se i šije trochu huř, než nastřižená rána. Já sem zase za nástřih vděčná, stejně sem přes nástřih praskla, nechci radši vidět, jak bych vypadala, kdyby se to trhlo celý ![]()
Tak u mě nástřih dělali automaticky i,když jsem si ho nepřála.Holčině z pokoje taky preventivně nástřih.A já jsem z toho pak měla dost velký problémy prasklé stehy apod.
Nainuva píše:ivuska.h píše:No tak jasně, že maličké natržení je lepší, než zbytečně provést větší nástřih:roll: já myslela trochu větší. Natržená ranka je nerovná, kraje nepřilnou tak dobře k sobě a určitě se i šije trochu huř, než nastřižená rána. Já sem zase za nástřih vděčná, stejně sem přes nástřih praskla, nechci radši vidět, jak bych vypadala, kdyby se to trhlo celýNainuva píše:Tohle je úžasný mýtus. Z čeho soudíš, že je nástřih lepší než natržení? Vždyť předem nikdy nevíš, jak moc se natrhneš, většinou je to jen kůže, nástřih jde vždy do svalu. Já kdybych při svém prvním porodu kývla na nástřih, mám úplně zbytečně poranění II. stupně a složité šití. Takto jsem se nepatrně natrhla na kůži, 3 povrchové stehy a v zápětí jsem o tom nevěděla
Každopádně je lepší nastříhnutá hráz, než trhlá. Nastříhnutá se lépe hojíSpolubydlící na pokoji teda nevypadaly, že se hojí líp jak já, resp. že je to míň bolí
Jenže to právě předem nevíš, jak moc (a jestli vůbec) by ses natrhla. A formulace „stejně sem přes nástřih praskla“ jen dokazuje, že to nebyla prevence vůbec ničeho.
sexyfraga píše:
Tak u mě nástřih dělali automaticky i,když jsem si ho nepřála.Holčině z pokoje taky preventivně nástřih.A já jsem z toho pak měla dost velký problémy prasklé stehy apod.
Já si pamatuju, jak přišla na vizitu dr, která byla u mého porodu a chtěla vidět porodní zranění a spoluležící jí řekla, že žádná nemá a ona koukala jak sůva z nudlí, že to prý není možné
Tak si vemte, že váš porod vede člověk, který si myslí, že porodit se dá dítě jen za cenu zranění a následného šití, tak ho pro sichr vyrábí sám. ![]()
ivuska.h píše:Nainuva píše:Jenže to právě předem nevíš, jak moc (a jestli vůbec) by ses natrhla. A formulace „stejně sem přes nástřih praskla“ jen dokazuje, že to nebyla prevence vůbec ničeho.ivuska.h píše:No tak jasně, že maličké natržení je lepší, než zbytečně provést větší nástřih:roll: já myslela trochu větší. Natržená ranka je nerovná, kraje nepřilnou tak dobře k sobě a určitě se i šije trochu huř, než nastřižená rána. Já sem zase za nástřih vděčná, stejně sem přes nástřih praskla, nechci radši vidět, jak bych vypadala, kdyby se to trhlo celýNainuva píše:Tohle je úžasný mýtus. Z čeho soudíš, že je nástřih lepší než natržení? Vždyť předem nikdy nevíš, jak moc se natrhneš, většinou je to jen kůže, nástřih jde vždy do svalu. Já kdybych při svém prvním porodu kývla na nástřih, mám úplně zbytečně poranění II. stupně a složité šití. Takto jsem se nepatrně natrhla na kůži, 3 povrchové stehy a v zápětí jsem o tom nevěděla
Proto jsem psala, že někde porodník dokáže odhadnout, zda to hráz zvládne a někde ne
A ano, sice jsem praskla, ale kus rány byl rovný ![]()
Vodu mi nepíchali,nástřih provedli,ačkoliv jsem v por.plánu uvedla,že chci před epiz. zkusit teplý obklad na uvolnění(často se tím prý ta kůže hodně povolí).Vy*rali se na to,bez mého vědomí nastříhli,o tom jsem se dozvěděla až,když mě začala PA šít.Nástřih už nikdy!!! U šití jsem málem lezla po zdi,dodnes si myslím,že si na mým rozkroku zkoušela vyšívat kytičky
!A to jsem si masírovala hráz speciálním olejem od Weledy.Nevím,zda ten nástřih u mě byl preventivní,ale myslím si,že dneska je dělají mnohdy zbytečně
.