Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@barcanov píše:
@Citronkalekninka Každé dítě chce sourozence, mít doma to miminko…jenže ono to není pořád miminko…a řekla bych jí pravdu, že někteří rodiče se rozhodnou mít více dětí a já, že se rozhodla mít jen jí…nemyslím si, že by se s tím nevyrovnala…
Takových diskuzí bylo tu víc, dítě podle mě často chce kdeco a není důvod mu ve všem vyhovět. Primárně jsi to ty, kdo se bude o dítě starat, ne ten sourozenec. To je potreba si pamatovat.
Sama jsem jedináček a je to super. Necítím se ochuzená. Lidi si ty sourozenecké vztahy velmi často idealizují. Přítel má bráchu a nestýká se s ním. Jako v dětství je to asi fajn, ale dnes je každý někde jinde a nemají si vlastně co říct. A navíc v dospělosti už má každý víceméně svou rodinu a stejně je podle liché říkat, že bez sourozence „zůstane sám“.
@barcanov píše:
@Citronkalekninka Každé dítě chce sourozence, mít doma to miminko…jenže ono to není pořád miminko…a řekla bych jí pravdu, že někteří rodiče se rozhodnou mít více dětí a já, že se rozhodla mít jen jí…nemyslím si, že by se s tím nevyrovnala…
No to je prave super, ked to nebude stale miminko. Ja mam 3 a 3/4-rocny rozdlel medzi chlapcami a starsi len cakal, az to mlada trochu vyrastie, teraz ked maly ma cez dva a pol, tak sa konecne vedia uz spolu zahrat.
@Anonymní píše:Žasnu nad tím, jak tohle někdo vůbec může vypustit - my za to, abysme měly děti bojujeme, chodíme na inseminace, umělé oplodnění a někdo řekne, že doufál, že by o to přišel a že se mu další dítě nehodí?
Jsem neplánovaně těhotná a vůbec se na to netěším. Manžel nechtěl abych šla na ukončení. Do konce prvního trimestru jsem doufala, že o to třeba přijdu spontánně. Teď začínám 25 tt a vůbec se dobře necítím, jedno dítě máme a další se mi vůbec nehodí
Nedělej to když se na to necítíš
@barcanov píše:
Přečti si to znova, není to spíš, že „já jsme se rozhodli“?
No promysli to, jak jsi psala, že vztah se sestrou máš nijaký, tak to ale nemusí znamenat, že Tvoje dcerka bude mít taky takový vztah se sourozencem (a i kdyby ano, tak jsi jí alespoň umožnila mít blízký vztah se sourozencem). Já jsem fakt ráda, že ty děti sourozence mají, je to určitě víc, než když by bylo jedno dítě samo. Ono se to těžko popisuje, to bys u nás v rodině musela týden žít. Minimálně. Jo, je to zmatek, je to hodně starostí, ale je to prostě paráda. Jinak byt 3+1 se 2 dětma není katastrofa. A dál byste viděli, ono se všechno nedá plánovat na desetiletky
.
@MaminkaLucka já měla třetí dítě neplánovaně, opravdu brzy po porodu. A že začátku jsem si i pobrečela ale ne že bych Mimi nechtěla, ale bála jsem se jak to zvládneme. A miluju je všechny. Kazdy je jiný a každého miluju pro něco jiného.
@barcanov
Já chtěla vždycky minimálně dvě děti, ale když se narodila dcera, tak to byla prostě moje holčička a neměla jsem potřebu dalšího dítěte, taky jsem se bála, že dcera už nebude mít tolik pozornosti a že to bude náročné atd. Manžel chtěl mezi dětma rozdíl tak dva roky, na mě to bylo brzo, nakonec se teda v jejich dvou letech a pěti měsících narodil chlapeček. Když vidím, jak ho má dcera ráda a jak on na ni od počátku reaguje a jak už spolu teď blbnou a hrají si (aktuálně 3,5 roku a 1 rok), tak jsem ráda a říkám si, že dcera měla ty první dva roky jen s náma nudné ![]()
@smurfka @Citronkalekninka kdyby to bylo naopak samozřejmě nemůžu soudit, ale řekla bych, že by to bylo pochopitelné (ta nenaplněná touha) pouze, kdybychom neměli žádné dítě, ale my už přece máme děťátko a jsme rodina! Krásná rodina řekla bych…o tom rozvodu atd jsem psala už výše, přesně to mi ted o víkendu řekla mamka, že je taky mladý (oba máme 27) a třeba za 10 let už tu touhu fakt nevydrží a půjde si zařídit miminko jinam, ale my jsme věřící a rodina pro nás znamená opravdu hodně…kdyby už se tedy rozhodl opustit kvůli tomu mě, myslím, že dcerku by neopustil a nezničil rodinu…nevím, třeba jsem naivní, ale já bych to kdyby to bylo naopak jako důvod k rozvodu neviděla…možná, kdybychom neměli dítě a on přišel najednou s tím, že nechce žádné, ale tak to ted není
@Mango_Lassi píše:
Takových diskuzí bylo tu víc, dítě podle mě často chce kdeco a není důvod mu ve všem vyhovět. Primárně jsi to ty, kdo se bude o dítě starat, ne ten sourozenec. To je potreba si pamatovat.
