Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Záleží na vztazích. Ale spíš byla návštěva mamky záminka pro koupání zadarmo a ještě s obsluhou… co jim říct, že za půl hodiny odcházíš za kámoškou, tak ať se moc nevybalují?
@Anonymní píše: Více
Nevychovanost jak prase, přijít neohlášeně, a ještě zůstat když mamka není doma. Reakce by záležela na tom, jak moc jsou blizcí..
Schází se vaše rodina s těmito příbuznými pravidelně a udržujete nadstandardně blízké až vřelé vztahy? Funguje vazba aspoň do jisté míry vzájemně a recipročně, anebo vás mají tendenci využívat a překračovat hranice výhradně v podobně jednostranných situacích? Právě podle toho bych velmi pečlivě zvažovala volbu slov i celkovou formulaci odpovědi a adekvátně podle toho korigovala další vývoj celé situace.
Přijde mi zvláštní že Tvé mamce nezavolali a neujistili se zda není doma. V normálním světě se to tak dělá. Co bych dělala? To záleží. Jestli bych s nimi vycházela, řekla bych ať se obslouží sami, jinak bych řekla že jdu za chvilku ven ( i kdyby to nebyla pravda ). Jinak mě udivuje jak někdo dokáže být takhle drzej. Hanba by mě fackovala.
No záleží jestli je to pro mě vítaná návštěva nebo ne. Té neoblíbené bych řekla, že nejsme ani veřejné koupaliště ani cukrárna, že chci být sama, přijďte jindy, sbohem…a vypakovala bych je…
Řekla bych jim, ať se příště předem domluví s mamkou…
No a že já jsem s tím nepočítala a mám svůj program. ![]()
V době mobilů je to docela drzost. ![]()
Evidentně přišli na návštěvu s jasným cílem (bazén) a je jim jedno, že tam mamka není.
Jaké máte vztahy? Každopádně za mě to drzost je, přijít bez ohlášení a ještě takhle na ferovku se tam roztahovat.
Velká část starší generace nepochopila, že se na neohlasene návštěvy nechodí… manzela tatka byl zlaty cloveky, ale tohle porad nechtěl pochopit. Dlouho jsme ho to učili.
Zbytek snad ani nechci komentovat…
Byla bych nekompromisní…velice důrazně bych jim vysvětlila, že mám odpoledne pro sebe, že potřebuju vypnout a odpočinout si. Kdyby náhodou nereagovali, tak bych se jich zeptala, který jejich odpočinkový den můžu narušit já.
@Betty MacDonald píše: Více
To nemůže, pak by nepřišla neohlášeně přece ![]()
V létě k nám chodí často
Mamka je můj opak, je společenská a pohostinný typ. Já v tom narozdíl od ní vidím využívání z jejich strany, takže pro mě jsou nevítanou návštěvou. Řekla jsem jim, ať si zajedou na koupaliště, že já mám taky svoje plány. Samozřejmě nepochopili nebo spíš nechtěli pochopit a vyptávali se. Tak jim říkám, že prostě mamka nebude celý den doma a ať se s ní domluví (haha, nikdy se nedomlouvají a prostě přijedou) na jindy. No samozřejmě se ještě cítí dotčeně a jsou uražení a je mi jasné, že to hned vyslepičí mamce. Přitom jsem ještě byla slušná, když jsem jim neřekla, že je tady prostě nechci a že tady pořád v létě otravují jen kvůli bazénu.
Velice rychle bych je vypakovala. Já bych je tedy ani nepustila dál. Vylezla bych ven, řekla bych, že máma není doma a zase bych zalezla. Pokud by vlezli na zahradu a chtěli obsluhu, tak bych jim oznámila, že sama nic nemám (ani kafe a ani nanuky) a do mámy prostoru nechodím, pokud mají potřebu kávy a nanuků, ať si zavolají mamě a vyřídí si to s ní.
U nás v rodině jsou neohlasene návštěvy normální a záleží na nastavení, já otevřu, ale dál nepustím a už k nám nikdo neleze.
Co si o tom myslíte?
Rodiče jsou na oslavě a já jsem sama doma. Užívám si u bazénu, když mi najednou na zahradu vtrhnou příbuzní, kteří přišli navštívit mamku. Když jsem jim řekla, že není doma a vrátí se až večer, čekala jsem, že odejdou. Ale oni se tady začali vybalovat, že se teda budou koupat v bazénu se mnou. A ještě mě požádali o ledovou kávu a nanuky pro děti.
Co byste na mém místě dělali?
Jen pro upřesnění, přijeli z vedlejší vesnice a já jsem dospělá (opravdu dospělá 30+) a bydlím v samostatném patře).