Sama jsem jedináček a je to super. Necítím se ochuzená. Lidi si ty sourozenecké vztahy velmi často idealizují. Přítel má bráchu a nestýká se s ním. Jako v dětství je to asi fajn, ale dnes je každý někde jinde a nemají si vlastně co říct. A navíc v dospělosti už má každý víceméně svou rodinu a stejně je podle liché říkat, že bez sourozence „zůstane sám“.
No ale taky to není úplně na závadu, mít parťáka v dětství a v dospělosti se stýkat 2× ročně. Když to prostě nebude klapat. Anebo to klapat může. Dětství je podle mě nejdůležitější pro formování osobnosti. Jako jasně, že to píšeš ze své pozice jedináčka, takže to chápu.
@Anonymní píše:
Mimina nesnáším… nemám žádnou fotku z ultrazvuku nezajímá mě to. Manžel bude doma na rodičáku, když to tak chtěl.. Už to máme domluveno
Další taková, ze které je mi na blití
.Jak kus ledu…taky bys neměla mít možnost mít ani jedno dítě za to, jaká jsi a jak se stavíš k dětem…
![]()
@barcanov píše:
@smurfka @Citronkalekninka kdyby to bylo naopak samozřejmě nemůžu soudit, ale řekla bych, že by to bylo pochopitelné (ta nenaplněná touha) pouze, kdybychom neměli žádné dítě, ale my už přece máme děťátko a jsme rodina! Krásná rodina řekla bych…o tom rozvodu atd jsem psala už výše, přesně to mi ted o víkendu řekla mamka, že je taky mladý (oba máme 27) a třeba za 10 let už tu touhu fakt nevydrží a půjde si zařídit miminko jinam, ale my jsme věřící a rodina pro nás znamená opravdu hodně…kdyby už se tedy rozhodl opustit kvůli tomu mě, myslím, že dcerku by neopustil a nezničil rodinu…nevím, třeba jsem naivní, ale já bych to kdyby to bylo naopak jako důvod k rozvodu neviděla…možná, kdybychom neměli dítě a on přišel najednou s tím, že nechce žádné, ale tak to ted není
Ale jedním dítětem přece nemusí být automaticky touha po rodině (dalším dítěti) naplněna. CO je maminek, které zoufale touží po dalším dítěti a ono to nejde, podstupují IVF atd. Proč by to samé nemohlo být u otce? Touha po druhém dítěti může být stejně silná, nebo i silnější než po prvním.
@Zabatko píše:
No ale taky to není úplně na závadu, mít parťáka v dětství a v dospělosti se stýkat 2× ročně. Když to prostě nebude klapat. Anebo to klapat může. Dětství je podle mě nejdůležitější pro formování osobnosti. Jako jasně, že to píšeš ze své pozice jedináčka, takže to chápu.
Souhlasím. Mně jde jen o ty argumenty, že mít sourozence je obohacení na celý život apod. V praxi to často nefunguje.
@barcanov píše:
a to by ti stačilo? aby s tebou muž byl jen kvůli dítěti? protože kdyby si to náhodou šupnul jinde a měl dítě jinde, taky bude mít tedy " druhou " rodinu..takže už bude jedna ( a v podstatě i ta druhá ) rozbitá..Případně říkáš že by neodešel kvuli dceři, ale kdyby měl dítě jinde, tak by odešel kvuli jinému svému dítěti?
Nevím..ona touha po dětech je touha po dětech, je jedno jestli po prvním - jediném, nebo po dalších. Ano může se utěšovat, že už jedno má, ale pro někoho není jedno dítě kompletní rodina..někdo se jako kompletní cítí až s dvěma, třema atd..a dokud je nemá, pořád mu něco chybí.. ![]()
@barcanov píše:
Hele přijdeš mi jako rozumná ženská, věřím, že podle toho co a jak píšeš, tak to další dítko časem mít budete. Snažíš se teď najít důvody, proč ne a omluvit si současný stav. To v podstatě dělat nemusíš, ale hlavně to řeš se svým manželem, protože, jak jsem psala, jste na to dva.
@Mango_Lassi píše:
Souhlasím. Mně jde jen o ty argumenty, že mít sourozence je obohacení na celý život apod. V praxi to často nefunguje.
Pochopitelně to nemusí být obohacení na celý život. Třeba já se se ségrou vídám tak 2× do roka, vztah máme v pohodě, ale prostě to častěji nějak nemáme za potřebí. Ale třeba moje tchyně je z 9 dětí a s žijícími se aktivně setkávají pořád a mají se moc rádi. ![]()